İsrail’in Katar’ın başkenti Doha’da Hamas liderlerine yönelik düzenlediği saldırı, bölgesel ve küresel diplomasi gündemini sarstı. Katar, saldırıyı “devlet terörü” olarak tanımlarken, Avrupa’dan Körfez ülkelerine, BM’den ABD’ye kadar birçok aktörden ardı ardına kınama mesajları geldi. Olayın, Orta Doğu’da barış girişimlerini baltalayabileceği ve bölgesel istikrarı tehdit ettiği vurgulandı.
Katar: “Egemenliğimize açık saldırı”
Katar Dışişleri Bakanlığı, saldırıdan önceden haberdar oldukları iddialarını reddetti. Bakanlık Sözcüsü Macid el-Ensari, “Amerikan yetkilisinden alınan telefon, patlamaların sesi duyulurken gerçekleşti” ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani ise saldırıyı “devlet terörü” olarak nitelendirdi ve “Katar güvenliğini korumak için gerekli tüm tedbirleri alacaktır” dedi.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad El Sani de saldırının, “bölgedeki istikrarı ve diplomatik çözüm çabalarını engellediğini” belirterek, Katar’ın arabuluculuk rolünden vazgeçmeyeceğini vurguladı.
ABD ve Trump’tan karmaşık mesajlar
Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt, saldırının Katar’ın egemenliğini ihlal ettiğini kabul etti ancak Hamas’ı “meşru hedef” olarak tanımladı. Trump’ın, İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştüğü ve “bu olayın barış için bir fırsat olabileceğine inandığını” aktardı.
Trump daha sonra sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Saldırının gerçekleştiği yer nedeniyle çok kötü hissediyorum. Bu karar Netanyahu’ya aitti, bana değil” dedi. Trump, Katar’a bunun tekrar yaşanmayacağı konusunda güvence verdi.
Hamas: “Beş üyemiz öldü, müzakere heyeti hayatta”
Hamas, saldırıda beş üyesinin hayatını kaybettiğini ancak ana müzakere heyetinin hayatta kaldığını açıkladı. Örgüt, “Bu saldırı, Netanyahu hükümetinin barış istemediğini açıkça gösteriyor” ifadelerini kullandı. Hamas ayrıca, “ABD yönetimini de bu suçtan sorumlu” tuttu.
Avrupa’dan kınama ve uyarılar
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail’in Katar’a yönelik saldırılarını “hiçbir koşulda kabul edilemez” buldu. Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, saldırının “Katar’ın egemenliğini ihlal ettiğini” söyledi. İngiltere Başbakanı Keir Starmer, “Bölge genelinde daha fazla tırmanış riski taşıyor” uyarısında bulundu.
İtalya, İspanya ve Avrupa Birliği de saldırıyı uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirerek Katar’a destek mesajları verdi.
Körfez’den dayanışma mesajları
Suudi Arabistan, BAE, İran, Mısır, Irak ve Suriye başta olmak üzere birçok bölge ülkesi saldırıyı kınadı. Suudi Dışişleri Bakanlığı, “vahşi saldırganlık” ifadesini kullanırken, BAE “Kardeş Katar’ın yanında tam dayanışma içindeyiz” açıklamasını yaptı.
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi, Katar’a “tam destek” verirken, İran Dışişleri Bakanlığı saldırıyı “uluslararası düzenlemelerin ağır ihlali” olarak niteledi.
BM: “Bariz bir ihlal”
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, saldırıyı Katar’ın egemenliğine “bariz bir ihlal” olarak tanımladı. Guterres, tarafları “ateşkesi baltalamak yerine kalıcı çözüme yönelmeye” çağırdı.