TBMM Genel Kurulu’nda elektrik desteği görüşülürken CHP Grup Başkanvekili Serkan Sarı, AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta’ya 3 bin kilovatsaatlik sınır belirlenirken ailelerin gelirinin esas alınıp alınmadığını sordu. Usta, “Evet” yanıtını verdi. Sarı ise dar gelirli bir hanenin de oturduğu evin koşulları nedeniyle yüksek miktarda elektrik tüketebildiğine dikkat çekti.
Sarı, yalıtımsız evlerin ısınma giderine dikkat çekti
Tüketim sınırının düşürülmesinin elektrik faturalarına yansıyacağını savunan Sarı, “Yaptığınız her düzenlemenin sonucu ağır bir fatura olarak vatandaşa yansıyor” dedi. Doğal gazda da benzer bir sorun yaşandığını söyleyen Sarı, tüketim sınırının bir metreküp aşılması halinde faturanın iki katına çıktığını ileri sürdü.
Sarı, elektrik desteğinin hane gelirine göre belirlenmesi halinde Usta’nın açıklamasına katılacağını söyledi. Mevcut düzenlemeye itirazını ise “Yalıtımı olmayan, korunmasız, elektrik tüketimi fazla olan, ısınma gideri fazla olan gariban vatandaşın evine yansıyor” sözleriyle dile getirdi.
Usta, 3 bin kilovatsaat sınırının nasıl belirlendiğini anlattı
Türkiye’de yaklaşık 44,2 milyon mesken abonesi bulunduğunu belirten Usta, Bakanlığın sınırı belirlemek için çalışma yaptığını söyledi. Geliri yüksek ailelerin oturduğu daha büyük konutların ısınma ve aydınlatma ihtiyacına işaret eden Usta, mevcut sistemde milletvekillerinin evlerindeki elektrik tüketimine de destek verildiğini hatırlattı.
Usta, “Bu gelir seviyesine bağlı ve tüketim seviyesine bağlı olarak tamamıyla enerji tasarrufunu ve vatandaşımızı koruyacak, gerçekten ihtiyaç sahiplerine daha fazla destek verebilecek bir mekanizma halinde işletilecek” dedi. Sarı ise “Sayenizde gariban vatandaş tüketemiyor, doğru” karşılığını verdi.
Temelli, enerji fiyatları ile vergi istisnaları arasında bağ kurdu
DEM Parti Grup Başkanvekili Sezai Temelli, tartışmada vergi harcamalarını gündeme getirdi. Temelli, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e vergi harcamalarının nedenini sorduğunda “Muafiyet ve istisnalardan dolayı” yanıtını aldığını aktardı.
Sermayeye tanınan vergi muafiyetleri ve istisnalarının yol açtığı açığın dolaylı vergiler ve elektrik fiyatlarındaki artışla kapatıldığını savunan Temelli, “Yani bütün yük emekçinin sırtındadır, emeklinin sırtındadır” dedi.




