Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında yer aldığı 436 sanıklı İBB Davası'nın görülmesine devam ediliyor. İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri'deki Marmara Kapalı Cezaevi kampüsünde inşa edilen yeni duruşma salonundaki yargılamanın 87'nci gününde tutuksuz sanıkların beyanları alındı.
Duruşmada, tutuklu yargılandıktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tahliye edilen İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat savunmasını yaptı. Polat, "20 yıldır doğru düzgün tatil yapmamış, Anadolu'yu köşe bucak gezmiş, akademi çalışmalarını Türkiye'nin bir parçası görmüş bir kişiyim" ifadelerini kullandı.
"Çıkar Amacımız Olsa Reklam Alanlarını Kullanırdık"
Kentsel tasarım ve miras koruma alanlarında sorumluluk üstlenen bir bürokrat olduğunu hatırlatan Polat, restorasyon süreçlerinde çok geniş ve merkezi reklam alanları elde ettiklerini vurguladı. Polat, "Çıkar sağlamak gibi bir niyetimiz olsaydı bu alanlarda reklamla ilgili işlem yapardık" diyerek suçlamaları reddetti.
İmamoğlu Sordu: "Bir Vesayet Sistemini Yaşadınız mı?"
Mahir Polat'ın savunmasının ardından söz alan Ekrem İmamoğlu, İBB'deki çalışma düzenine ve iddianamede yer alan iddialara ilişkin sorular yöneltti. İmamoğlu, Polat'a şu soruyu yöneltti:
"Kendinizi vesayet altında ya da bir baskı altında, yani bir işi yaparken acaba 'o ne der, bu ne der' başta ben olmak üzere herhangi bir vesayet sistemi ya da bu iddianamede geçen bir sistem ya da bir suç örgütü gibi hususları yaşadınız mı?"
Belediyedeki yönetim anlayışını "İstanbul modeli" olarak tanımlayan İmamoğlu, Polat'tan bu duruma açıklık getirmesini istedi.
"Kesinlikle Olmamıştır"
İmamoğlu'nun sorusuna yanıt veren Mahir Polat, "Başkanım, kesinlikle olmamıştır" dedi. Çalışma metotlarında bilgi, liyakat ve uzmanlığın esas alındığını belirten Polat, siyasi görüşü ne olursa olsun tüm uzmanlarla ortak projeler geliştirdiklerini söyledi. Görevi süresince hiçbir baskı mekanizmasıyla karşılaşmadığını yineledi.
Reklam Alanlarına Müdahale İddiasına Yanıt
İmamoğlu'nun Kentsel Tasarım Müdürlüğü'nün kararlarına dışarıdan bir müdahale olup olmadığına ilişkin sorusuna da yanıt veren Polat, kararların yönetmelikler ve vizyonel ilkeler doğrultusunda alındığını kaydetti. Polat, "Dosya sahiplerini bile bilmeden icraat yaptık. Hiçbir yöneticiden tek bir talimat ya da yönlendirme gelmemiştir" dedi.
Mahir Polat'ın avukatının beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi.



