Mersin'de 16 yaşındaki Hiranur Nilgün Aygar'ın 31 Ağustos 2025'te ruhsatsız ateşli silahla öldürülmesine ilişkin davada sıcak bir hukuki gelişme yaşandı. Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından sanık Hüseyin Arda Şark'a "çocuğu olası kastla öldürmek" suçundan verilen müebbet hapis cezasına yönelik yapılan istinaf incelemesi tamamlandı.
Duruşma açan Adana Bölge Adliye Mahkemesi 18. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını tamamen kaldırdı. Ceza Dairesi, sanık Hüseyin Arda Şark'ı "nitelikli kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı.
"Kararlı ve İsrarlı Mücadelemizin Sonucu"
Duruşmanın ardından Kadın Dayanışma Komiteleri ve Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği avukatı Derya Demir, beraberindeki kadınlarla birlikte Adana Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir basın açıklaması yaptı.
Kararı kısmen sevindirici bulduklarını belirten Demir, "Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına yapılan itirazlar sonucunda aldığımız bu karar, kararlı ve ısrarlı mücadelemizin sonucudur. Diğer iki sanık hakkında ise istinaf nedenlerimiz yerinde görülmemiştir. Onlara verilen 4'er aylık hapis cezasına ilişkin hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararına çevrilmesi de kabul edeceğimiz bir sonuç değildir" dedi.
"AYM'ye Bireysel Başvuru Yapacağız"
Soruşturma sürecindeki eksikliklere dikkat çeken Avukat Derya Demir, hukuki mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini vurguladı.
Demir, "Elbette tüm hukuk yollarını tüketeceğiz. Nihayetinde soruşturma aşamasının etkili ve kapsamlı yapılmaması nedeniyle çok fazla delilin yok olduğunu düşünüyoruz. Karar kesinleştikten sonra etkin soruşturma yükümlülüğünün ihlali nedeniyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yolunu da kullanacağız. Tetiği çeken kadar suç delillerini zamanında ve kapsamlı araştırmayan Adalet Bakanlığı da ruhsatsız silahların kolay temin edilmesine seyirci kalan İçişleri Bakanlığı da hesap verecek. 16 yaşında bir kız çocuğu bugün aramızda değil, sanık Hüseyin Arda Şark'ın cinayet öncesi ve sonrası uyuşturucu ticareti yapan, silahlarla poz veren bir suçlu olduğu açık. Bu düzende hiçbirimiz güvende değiliz" ifadelerini kullandı.
Yerel mahkeme, cinayet sırasında araçta bulunan diğer 2 kişiyi "delil karartma" suçundan 4'er ay hapis cezasına çarptırmış ve bu cezalar hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vermişti.



