Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından 26 Eylül - 4 Ekim 2026 tarihleri arasında düzenlenecek 33. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, edebiyat ile sinema arasındaki güçlü bağı sürdürüyor. Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Muzaffer İzgü ve Demirtaş Ceyhun gibi ustaların yetiştiği Adana'nın köklü edebiyat birikimini sinemayla buluşturan yarışmaya bu yıl 54 proje katıldı. Yazar ve senarist Doğu Yücel ile yazar Hakan Bıçakcı'dan oluşan Seçici Kurul, başvurular arasından 6 projeyi finale taşıdı.

Klasiklerden Çağdaş Edebiyata Uzanan Uyarlamalar

Finale kalan projeler, Türk edebiyatının farklı dönem ve türlerinden eserlerini sinema diliyle yeniden yorumluyor. Onur Doğan, Ömer Seyfettin'in 'Bomba' öyküsüyle; Gonca Gülbey, kendi öyküsü 'Karadutun Ölümü'nden uyarladığı 'Dünyanın Öbür Ucunda' ile; Salihcan Sezer ise Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın 'Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç' romanından uyarladığı 'Halley' projesiyle finalde yer alıyor.

Ayrıca Eyüp Tan ve Eylem Ata 'Kaçak Elektrik', Ramazan Kılıç 'Kör Islık', Raşel Meseri ise 'Küt Oynayan Kadınlar' uyarlamalarıyla Altın Koza heyecanına dahil oldu.

"Finale Kalan Senaryoları Üç Kişilik Jüri Değerlendirecek"

EFEST 2026 Efes Selçuk'ta kortejle başladı: Festival 8 Eylül'e kadar sürecek
EFEST 2026 Efes Selçuk'ta kortejle başladı: Festival 8 Eylül'e kadar sürecek
İçeriği Görüntüle

Koordinatörlüğünü Burak Göral'ın üstlendiği yarışmada finalistleri önemli bir jüri ekibi inceleyecek. Yazar Murat Gülsoy, yapımcı Zeynep Atakan ve yönetmen Vuslat Saraçoğlu'ndan oluşan jüri, 6 finalist senaryo arasından kazananı belirleyecek. Dereceye giren proje, 3 Ekim'deki Büyük Ödül Töreni ve Kapanış Gecesi'nde açıklanacak.

Festival maratonu 26 Eylül'de Orhan Kemal Emek Ödülleri Töreni ile başlayıp, 1 Ekim'de Onur Ödülü Töreni ile sürecek. Tüm film gösterimleri ise 01 Burda AVM'deki CinemaPink by Maximum salonlarında izleyicilerle buluşacak.

Kaynak: ANKA