Türkiye Maden-İş Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, Ankara’da haftalardır devam eden hak arama mücadelesinde gelinen son noktaya ilişkin basın açıklaması yaptı. Türkiye Maden-İş Sendikası Misafirhanesi'nde konuşan Kocabıyık, işçilerin alacaklarına yönelik yüklü bir ödemenin gerçekleştiğini duyurdu.
Yaklaşık 40 gündür Ankara'nın merkezinde kararlılıkla durduklarını belirten Kocabıyık, yıllardır ödenmeyi bekleyen rakamlar konusunda önemli bir aşamaya ulaşıldığını ifade etti. Kocabıyık, süreç boyunca sergilenen örgütlü duruşun karşılık bulmaya başladığını aktardı.
"Kıdem Tazminatlarının Ana Paraları Ödendi"
Gelişmeleri kamuoyuyla paylaşan Kocabıyık, "Bugün itibarıyla yaklaşık 400 çalışanın kıdem tazminatlarının ana paraları ödenmiş durumda. Yasal alacak kalemlerinden de bugün yine ayrıca yatan paralar var. Kıdem tazminatı faizleri bilirkişi huzurunda hesaplanacak. Bireysel icra ve emeklilik sistemine aktarılan paralar en kısa sürede hesaplara geçinceye kadar biz yine mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
Sürecin son derece çetin geçtiğini ancak mücadelenin henüz bitmediğini kaydeden Kocabıyık, şirket yönetimi ve şirket sahibi Sebahattin Yıldız ile yüz yüze bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtti.
"Şirket Sahibi Hatalarını Kabul Etti"
Şirket yetkilileriyle yapılan istişarenin ayrıntılarını aktaran Kocabıyık, "Şirketin sahibi Sebahattin Yıldız Bey geldi, arkadaşları bizzat ziyaret etti. Yarım saati aşkın bir istişare yapıldı. Kendisi bütün hatalarını kabul etti. Çalıştıracağını söyledi. Çalıştırırken de buradaki arkadaşları tekrar işbaşı yapmaları için değerlendireceğini beyan etti" ifadelerini kullandı.
Sektörün genel durumuna ve önlerindeki görüşme trafiğine de değinen Kocabıyık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı düzeyinde temaslarda bulunacaklarını ve temel sorunları dosyalar halinde ileteceklerini bildirdi.
"İthal Kömür Lobisi Yerli Üretimi Vuruyor"
Sektörel krizin derinleştiğine dikkat çeken Kocabıyık, "İthal kömür lobisinden mi, ucuzluğundan mı ne hikmetse ülkemizdeki yerli kömüre rağbet günden güne azalıyor. Bu da işsizliğin artmasına, sorunların çığ gibi büyümesine neden oluyor. Bakanımıza ileteceğimiz konuların başında 2016 ve 2023 yıllarındaki toplu sözleşme hakları ile TMSF döneminde emekli olup devredilmeyen 60-70 arkadaşımızın ödenmeyen tazminatları yer alıyor" diye konuştu.
Masada ve sahada dengeli bir diplomasi yürüttüklerini vurgulayan Kocabıyık, devlet kurumlarıyla karşı karşıya gelmeden, edep ve saygı çerçevesinde hareket ettiklerini altını çizerek çizdi.
"Haklarımızın Tamamını Alana Kadar Mücadele Edeceğiz"
Emniyet güçleriyle hiçbir zaman karşı karşıya gelmediklerini vurgulayan Kocabıyık, sözlerini şöyle tamamladı: "40 gün boyunca sürdürdüğümüz hak arama mücadelemizin bugün en büyük başarısını kazanmış durumdayız. Buraya gelemeyen 300 arkadaşımızın da hakkını savunduk. Haklarını sonuna kadar alıncaya kadar buradan ayrılmayacağım. Çizgimizi bozmadan mücadelemize devam edeceğiz. Her zaman devletimizin işaret ettiği yerdeyiz."




