ABD yönetiminin İran'a yönelik ekonomik baskıyı artıracak yeni yaptırım paketini duyurmasının ardından Tahran cephesinden ilk açıklama geldi. İran Ekonomi ve Maliye Bakanı Ali Madanizadeh, devlet televizyonuna yaptığı değerlendirmede yaptırımlara karşı hazırlıklı olduklarını vurguladı.
İran hükümetinin ABD'nin hamlelerine karşı uzun süredir çalışma yürüttüğünü belirten Madanizadeh, ülke ekonomisinin karşılaşabileceği farklı senaryolar doğrultusunda 2 yıllık bir plan hazırlandığını duyurdu.
"Bizim de Kendi Araçlarımız Var"
Kısıtlamaların kendileri için sürpriz olmadığını belirten Madanizadeh, küresel mali sistemin Washington'ın İran'ın ekonomik ve ticari kanallarını tamamen kesebileceği bir yapıda olmadığını ifade etti.
ABD'nin geçmişteki benzer girişimlerinin de başarısızlıkla sonuçlandığını hatırlatan Madanizadeh, şu ifadeleri kullandı:
"Bizim de kendi araçlarımız var ve bu oyunun kurallarını biliyoruz."
İranlı Bakan, yaptırımların son dönemde artan enflasyon, döviz baskısı ve ekonomik sıkıntılarla halk üzerinde ciddi bir yük oluşturduğunu da sözlerine ekledi.
"Bir İki Telefon Görüşmesiyle Ortadan Kaldırılamaz"
ABD Başkanı Donald Trump'ın diğer ülke liderleriyle görüşerek İran'la ekonomik ilişkileri kesmelerini isteyeceğine yönelik açıklamalara da değinen Madanizadeh, ilişkilerin boyutuna dikkat çekti.
İran'ın ekonomik bağlantılarının bir veya iki telefon görüşmesiyle ortadan kaldırılamayacağını vurgulayan Bakan, finansal işlemler ile ticaret yollarının kısıtlanması ihtimaline karşı alternatiflerin hazırda tutulduğunu aktardı.
"En Büyük Mali Saldırı"
Öte yandan yaptırımların detaylarını paylaşan ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, yeni adımları İran'a karşı bugüne kadarki "en büyük mali saldırı" olarak nitelendirdi. Bessent, İran'ın dünya genelindeki finansal bağlantılarının doğrudan hedef alınacağını söyledi.
ABD Hazine Bakanlığı; dijital varlıklar, teknoloji, altın, havacılık ve deniz taşımacılığı olmak üzere 5 ana sektöre yönelik yeni kısıtlamalar getirirken, yaklaşık 60 kişi, kuruluş ve gemiyi yaptırım listesine dahil etti.
"İran'ın Önünde İki Yol Var"
ABD Başkanı Trump'ın dünya liderleriyle görüşerek Tahran'la ilişkileri kesmeleri yönünde özel taleplerde bulunacağını bildiren Bessent, sürecin hedefini şu sözlerle özetledi:
"İran'ın önünde artık yalnızca iki açık yol var: tamamen küresel izolasyon ya da normale dönerek küresel ekonomiye yeniden katılma fırsatı."




