Araghchi, ABD merkezli PBS News Hour’a verdiği röportajda, “İki ya da üç gün içinde rejim değişikliği yapabileceklerini düşündüler ama başaramadılar. Hedeflerine ulaşamadılar ve şimdi amaçsız durumdalar” ifadelerini kullandı.
Petrol Sevkiyatında Aksama ABD ve İsrail’in Saldırıları Nedeniyle
Çatışmaların dünya genelinde petrol sevkiyatını etkilediğini belirten Araghchi, fiyat artışlarının İran’dan kaynaklanmadığını vurguladı:
“Petrol üretimi ve sevkiyatı bizim yüzümüzden değil, İsrailliler ve Amerikalılar tarafından yapılan saldırılar nedeniyle yavaşladı veya durdu. Bu saldırılar tüm bölgeyi güvensiz hâle getirdi.”
Hürmüz Boğazı ve Meşru Savunma
Araghchi, İran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatmadığını ve bölgedeki deniz seyrüseferini engellemediğini belirtti:
“Bölgede karşılaştığımız saldırganlık yasa dışıdır; bizim yaptığımız ise yasal ve meşru bir kendini savunma eylemidir.”
ABD’ye Uyarı: Tesisler Hedef Olabilir
İran Dışişleri Bakanı, ABD’nin İran’a yönelik saldırganlığı sürdürmesi halinde Amerikan üsleri ve tesislerinin hedef alınabileceğini de dile getirdi.




