ABD Başkanı Donald Trump, İran’daki kitlesel protestolar ve Washington’un olası askeri müdahalesine ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı. Trump, İran yönetiminin müzakere için temasa geçtiğini belirtirken, “Bir toplantı ayarlanıyor ama görüşmeden önce harekete geçmemiz gerekebilir” diyerek açık şekilde askeri operasyon sinyali verdi.
Trump’tan İran’a Açık Tehdit
ABD Başkanı Donald Trump, Air Force One’da gazetecilerin sorularını yanıtlarken İran’daki protestolar ve ABD’nin tutumu hakkında dikkat çekici ifadeler kullandı. Trump, İran’a yönelik askeri müdahalenin de masada olduğunu vurgulayarak, ABD ordusunun farklı senaryolar üzerinde çalıştığını söyledi.
Trump, “Ordu bunu inceliyor ve çok güçlü seçenekleri değerlendiriyoruz. Saat başı rapor alıyorum ve çok yakında bir karar vereceğiz” dedi.
“İran Liderleri Müzakere İçin Aradı”
Trump, İran yönetiminin Washington’la temasa geçtiğini öne sürerek şu ifadeleri kullandı:
“İran liderleri dün müzakere etmek için aradı. Sanırım ABD tarafından hırpalanmaktan yoruldular. İran müzakere etmek istiyor. Onlarla görüşebiliriz. Bir toplantı ayarlanıyor. Ancak yaşananlar nedeniyle görüşmeden önce harekete geçmemiz gerekebilir.”
Bu sözler, ABD’nin İran’a karşı doğrudan askeri hamleye hazırlandığı şeklinde yorumlandı.
Protestoculara Ateş Açılırsa ABD Saldıracak
Trump daha önce İran yönetimini, protestoculara ateş açılması halinde ABD’nin doğrudan müdahale edeceği yönünde uyarmıştı. Bu tehdidin Tahran tarafından ciddiye alınıp alınmadığı sorulduğunda ise sert bir yanıt verdi:
“Yıllarca benimle bu süreçten geçtikten sonra muhtemelen öyle düşünüyorlardır, değil mi? Süleymani, el-Bağdadi, İran’ın nükleer tehdidi ortadan kalktı. Ne kadar aptalca bir soru.”
WSJ: Askeri ve Siber Saldırı Seçenekleri Masada
ABD merkezli Wall Street Journal gazetesine konuşan yetkililere göre Trump, salı günü üst düzey danışmanlarıyla İran konusunu ele alacak. Gazetenin haberine göre masadaki seçenekler arasında askeri saldırılar, gizli siber silahların kullanılması, yaptırımların genişletilmesi ve hükümet karşıtı gruplara çevrimiçi destek verilmesi bulunuyor.
Venezuela Mesajı: “Dört virgül iki milyar dolarlık petrol geliyor”
Trump, Venezuela’daki siyasi gelişmelere de değinerek geçici Devlet Başkanı Delcy Rodríguez ile temasların sürdüğünü açıkladı.
“Bize elli milyon varil petrol alıp alamayacağımızı sordu. Ben de evet dedim. Bu yaklaşık dört virgül iki milyar dolar ediyor ve şu anda ABD’ye doğru yolda.”
Küba ve Göçmenler Gündemde
Trump, Küba ile de temasların sürdüğünü belirterek, ABD’ye zorla veya baskı altında göç eden Kübalıların durumunun Washington açısından öncelik olduğunu söyledi.
Grönland Çıkışı: “Rusya ve Çin’e Bırakmayız”
Trump, Danimarka ile kriz yaratan Grönland açıklamasını yineleyerek, bölgenin Rusya veya Çin’in kontrolüne geçmesine izin vermeyeceğini ifade etti.
“Eğer Grönland’ı biz almazsak, Rusya ya da Çin alacak. Buna izin vermeyeceğim. Savunmaları temelde iki köpek kızağından ibaret.”
ICE Tartışması: Trump Ajanları Savundu
Minneapolis’te bir ICE ajanının bir kadını öldürmesiyle ilgili soruya Trump, güvenlik güçlerini savunarak, olayların “kışkırtıcı gruplar” tarafından yönlendirildiğini öne sürdü.
“Bu insanlar her gün taciz ediliyor ve tehdit ediliyor. Yaptıkları tek şey benim seçilmemi sağlayan şeyi yapmak.”




