YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Rize’nin Pazar ilçesindeki Balıkçılar köyünde kafes balıkçılığına karşı direnen köylülerle bir araya geldi. Bölgede nesillerdir tek geçim kaynağı kıyı balıkçılığı olan vatandaşlar, kurulması planlanan 63 adet balık kafesinin deniz ekosistemine ve avlanma alanlarına büyük zarar vereceğini dile getirdi.

"Zor Durumdayız Özgür Bey"

Köy sakinlerinden Ayten Hacer Kambay, bölge halkının balıkçılık dışında bir gelir imkanı olmadığını ifade ederek kafes balıkçılığının deniz dibindeki canlılığı bitireceğini söyledi. Kambay, yaşadıkları mağduriyeti şu sözlerle anlattı:

"Burası balıkların ürediği, larvasını, yuvasını bıraktığı yer. Yemler balıkların yuvalarını kapatacak ve balık üremeyecek. Zaten 200 metre yaklaşamıyoruz, balık olan yerin üstüne kafes koyduklarında ağ atma imkanımız kalmayacak. Ağlar yırtılacak, zamanla kirlilikten dolayı balık da kalmayacak. Buraya 63 kafes koyacaklar, Çayeli'ne kadar kapatacaklar. Kış boyunca bu aileler balıkçılıkla geçiniyor; çocuklarını okutuyor, evlendiriyorlar. Zor durumdayız Özgür Bey, avlak yerimizi eylemesinler."

Köydeki diğer kadın balıkçılardan Hacer Kambay da seslerinin duyulmasını isteyerek, "İnşallah birisi yardım eder de bu iş kalkar burada. Biz arazimiz budur diye denizi gösterirdik. Kafes balıkçılığını istemiyoruz, bize herkes destek olsun" ifadelerini kullandı.

"Partimin Yanımda Olmayışı Bana Acı Veriyor"

AK Parti seçmeni olduğunu belirten köy sakini İrfan Kambay ise yalnız bırakıldıklarını ifade ederek tepkisini dile getirdi:

"Bizler sizlerle belki de yıllardır kavga halindeydik, AK Partili köyüz. Ama bakın, sizin geldiğiniz yerde benim partimin olmayışı bana acı veriyor. Buraya bir günlüğüne dahi bana destek olmaya gelemediler. İl başkanını, ilçe başkanını, milletvekillerini aradık. Bir gelin, görüntü verin, biraz yardımcı olun dediler. Gerçekten balıkçılığımız bitiyor, buna bir çare arıyoruz."

"Bu Kafesler Burada Durduğu Takdirde Balıkçılık Yapılamaz"

Vatandaşların taleplerini dinledikten sonra açıklamalarda bulunan YENİ Parti Lideri Özgür Özel, sorunun üç temel boyutu olduğuna dikkat çekti:

Denizlerimiz Tehlikede! YENİ Parti'den Bakan Murat Kurum'a Plastik Atık Tepkisi
Denizlerimiz Tehlikede! YENİ Parti'den Bakan Murat Kurum'a Plastik Atık Tepkisi
İçeriği Görüntüle

"Kafes balıkçılığı her yerde olmaz. Birinci kural, doğaya ve balıkçı köyüne zarar vermemesidir. Zamanında Bodrum’da da benzer sorunlar yaşandı. Şimdi maalesef gelip Doğu Karadeniz’in başına dert oldu. Türkiye'nin en güzel balıklarını yetiştiren, çok sayıda kadın balıkçının da bulunduğu bu köyün balıkçılık yapmasına engel olacak şekilde kondu. Biz bunun sesini duyurmak üzere geldik. Bu kafesler burada durduğu takdirde burada balıkçılık yapılamaz. Bunun mutlaka ortadan kaldırılması lazım."

"ÇED Raporu Hileyle Alınmış"

Bölgedeki projenin Rize-Artvin Havalimanı uçuş güvenliği açısından da risk taşıdığını belirten Özel, ÇED raporu sürecinde usulsüzlük yapıldığını iddia etti:

"Havalimanı Müdürü de açıkladı; yemleme yapıldığında gelecek kuşlar uçaklar açısından tehlike oluşturuyor. Ayrıca Türkiye'nin neresinde bir tesis açacak olursanız ÇED raporu için halkı bilgilendirme toplantısı yapılması lazım. Ancak bu toplantıyı köy insanlarına haber vermeden, 2,5 kilometre uzaktaki bir köyün insanlarıyla yapmışlar. ÇED raporu adeta bir hileyle alınmış durumda. Arkadaşlarımız raporun yeniden incelenmesini ve halkın rızasının sorulmasını istiyor."

"Yanınızda Olmaya Devam Edeceğiz"

Bölgedeki şirkete ilişkin iddialara değinen ve iktidar temsilcilerine çağrıda bulunan Özel, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradaki firmanın hisselerinin AK Parti'de güçlü bir isme ait olduğu söyleniyor. Bu yüzden verilen sözler tutulmuyor. Arkadaşlarımız AK Partili olduklarını ama yanlarında kimseyi göremediklerini söyledi. Eğer birileri oyları aldığı zaman telefonlara çıkıyor ama köyün başı derde girdiği zaman gelmiyorsa, siz de seçimde emekleri görmezden gelmeyeceksiniz. Ümit ediyorum sesinizi Hemşehriniz Sayın Cumhurbaşkanı da duyar. Biz bu sorunu dile getirmeye ve yanınızda olmaya devam edeceğiz."