Malatya’nın Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi’nde, 6 Şubat depremleri sonrası başlayan toplu konut inşaatlarının ardından yaşanan altyapı sorunları, mahalle halkını çileden çıkardı. Mahalle sakini Şengül Doğan, “Mağduruz, burada mülteciyiz. Hiçbir hizmet gelmiyor, hiçbir hizmet almıyoruz. Son zamanlarda artık çöplerimiz de toplanmıyor, açıkçası mikrop, hastalık, sıtmanın gelmesi mümkündür çünkü kanalizasyonlarımız dışarıda” dedi.
İkizce'de yol, internet, kanalizasyon ve re’sen el konulan arazi sorunlarının ardından bu kez günlerce süren su kesintileri vatandaşların tepkisine yol açtı. Mahalle sakinleri, MASKİ ve belediye ekiplerinin altyapı çalışmalarındaki koordinasyon eksikliği nedeniyle hem susuz kaldıklarını hem de çöplerin toplanmadığını belirtti.
“Her şeyimiz gitti, hayvancılık ve tarım bitti”
İkizce Mahalle Muhtarı Mehmet Tanrıverdi, 6 Şubat 2023 depremlerinden sonra İkizce’nin doğasının değiştiğini söyledi. Tanrıverdi, şöyle konuştu:
“Depremde ‘Malatya yıkıldı’ dediler. Malatya’yı yeniden ayağa kaldırmak için İkizce Mahallesi inşaat alanı ilan edildi. Her tarafa girdiler. Ne arazi ne başka bir şey kaldı. Tabii ki burası kırsal bir kesim. Özellikle gelirimiz hayvancılıktı. Mera ve hazine arazileri gidince hayvancılık bitti. Çiftçilik vardı, birkaç dönüm arazi vardı, mesela rençberlik yapan arkadaşımız tarla gidince aç kaldı. Hayvancılık yapan da aç kaldı. Her şey bitti. Biz artık onlardan vazgeçtik, onlar bitti. Bir inşaat alanı, çalışmalar devam ediyor. Tabii ki toz olacak ama bu işleri yaparken bir yönetimi, denetimi olur. Denetim, yönetim yok. Buradaki insanlar her şeyden vazgeçti. 'Biz yaşıyoruz, burası bizim yaşam alanımız, az da olsa bize nefes versinler ' diyorlar.”
Son günlerde su kesintileriyle de karşı karşıya kaldıklarını anlatan Tanrıverdi, “Dönüp suyu yapmıyorlar, haber de vermiyorlar. Geçip gidiyorlar. MASKİ şaşmış ki ne yapsın, bir şey yapamıyorlar. İnsanlarımız çok sıkıntılı. Buradaki insanlar çok mağdurlar” dedi.
“MASKİ’yi arıyoruz, dalga geçer gibi cevaplar alıyoruz”
Mahalle sakini Meral Ataş, susuzlukla birlikte çöplerin de toplanmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Çöplerimiz dolmuş, 10 gündür gelip almıyorlar. Söylüyoruz, 'Gelemeyiz' diyerek dosyayı kapatıyorlar. Bir su, insanlara 4-5 gün gece-gündüz verilmez mi? MASKİ’yi arıyoruz dalga geçer gibi 'Şu saatte, bu saatte gelecek' diyorlar ama yok, su yok. Bir damla su alamıyoruz. Birbirlerini suçluyorlar. Biri diyor 'TOKİ’yi arayın' diğeri 'Şurayı arayın' diyor. Altyapı çalışması yapıyorlar, kabloyu koparmışlar, internet yok. İnternet olmadığı için arıyoruz, 3 gündür saat 15.00’te internetimiz gelecek. Rezillik, pislik en azından bir suyumuz gelsin. 4-5 gündür geceli gündüzlü su gelmedi. Gece 01.00’de suyu veriyorlar, sabah 04.00’te suyu veriyorlar. Ben gece 01.00’de kalkıp, nasıl suyu alayım? Hepimiz öyleyiz, mağduruz.”
Mahalle sakinlerinden Azzet Binbir ise “Sularımız yok, internetimiz yok, yollar şu an kapalı. Yollar yok, sular yok, ortalık dolu, çöp alan yok” dedi.
“Bunu bunun bilinçli olarak yapıldığını düşünüyorum”
Mahallede ikamet eden Şengül Doğan ise şu ifadeleri kullandı:
“Su insani bir haktır. Su olmadan yaşanmaz, bunu hepimiz biliyoruz. Su TOKİ’lerde, şantiyelerde var, birçok hanede, evde, konteyner kentte var ama villalar bölgesinde yok. Ben bunun bilinçli yapıldığını düşünüyorum, öyle var sayıyorum. Bu bölgede belediye, belediyecilik, Yeşilyurt Belediyesi sınıfta kalmıştır. Yolumuz, suyumuz, altyapımız, internetimiz hiçbirini alamıyoruz. Kanalizasyon problemimiz zaten vardı. Foseptiklerimiz dışarıdaydı. Villalarda yaşıyoruz ama kanalizasyonlarımız yok. En önce yapılması gereken hizmet, önce alınması gereken hizmet hala yok. Burada çok sayıda çocuk var, sokakta oynuyorlar. Biz mağduruz. Yetişkinleri bıraktım bu çocuklardan biri açılan kanallara düşse eminim sağ çıkmaları mümkün değil. Mağduruz, burada mülteciyiz. Hiçbir hizmet gelmiyor, hiçbir hizmet almıyoruz. Son zamanlarda artık çöplerimiz de toplanmıyor. Açıkçası mikrop, hastalık, sıtmanın gelmesi mümkündür; çünkü kanalizasyonlarımız dışarıda.”