CHP Grup Başkanı Özgür Özel, Kastamonu programı kapsamında Esentepe Mahallesi'nde yurttaşlarla ve özellikle ev kadınlarıyla bir araya gelerek partisinin yeni dönem sosyal politikalarını anlattı. Türkiye'deki yoksulluğu kökten bitirecek küresel ölçekli bir projeyi hayata geçirmeye hazırlandıklarını belirten Özel, iktidar hedeflerine ulaştıklarında hayata geçirecekleri "Vatandaşlık Temel Geliri" sisteminin detaylarını paylaştı.

Bu ülkenin her vatandaşının doğduğu andan itibaren barınma ve beslenme gibi en temel haklara sahip olduğunu vurgulayan Özel, devletin en büyük görevinin bu imkanları sağlamak olduğunu ifade etti. Sosyal demokrat partilerin dünyada bu sistemi başarıyla uyguladığını dile getiren Özel, mevcut ekonomik buhrandan çıkışın formülünü Kastamonu'dan ilan etti.

"Aileyi Destek Ödemesini Kadına Yapacağız"

Projenin dünyada örnekleri olduğunu ve bütçenin doğrudan hanenin direği olan kadınlara teslim edileceğini belirten Özgür Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Vatandaşlık temel geliri dünyada var. Bir ailede bir kişiye bir asgari ücretli olsun iş verilemiyorsa o aileye zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak vatandaşlık temel geliri bağlayacağız. Bunu kadınlar üzerinden yapacağız, ailede kadına ödenecek. Bir de sosyal konut yani herkesin barınma ihtiyacını çözmek üzere çok sayıda sosyal konut üreteceğiz. Kiralık sosyal konut, bir de gelire göre sosyal konut. Maaşı çok olanın yüksek kira ödediği, düşük olanın düşük kira ödediği yani oturanın ekonomisine göre. Bunun İspanya'da bizim arkadaşımız Pedro Sanchez çok güzel uyguluyor. Türkiye'de İzmir'de ilk adımlarını attık. Hem Büyükşehir Belediyesi'nde, hem de Çeşme Belediyesi'nde."

"Ev Hanımlarına Devlet Sigorta Yapacak"

Mahalle mahalle gezerek dert dinleyen Özel, dışarıda çalışamayan, evde çocuk, hasta veya engelli bakan ev hanımlarının geleceğini devlet güvencesi altına alacaklarını söyledi. Kastamonu'da karşılaştığı astım hastası bir kadının güvencesiz şekilde anahtarlık örerek geçinmeye çalıştığı dramatik örneği paylaşan Özel, sosyal devletin gereği olarak ev hanımlarının sigorta primlerini devletin ödeyeceğini ve her ev kadınının emeklilik hakkına kavuşacağını müjdeledi.

"CHP'li Belediyelerde Sosyal Yardım 5 Kat Arttı"

Seçim dönemlerinde meydanlarda kara propaganda yapıldığını hatırlatan CHP lideri, iktidarın "CHP gelirse yardımları keser" iddiasının tamamen boşa çıktığını rakamlarla ortaya koydu. Yönetimi devraldıkları belediyelerde sosyal yardımların ortalama 4,8 kat, yani yaklaşık beş kat arttığına dikkat çeken Özel, mevcut maaş adaletsizliğine de değinerek dul ve yetim aylıklarının en düşük emekli maaşı seviyesine çekilmesi gerektiğinin altını çizdi.

"Emekli Bu İktidarı Gönderince Rahata Erecek"

Tarlada 8 lira olan taze fasulyenin pazarda 100 liraya kadar çıktığını, vatandaşın parasının pul olduğunu söyleyen Özel, üretici ile tüketici arasındaki bu uçurumun ancak sandıkla değişebileceğini ifade etti. Emeklilerin sandığa koşarak bu iktidarı göndereceğini ve ancak o zaman ülkenin rahat bir nefes alacağını belirten Özel, okullardaki şiddet olaylarına ve uyuşturucu tehlikesine karşı da radikal adımlar atacaklarını açıkladı.

"Uzman Çavuşlar Güvenlik Görevlisi Konacak"

Okulların ve gençlerin güvenliği için yeni bir istihdam kapısı açacaklarını duyuran CHP Grup Başkanı Özgür Özel, konuşmasını şu çarpıcı sözlerle tamamladı:

"Şiddete karşı her okula eski uzman çavuşlardan güvenlik görevlisi koyalım. Okuldaki kötü alışkanlıklarla mücadele edelim. Ayrıca uyuşturucuya karşı annemin çocuğunu, hapistekileri hem tedavi edelim, hem meslek sahibi yapalım ve çıkınca iş sahibi yapalım ki bir daha olmasın. Bu mahallenin gençlerini işsizlikten kurtaralım ki uyuşturucu belasına düşmesinler; ne satmasına, ne de içmesine. 'Sosyal yardımları Cumhuriyet Halk Partisi kaldıracak' korkusuna hiç kapılmayalım. Belediyelerde beş katına çıkarmışız. Ama CHP geldiğinde en sonunda yoksulluğu AK Parti gibi yönetmeye kalkmayacak, yoksulluğu yok edeceğiz."

Ünlü Komedyen Deniz Göktaş Hakkında Şok Karar: "Mizah mı Suç mu?" Tartışması Adliyeyi Karıştırdı!
Ünlü Komedyen Deniz Göktaş Hakkında Şok Karar: "Mizah mı Suç mu?" Tartışması Adliyeyi Karıştırdı!
İçeriği Görüntüle

Kaynak: ANKA