Kamu İşveren Heyeti, 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine ilişkin hükümetin son teklifini paylaştı. Buna göre; 2026 yılı için; ilk altı ay yüzde 11 ikinci altı ay yüzde 7, 2027 yılı için; ilk altı ay yüzde 4; ikinci altı ay yüzde 4 oranında artış teklif edildi. Ayrıca daha önce verilen bin TL taban aylığı artış teklifi de yinelendi.
Kamu İşveren Heyeti Başkanı Vedat Işıkhan, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti Başkanı Ali Yalçın ve ilgili konfederasyon genel başkanları 28 Temmuz’da gerçekleştirilen hazırlık toplantısında bir araya gelerek 8. Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerine ilişkin gündemi belirledi.
Cumhurbaşkanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı temsilcilerinin moderatörlüğünde, yetkili sendika temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen ön müzakere toplantıları 1 Ağustos ile 5 Ağustos 2025’te tamamlandı.
Toplantılara ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri de katıldı. Toplu sözleşme sürecinde yetkili konfederasyon ve sendikalar toplam 1048 teklifte bulunurken, bu teklifler ön müzakere toplantılarında ayrıştırılarak 1107 teklif üzerinden müzakereler yürütüldü. Ön müzakere sürecinin ardından, 11 hizmet kolunda yürütülen müzakere toplantıları da 11 Ağustos 2025 tarihine kadar tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, 12 Ağustos 2025’te hükümetin ilk zam teklifini açıkladı. Buna göre; 2026 yılı için ilk altı ay yüzde 10, ikinci altı ay yüzde 6, 2027 yılı için ilk altı ay yüzde 4, ikinci altı ay yüzde 4 oranında artış teklif edildi.
Teknik toplantılar ve ek teklif
13 Ağustos 2025’te genele ilişkin tekliflerin müzakere toplantıları yapıldı. 13-15 Ağustos 2025 tarihleri arasında ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla teknik toplantılar gerçekleştirildi.
Bunun yanı sıra, 15 Ağustos 2025’te Bakan Işıkhan, verilen tekliflere ek olarak yürütülen ara müzakerede memurların taban aylığına 1000 TL artış önerisinde bulundu.
Son teklif paylaşıldı
18 Ağustos 2025 tarihinde ise hükümetin son teklifi kamu görevlileri sendikalarıyla paylaşıldı. Buna göre; 2026 yılı için; ilk altı ay yüzde 11; ikinci altı ay yüzde 7, 2027 yılı için ilk altı ay yüzde 4; ikinci altı ay yüzde 4 oranında artış teklif edildi.
Ayrıca 15 Ağustos 2025’te verilen 1000 TL taban aylığı artış teklifi de ayrıca yinelendi.