Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda çalışan ve Devlet Memurları Sendikası üyesi sivil memurlar, taleplerini dile getirmek üzere Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) önünde toplandı. "Onurlu bir yaşam için MSB ve TSK'nin sivil gücü haklarını istiyor" yazılı pankart açan sendika üyeleri adına, Devlet Memurları Sendikası Genel Başkanı Tuncay Cengiz basın açıklaması yaptı.
Geçim derdiyle boğuştuklarını belirten Cengiz, toplumun tüm kesimlerinin benzer sıkıntıları yaşadığına dikkati çekerek emeklerinin karşılığını almak istediklerini söyledi.
" Bizim Derdimiz İtiyaçlarımızı Karşılamak, Ailemizin Geçimini Sağlamak"
Alın terinin karşılığını talep ettiklerini vurgulayan Cengiz, "Güzel memleketimizin her bir köşesinde bir hak arama mücadelesi var. Emeklisi, memuru, işçisi, emekçisi hep bir ağızdan aynı şeyi söylüyor: Geçinemiyoruz. Çünkü anamızın ak sütü gibi helal olan taleplerimiz var. Bizim derdimiz makam, mevki, mevzi değil. Bizim derdimiz ayrıcalık yada imtiyaz hiç değil. Bizim derdimiz; emeğimizin karşılığını almak, ailemizin geçimini sağlamak ve yıllardır onurla taşıdığımız devlet memurluğu kimliğini hak ettiği itibarla yaşatmaktır" ifadelerini kullandı.
"Kritik Bölge Tazminatı Verilsin"
657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 36'ncı maddesinde 'Savunma ve güvenlik hizmet sınıfı' oluşturulmasını istediklerini belirten Cengiz, TSK Personel Kanunu kapsamında aylık 4 bin gösterge puanı karşılığı ek ödeme yapılmasını talep etti.
Kritik ve stratejik illerde görev yapan personele 'kritik bölge tazminatı' ödenmesi ile yılda 45 gün fiili hizmet süresi zammı verilmesini isteyen Cengiz, mali ve sosyal haklara dair diğer beklentilerini şöyle sıraladı:
"Tayin bedeli katsayısının 2 bin 400'den 6 bine yükseltilmesini istiyoruz. Milli Savunma Bakanlığına bağlı sosyal tesislerden ve özel bakım merkezlerinden ailelerimiz ve emeklilerimiz de dahil olmak üzere bütün memurların kısıtlama olmaksızın tam üye statüsünde yararlanabilmesini talep ediyoruz. Lojman tahsis oranlarının uzman erbaşlardan ayrı değerlendirilmesini ve memurlarımızın barınma ihtiyacını karşılayacak şekilde artırılmasını istiyoruz."
Cengiz ayrıca kurum içinden uzmanlık kadrolarına geçiş sınavı açılmasını, tehlikeli işlerde çalışan memurlara gerekli statünün tanınmasını, giyim yardımı yönetmeliğinin güncellenmesini ve OYAK yönetiminde sivil memurların da temsil edilmesini istedi.
"Görevde Yükselme Sınavı Açılsın"
Kariyer ve liyakat süreçlerinin öngörülebilir olması gerektiğine işaret eden Tuncay Cengiz, sınav takvimlerine dair eksiklikleri dile getirdi.
Cengiz, "Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavlarının iki yılda bir, düzenli ve öngörülebilir biçimde yapılmasını, Jandarma Genel Komutanlığı'nda 8 yıldır yapılmayan unvan değişikliği sınavı ile görevde yükselme sınavının açılmasını istiyoruz. Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nda sivilleşme ve kariyer uzmanlığı sürecinin başlatılmasını talep ediyoruz. 7068 sayılı kanun kapsamından sivil devlet memurlarının çıkarılmasını istiyoruz. OYAK'ın yönetim, denetim ve disiplin kurullarında memurlarımızın temsil edilmesini; sözleşmeli personelin OYAK'a daimi üye olabilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz" açıklamasını yaptı.
"Haklı Taleplerimiz İçin İvedi Bir Şekilde Somut Adımlar Atılsın"
Taleplerin arkasında büyük bir birikmiş beklenti olduğunu ifade eden Tuncay Cengiz, çözüme dair kararlı duruşlarını yineledi.
Cengiz, "Her bir talebin arkasında bir çalışma arkadaşımızın yaşadığı güçlük, bir ailemizin geçim kaygısı, bir meslek grubunun birikmiş beklentisi var. Bu nedenle yetkililerden beklentimiz nettir: taleplerimiz göz ardı edilecek konular olarak görülmesin. Taleplerimiz, masada toplanıp, içilen çaylar eşliğinde rafa kaldırılmasın. Haklı taleplerimiz için ivedi bir şekilde somut adımlar atılsın, çözüm takvimi oluşturulsun, memurlarımızın beklentileri tam anlamıyla karşılansın" diyerek sözlerini tamamladı.




