Gazeteci ve eski Anadolu Ajansı Genel Müdürü Kemal Öztürk ile eski HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın Alevilere ilişkin kullandıkları ifadeler kamuoyunda tartışmaya neden oldu.

Kemal Öztürk, NTV’de Suriye’deki gelişmelerin değerlendirildiği bir programda, Esad yönetimi döneminde İdlib, Afrin, Halep kırsalı ve Sednaya Hapishanesi’nde yaşandığını belirttiği olaylardan söz etti.

Öztürk, bölgede dinlediğini söylediği anlatımları aktarırken Arap Alevileri için, “Bu Nusayrilerin hepsini katletseler yeridir diyesiniz geliyor” ifadesini kullandı.

Öztürk, sözlerinin devamında Suriye’de yönetim değişikliğinin ardından toplu intikam alınmadığını savunarak, “Ama bakın intikam almadılar” dedi.

DEM PARTİ’DEN ÖZTÜRK HAKKINDA SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Kemal Öztürk’ün açıklamasına Alevi örgütlerinin yanı sıra DEM Parti’den de tepki geldi.

DEM Parti, Öztürk’ün sözlerinin Arap Alevilerini kimlikleri üzerinden topluca hedef aldığını belirterek hakkında soruşturma başlatılmasını istedi.

Parti tarafından yapılan açıklamada, söz konusu ifadeler “nefret suçu” olarak değerlendirilirken, “Bu dil açıkça suç teşkil etmektedir” denildi.

Açıklamada, toplumların kimlikleri ve inançları üzerinden hedef gösterilmesinin geçmişte pogromlara ve katliamlara zemin hazırladığı vurgulanarak, Arap Alevilerinin yalnız olmadığı belirtildi.

Türkiye Alevi Federasyonu da Öztürk’ün ifadelerine tepki göstererek bir inanç toplumunun tamamının suçlanmasının kabul edilemeyeceğini belirtti.

CHP Eski Genel Başkan Vekili ve Petrol-İş Eski Başkanı Cevdet Selvi Hayatını Kaybetti: TBMM'de Tören Düzenlenecek
CHP Eski Genel Başkan Vekili ve Petrol-İş Eski Başkanı Cevdet Selvi Hayatını Kaybetti: TBMM'de Tören Düzenlenecek
İçeriği Görüntüle

Federasyon, kimlik ve inanç üzerinden kullanılan düşmanlaştırıcı dilin şiddete zemin hazırlayabileceği uyarısında bulundu.

ALTAN TAN’IN “ALİ’SİZ ALEVİLER” SÖZLERİ DE TARTIŞMA YARATTI

Eski HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan’ın son günlerde katıldığı programlarda Alevilere ilişkin kullandığı ifadeler de Alevi kurumlarının tepkisini çekti.

Tan, Türkiye’deki siyasi gelişmeleri ve çözüm sürecini değerlendirirken bazı kesimleri “Türk solu” ve “Ali’siz Aleviler” ifadeleriyle tanımlayarak bu grupların sürece karşı olduğunu ileri sürdü.

Tan, Alevileri “geleneksel Alevilik” ile “siyasal Alevilik” şeklinde kategorilere ayırdığı değerlendirmelerinde, “Ali’siz”, Marksist ve ateist olarak nitelendirdiği bazı çevrelerin yalnızca AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile değil, İslami kesimlerle de bir hesaplaşma içerisinde olduğunu savundu.

Tan’ın Aleviliği kendi yaklaşımına göre sınıflandırması ve bazı Alevi kesimlerini çözüm sürecine karşı olmakla suçlaması tepkiye neden oldu.

ALTAN TAN GERİ ADIM ATMADI

Tepkilerin ardından Altan Tan, 28 Ağustos’ta Independent Türkçe’de “Ali’siz ateist sözde Aleviler neyin peşinde?” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Tan, yazısında açıklamalarının bütün Alevilere yönelik olmadığını savunarak eleştirdiği kesimleri “Ali’siz, ateist Alevi asıllılar” şeklinde tanımladı.

Sözlerinin arkasında olduğunu belirten Tan, Alevilerin tamamını hedef gösterdiği yönündeki eleştirileri reddetti ve tartışmaya neden olan kesimlerin çözüm sürecine karşı oldukları yönündeki görüşünü yineledi.

ALEVİ KURUMLARINDAN TAN’A TEPKİ: “ALEVİLER KENDİ İNANÇLARINI KENDİLERİ TANIMLAR”

Altan Tan’ın açıklamalarına çeşitli Alevi kurumlarından tepki geldi.

Adana Alevi Platformu, Tan’ın “siyasal Alevilik” ve “Ali’siz Aleviler” ifadelerini eleştirerek Alevilerin siyasi hesaplaşmaların malzemesi haline getirilmesini kabul etmediklerini açıkladı.

Platform, Alevilerin farklı siyasi görüşlere sahip olabileceğine dikkat çekerek eşit yurttaşlık, laiklik, inanç özgürlüğü, demokrasi ve adalet taleplerinin siyasi bir suçlama konusu haline getirilemeyeceğini vurguladı.

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yöneticilerinden Kenan Küçük de Tan’ın Aleviliği dışarıdan tanımlamasına tepki göstererek, Alevilerin kendi inançlarını kendilerinin tanımlayacağını ifade etti.

TİP İKİ İSME BİRDEN TEPKİ GÖSTERDİ

Türkiye İşçi Partisi (TİP) ise Kemal Öztürk ve Altan Tan’ın açıklamalarını birlikte değerlendirdi.

TİP, sosyal medya hesabından “Alevilere yönelik hakaret ve tehditler kabul edilemez” başlığıyla yaptığı açıklamada iki ismin ifadelerini kınadı.

Parti açıklamasında, RTÜK’ün televizyon yayınlarında kullanılan sözler karşısında sessiz kaldığı savunularak, Alevilerin inançları ve kimlikleri üzerinden hedef gösterilmesine izin verilmeyeceği belirtildi.

TİP açıklamasında, “Toplumumuzun ve coğrafyamızın asli bir parçası olan Aleviler için eşit yurttaşlık mücadelesini yorulmadan sürdüreceğiz” ifadelerine yer verdi.