ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth ve Genelkurmay Başkanı Dan Caine, İran’a yönelik “Destansı Öfke Operasyonu”nun Irak Savaşı gibi uzun soluklu olmayacağını açıkladı. Operasyonun rejim değişikliği amacı taşımadığı belirtilirken, ek kayıplar yaşanabileceği vurgulandı.

Pentagon’da ilk kapsamlı açıklama

Pete Hegseth ve Dan Caine, ABD Savunma Bakanlığı’nda (Pentagon) düzenledikleri basın toplantısında İran’a yönelik yürütülen “Destansı Öfke Operasyonu (Operation Epic Fury)” hakkında detaylı bilgi verdi.

Toplantı, Donald Trump yönetiminin operasyonla ilgili kamuoyuna yaptığı ilk kapsamlı açıklama olarak kayda geçti.

Hegseth, operasyonun Irak Savaşı benzeri uzun ve belirsiz bir çatışma olmadığını belirterek, “Net, yıkıcı ve belirleyici hedeflere odaklandık” dedi.

Mahmut Arıkan: "Türkiye ekseni etrafında birleşmek zorundayız"
Mahmut Arıkan: "Türkiye ekseni etrafında birleşmek zorundayız"
İçeriği Görüntüle

“Rejim değişikliği savaşı değil”

Hegseth, operasyonun rejim değişikliği amacı taşımadığını ancak “İran rejiminin değiştiğini” savundu. İran’ın balistik füzeleri, nükleer altyapısı, füze üretim tesisleri ve deniz unsurlarının hedef alındığını belirtti.

ABD’nin savaşı başlatmadığını öne süren Hegseth, “Bu savaşı biz başlatmadık ama Başkan Trump altında bitiriyoruz” ifadelerini kullandı.

İran’ın nükleer silah edinmesine izin verilmeyeceğini vurgulayan Hegseth, eski Başkan Barack Obama dönemindeki 2015 nükleer anlaşmasını “başarısız bir girişim” olarak nitelendirdi.

“Ek zayiatlar bekliyoruz”

Genelkurmay Başkanı Caine ise operasyonun tek gecelik bir görev olmadığını belirterek, askeri hedeflerin gerçekleşmesinin zaman alacağını söyledi.

Caine, “Durumlar zorlu olacaktır. Ek zayiatlar vermeyi bekliyoruz” dedi. Operasyonun Donanma, Deniz Piyadeleri, Hava Kuvvetleri, Uzay Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik unsurlarını içerdiğini; İsrail ordusuyla koordineli yürütüldüğünü ifade etti.

Siber saldırı ve hava üstünlüğü vurgusu

Caine, operasyon öncesinde İran’ın kritik sistemlerine yönelik siber saldırılar düzenlendiğini ve iletişim altyapısının devre dışı bırakıldığını açıkladı.

ABD güçlerinin İran üzerinde hava üstünlüğü sağladığını belirten Caine, bunun hem kuvvet koruması hem de operasyonel devamlılık açısından kritik olduğunu söyledi.

“Okları değil, okçuyu vuruyoruz”

ABD’nin savunma değil saldırı inisiyatifiyle hareket ettiğini söyleyen Hegseth, “En iyi savunma iyi bir saldırıdır. Okları değil, okçuyu vuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Operasyonun süresine ilişkin net bir takvim vermeyen Hegseth, “Bu mücadelenin temposunu başkomutan belirler” dedi.

İran halkına mesaj

Hegseth, İran halkına seslenerek mevcut durumu “bir fırsat” olarak değerlendirmeleri çağrısında bulundu. Rejimin protestoculara yönelik sert müdahalelerini hatırlatan Hegseth, “Bu onların momentumu” dedi.

Kaynak: ANKA