ŞAM (AA) - Şubat 2012'de gözaltına alınan ve farklı güvenlik şubelerinde sorgulandıktan sonra Mayıs 2012'de Sednaya Hapishanesine götürülen Murad, burada Ekim 2014'e kadar tutuklu kaldı.

Devrik rejimin sözde mahkemeleri tarafından 15 yıl hapse mahkum edilen 39 yaşındaki üç çocuk babası Murad, serbest kalabilmek için yaklaşık 70 bin dolar ödemek zorunda kaldığını belirtti.

Anadolu Ajansı ekibi, Kays Murad'ın rehberliğinde Sednaya Cezaevi'nin birinci katında çekimler yaparak cezaevinin yapısını ve koşullarını görüntüledi.

İngiltere'de halk, bazı bölgelerdeki yerel seçimler için yarın sandık başına gidecek İngiltere'de halk, bazı bölgelerdeki yerel seçimler için yarın sandık başına gidecek

Murad, koğuşların düzenini, yemek dağıtımının yapıldığı alanları, mahkumların zorunlu olarak bekletildiği diz çökme pozisyonlarını ve diğer yaşam koşullarını anlattı.

Cezaevinin farklı bölümlerini gösteren Murad, her bir alanın mahkumlar için işkence ve aşağılama aracı olarak kullanıldığını aktardı.

Cezaevinden çıktıktan sonra yakalandığı verem hastalığı nedeniyle Türkiye'de uzun bir tedavi süreci geçiren Murad, cezaevindeki konuşma yasağı ve hastalığı nedeniyle uzun süre fısıltıyla konuşabildiğini ve konuşma güçlüğü çektiğini söyledi.

"İnsanlık onurunun yok edildiği yerdi"

Sednaya Cezaevini, "insanlık onurunun yok edildiği yer" olarak tanımlayan Murad, cezaevine alınan mahkumlara sürekli cezalar verildiğini, insan gibi davranılmadığını vurguladı.

Hücrelerdeki kötü koşullar, yetersiz beslenme, hijyen sorunları ve sürekli korku atmosferinin yaşamı dayanılmaz kıldığını anlatan Murad, koğuşlarda hayatta kalabilmek için mahkumların, birbirleriyle sessizce bilgi ve beceri paylaşmaya çalıştığını söyledi.

Murad, koğuş yaşamında Kur'an-ı Kerim öğrenenlerin, satranç oynayanların ve rüyalarını yorumlayanların olduğunu kaydederek, zor şartlara rağmen mahkumlar arasında bir dayanışma ruhunun oluştuğunu vurguladı.

En zor anının cezaevine ilk girişi olduğunu anımsatan Murad, ardından yeraltı hücrelerine atıldıklarını, çıplak olarak karanlıkta tutulduklarını, psikolojik olarak son derece zorlandığını dile getirdi.

Murad, ailesiyle sadece üç kez görüşebildiğini ve bu görüşmelerin kısa, riskli ve zorlayıcı olduğunu aktararak, bazen ailesine gelmemeleri yönünde telkinlerde bulunduğunu söyledi.

Uluslararası topluma çağrı

Söz konusu hapishaneden kurtulan arkadaşlarıyla Sednaya Tutukluları Derneği'ni kuran Murad, bu kararlarının arkasındaki temel nedenin yaşanan insanlık suçlarını doğru bir şekilde aktarmak ve faillerin hesap vermesini sağlamak olduğunu vurguladı.

Murad, dedikodulardan ve abartılardan uzak durarak sadece gerçekleri anlatmaya çalıştıklarını belirtti.

Kayıp kişilerin akıbetinin aydınlatılması ve kurtulanların topluma yeniden kazandırılması gerektiğini vurgulayan Murad, Suriye halkının uzun yıllar boyunca sistematik bir şekilde zulme uğradığını ancak Sednaya ve benzeri yerlerde tutulanların acısının çok daha derin olduğunu bildirdi.

Uluslararası topluma çağrıda bulunan Murad, Suriye'de işlenen bu suçlara karşı duyarlı ve sorumluların yargılanması için destek olunmasını istedi.




Muhabir: Mehmet Burak Karacaoğlu,Ahmet Karaahmet

Kaynak: AA