Başkent Ankara'da Türk siyasi tarihine geçecek hareketli saatler yaşanıyor. CHP'den istifa eden 91 milletvekiliyle birlikte İçişleri Bakanlığı, Yargıtay ve Meclis Başkanlığı'na resmi başvurularını tamamlayan YENİ Parti, ilk toplantısını Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında kurulan ve ilk fahri başkanlığını İsmet İnönü'nün üstlendiği tarihi Anadolu Kulübü'nde gerçekleştirdi.

Kurucular Kurulu'nun oy birliği kararıyla YENİ Parti Genel Başkanı seçilen Özgür Özel, toplantı sonrasında kameraların karşısına geçerek hem kurumsallaşma takvimini duyurdu hem de siyaset gündemine damga vuracak mesajlar verdi.

YENİ Parti'de Tarihi Gün! Özgür Özel Aylar Sonra Liderliğini İlan Etti: İşte İlk Karar
YENİ Parti'de Tarihi Gün! Özgür Özel Aylar Sonra Liderliğini İlan Etti: İşte İlk Karar
İçeriği Görüntüle

"Değerli arkadaşlar, bu tarihi güne tanıklık ettiğiniz için tüm Türkiye'ye bunu anbean aktardığınız için her birinize teşekkür ediyoruz" diyerek sözlerine başlayan Özel, YENİ Parti'nin emeklilerin, emekçilerin, çiftçilerin, gençlerin, kadınların, mağdurların, Atatürkçülerin ve tüm demokratların yeni adresi olduğunu vurguladı.

"Cumhurbaşkanı Adayımız Milletin Adayı Ekrem İmamoğlu'dur"

Açıklamalarında Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusuna da açıklık getiren YENİ Parti Lideri Özel, Ekrem İmamoğlu’nun adaylığına tam destek verdiklerini belirterek şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanı adayları ile ilgili de yeni bir kurumsal kimliğimiz var. Yeni kurumsal kimliğimiz için de önümüzdeki dönemde partinin yetkili organları, kurultayı çeşitli kararlar alabilirler. Ama Ekrem İmamoğlu ne Özgür Özel'in ne Cumhuriyet Halk Partisi'nin bir organıdır. 15,5 milyon vatandaş 23 Mart 2025 günü sandıkta aday olarak belirledi. Adaylığının önünde bir yargı kuşatması var. Ayrıca diploması ile ilgili saldırılar var. Vatandaşın adayına saygılıyız. Zaten bizim adayımız değil, milletin adayı bizim de adayımız. Bundan sonraki süreçte orada yaşanacak olası ihtimallere karşı hep birlikte hangi doğru kararları alacağımızı, yine Ekrem Başkan, ben, Mansur Başkan ve yeni partinin tüm dinamikleri birlikte en doğru kararı vereceğiz."

"Mansur Yavaş ve 'Ben Yokum' Demeyen Herkes Yanımızda"

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve diğer belediye başkanlarının durumuna ilişkin soruları da yanıtlayan Özel, uzlaşmacı bir tutum sergilediklerini belirterek, "Zaten daha önceden de konuştuk belediye başkanlarıyla ilgili ben çok itinalı bir dil seçiyorum. Mansur Bey'in de durumu, duruşu ilk günden beri bizimle birlikte Anıtkabir'e yürüyüşü, bütün tutumu hepimizin beklediği gibidir. Net bir durum var; 'Ben YENİ Parti'de yokum, Özgür Özel ile yokum. Ben bu işin içinde de yokum' demeyen herkesi, bu lafı duymadığımız herkesi yanımızda biliyoruz" şeklinde konuştu.

"Salı Günü Meclis'te Ana Muhalefet Olarak Yerimizi Alacağız"

Özel, önümüzdeki günlerin yoğun siyasi takvimini de detaylarıyla paylaştı. Yarın saat 11.00'de Kurucular Kurulu ile birlikte Anıtkabir ve İsmet İnönü'nün kabrini ziyaret edeceklerini belirten YENİ Parti Lideri, saat 12.00'de ilk Parti Meclisi toplantısının yapılacağını ve kurucu MYK'nın onaylanacağını bildirdi.

Pazartesi günü Meclis Başkanlık Divanı'nın toplanarak yeni sandalye dağılımını belirleyeceğini ifade eden Özel, "Biz Salı günü sabahı Meclis'te kapalı grup toplantımızı yapıp kuruluşa dair her şeyi bitirmiş ve Salı günü saat 15.00 itibari ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ana muhalefet partisi olarak hem Genel Kurul'daki yerimizi hem de Meclis'teki yerimizi almış olacağız" ifadelerini kullandı.

"Yeni Genel Merkez Mustafa Kemal Mahallesi'nde Hazır"

Yeni parti binasıyla ilgili soruya da açıklık getiren Özgür Özel, Genel Merkez binasının Ankara Mustafa Kemal Mahallesi'nde olduğunu, iç tefrişatının 1,5 hafta (10 gün) içinde tamamlanarak faaliyete geçeceğini duyurdu.

Vatandaşları resmi duyurular dışındaki dolandırıcılık ve bağış girişimlerine karşı uyaran Özel, "Pazartesi gününden itibaren özellikle vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Şu anda YENİ Parti'ye herhangi bir bağış ve aidat toplamıyoruz. Resmi sosyal medya sayfalarımızdan duyurduğumuz hesaplara itibar edilsin. Bizlerin ve Parti Sözcülerimizin ağzından çıkmayan hiçbir söze itibar edilmesin" dedi.

"En Hızlı Şekilde Sonbaharda Kurultayımızı Yapacağız"

Seçime girme yeterliliği hususunda hiçbir endişenin bulunmadığını vurgulayan YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, "En hızlı şekilde bu sonbaharda Kurultayımızı yapıp, seçime girme yeterliliği ile ilgili bize dair her şeyi yapıp altı aylık sürenin başlamasını sağlayacağız. Asla ve asla bu iradenin, bu heyecanın sandık dışı kalmasını ya da iktidar olmasına engel olunabilmesini kimse aklından geçirmesin" yanıtını verdi.

"Devlet Bey Hakkaniyetli Bir Değerlendirme Yaptı"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Hazine yardımı konusundaki açıklamalarına da değinen Özel, Bahçeli'nin kendisini telefonla arayarak iyi dileklerini ilettiğini söyledi. Hazine yardımının yasal düzenleme gerektirdiğini belirten Özel, "Devlet Bey bu anlamda kıymetli, hakkaniyetli bir değerlendirme yapmış. Bizim herhangi bir siyasi partiden 'Hakkımızı verin' diyecek halimiz yok ama 100'e yakın milletvekilinin olacağı bir partinin Hazine yardımı almaması asimetrik bir durum olur, kendisi bunu hatırlatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

"Sadece Bir Kez Muhalefet Olarak Bütçe Yapacağız"

Partisinin yeni siyaset anlayışının "göz hizasında ve halkın içinde" olacağını belirten Özel, sözlerini şöyle tamamladı: "Yürüyüşümüz iktidara doğru devam edecek. Bundan önce gitmediğimiz birçok ile gideceğiz. YENİ Parti ilk kez ve son kez bir muhalefet partisi olarak bütçe yapacak. Bir sonraki Cumhuriyet hükümetinin bütçesini yapacak parti olarak YENİ Parti bu sene bütçe hakkının kaynağının millet olduğunu gösterecek."

Kaynak: ANKA