"Geldikten Sonra Bütün Faizleri Sileceğiz": Özgür Özel’den Çiftçilere Dev Vaat!
"Geldikten Sonra Bütün Faizleri Sileceğiz": Özgür Özel’den Çiftçilere Dev Vaat!
İçeriği Görüntüle

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında yer aldığı 53'ü tutuklu 414 sanıklı İBB Davası'nın yargılaması Silivri'deki Marmara Kapalı Cezaevi duruşma salonunda sürüyor. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yürütülen davanın 75'inci gününde tutuklu isimlerin ve sanıkların tahliye talepleri alındı. Duruşmada son beyanı alınan isim Ekrem İmamoğlu oldu.

Soruşturma ve yargılama sürecinin başından bu yana usulsüzlüklerle dolu olduğunu savunan İmamoğlu, mahkeme huzurundaki konuşmasında çarpıcı iddialarda bulundu. Soruşturmayı başlatan mekanizmayı ve yargı sistemindeki müdahaleleri sert bir dille eleştirdi.

"Duruşmalarımda 23 Hakim Değiştirildi"

Yargı bağımsızlığının zedelendiğini belirten İmamoğlu, kendisine açılan davalardaki hakim değişimlerine dikkat çekti. İmamoğlu, "19 Mart sürecinden itibaren ben 15 ceza davasıyla muhatap olmuş bir kişiyim. Bu da tarihte yok. 23 hakim değiştirildi benim duruşmalarımda. Tam 23 hakim. Mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı millet adına kullanılan yargı yetkisinin temel şartıdır. Bir Adalet Bakanı, devam eden bir yargılamada sanığın nasıl savunma yapması gerektiğini söyleyemez" ifadelerini kullandı.

Sözlerinin devamında halkın hakları için direnmeye devam edeceklerini belirten İmamoğlu, savunmasını "siyasi şov" olarak niteleyen anlayışa da tepki gösterdi.

"Siyasi Şov, İftiranamede Yazandır"

İddianamenin somut delillerden yoksun olduğunu öne süren İmamoğlu, "Siyasi şov, aslında iddianame denen, bana göre bu iftiranamede yazan şeydir. Bütün iddialar çöptür ve çökmüştür. 6 ay bitti, bir tek delili şu mahkemede huzurda kimse görmedi, ben de görmedim. Gören varsa şimdi yansıtsınlar, ben özür dileyeceğim. Bütün bu olaylar yaşanırken sırf bir kişinin iktidarını, koltuğunu korumak için 87 milyon insanın hayatından çalınıyor" dedi.

Savunma hakkının kısıtlandığını ve avukatı Mehmet Pehlivan'ın tutuklanmasıyla sürecin baskı altına alındığını aktaran İmamoğlu, duruşma salonunda yaşanan diğer engellemeleri de sıraladı.

"Kitap Basılmadan Yasakladılar"

Mahkeme salonunda geniş savunma yapmasının engellenmesi üzerine hazırladığı kitabın da engellendiğini duyuran İmamoğlu, "Yaptırılmayan geniş savunmamdan bir derleme yaparak bir kitap yazdım. Belli ki savunmanın mahkeme salonunda duyulması engellendiği gibi milletime ulaşması da istenmemiştir. Bandrol alındıktan sonra matbaada baskıya başlandı, usulsüz ve mesnetsiz bir gerekçeyle matbaaya baskın yapıldı ve 4 gün sonra kitap basılmadan yasaklandı" diye konuştu.

Duruşmada dinlenen itirafçıların baskı ve tehdit altında ifade verdiklerini iddia eden İmamoğlu, adil yargılama şartlarının oluşmadığını savundu.

"Kadınlara Yapılan Zulme Son Verin"

Tutuklu yargılanan kişilerin serbest bırakılması için mahkeme heyetine çağrıda bulunan İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: "Bu dosyadaki adil yargılama ihlalleri giderilmeden benim tahliye talep etmemin hiçbir zemini yoktur. Bu insanlar topluca tutsak edilmeye devam ediliyor. Toplumsal barışın tesis edilmesine katkı sunun. Ailesine, evladına kavuşacağı için gün sayan, hiçbir günahı olmayan kadınları lütfen bırakın. Bu davanın şahidi millettir. Cumhuriyet, demokrasi, adalet için bedeli hayatım da olsa sonuna kadar mücadele edecek bir Ekrem İmamoğlu buradadır."

Kaynak: ANKA