ABD Başkanı Donald Trump, ABD merkezli yayın kuruluşu Fox News'a İran ile devam eden çatışmalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
İran konusunda “karar verme aşamasında” olduğunu söyleyen Trump, önündeki seçenekler arasında İran'a yönelik kapsamlı askeri müdahale, ülke üzerindeki ekonomik baskının sürdürülmesi ve anlaşmaya varılmasının bulunduğunu belirtti.
“Çok Büyük Şeyler Olacak”
Trump, İran yönetimine yönelik dikkat çeken mesajında, “Çok da uzak olmayan bir gelecekte çok büyük şeyler olacak. Uslu dursalar iyi olur” dedi.
Trump'ın açıklamaları, İran ile ABD arasındaki gerilimin sürdüğü ve bölgedeki gelişmelerin yakından takip edildiği bir dönemde geldi.
Pezeşkiyan ile Görüşmeye Açık
Trump, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu dolayısıyla New York'ta bulunması beklenen İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile olası bir görüşmeye ilişkin soruya da yanıt verdi.
Fox News'un aktardığına göre Trump, Pezeşkiyan ile görüşmeye “muhtemelen açık” olduğunu söyledi. Reuters da Trump'ın BM Genel Kurulu sırasında Pezeşkiyan ile görüşebileceği yönündeki açıklamalarının, İran savaşında diplomatik çözüm beklentilerini artırdığını bildirdi.
Trump'ın açıklamaları, İran ve ABD'nin karşılıklı tehditlerini sürdürdüğü ve Yemen'deki İran destekli Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarının bölgesel gerilimi artırdığı bir dönemde geldi.
Petrol Fiyatları Geriledi
BM Genel Kurulu haftasında diplomatik temasların hızlanabileceği beklentisi petrol fiyatlarına da yansıdı.
Brent petrolün varil fiyatı 21 Eylül'de 101,71 dolara, ABD tipi Batı Teksas petrolünün (WTI) fiyatı ise 98,15 dolara kadar geriledi.
Reuters, fiyatların bir haftadan uzun sürenin en düşük seviyelerine indiğini ve piyasalarda ABD-İran çatışmasının diplomatik yollarla hafifletilebileceği beklentisinin etkili olduğunu bildirdi.
Hürmüz Boğazı'nda Petrol Akışı Sürüyor
Bölgedeki çatışmalara rağmen Hürmüz Boğazı üzerinden petrol sevkiyatının tamamen durmadığı, Suudi Arabistan'ın boğaz üzerinden gerçekleştirdiği ihracatı artırdığı bildirildi.
Küresel emtia ticareti platformu Kpler'in verilerine göre Suudi Arabistan'ın ham petrol ihracatı ağustosta günlük 2,4 milyon varile kadar geriledikten sonra eylülde günlük 4 milyon varilin üzerine çıktı.
13 Eylül haftasında Hürmüz Boğazı'ndan çıkan 13 tanker toplam 34 milyon varil ham petrol taşıdı.
Buna karşılık boğazdaki görünür ticari gemi trafiği savaş öncesindeki seviyelerin altında kalmaya devam ediyor.
Reuters'ın aktardığı verilere göre savaş öncesinde Hürmüz Boğazı'ndan günde yaklaşık 125 büyük ticari gemi geçerken, geçen hafta sonunda takip edilebilen geçiş sayısı 12'de kaldı.




