Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy Mahallesi’nde bulunan Akbelen Ormanı’nda köylüler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen yeni Maden Yasası’na karşı bir araya gelerek protesto düzenledi. “Maden Yasası'nı tanımıyoruz” sloganıyla gerçekleşen eyleme çevreciler ve yaşam savunucuları da destek verdi.
“Toprağımızı, zeytinimizi, geleceğimizi vermeyeceğiz”
Köylüler adına açıklama yapan Esra Işık, mücadelelerinin yalnızca doğayı değil, yurttaşlık haklarını da savunma mücadelesi olduğunu belirtti. Açıklamasında, “Bugün burada biz, bir karış toprağımızı da, bir dal zeytinimizi de, tek bir ağacımızı da şirketlere vermeyeceğiz. Geleceğimizi peşkeş çekmeyeceğiz demek için toplandık” dedi.
Işık, yasa teklifinin geri çekilmesi için haftalarca köy köy dolaştıklarını, Meclis önüne defalarca gittiklerini ve Ankara sokaklarında 20 gün boyunca direndiklerini söyledi. Köylülerin, seslerini duyurabilmek için açlık grevine bile başvurduğunu hatırlatan Işık, “Ama bizi duymadılar. Çünkü bu Meclis, şirketlerin Meclisi olmuş” diye konuştu.
“Biz bu ülkenin yurttaşı değil miyiz?”
Meclis kapısında saatlerce beklediklerini ve ağır yağmur altında direndiklerini anlatan Işık, yaşadıklarını şöyle aktardı:
“Dedik ki, ‘Bizi insan yerine koyuyorsanız buraya gelirsiniz, gitmiyoruz.’ Yedi saat boyunca süren yağmurda bir adım bile geri atmadık. ‘İnsan yerine koyulmayı öğreteceğiz size’ dedik. Ama Meclis’in koltuklarında artık köylüler, yurttaşlar değil; patronlar, sermayedarlar temsil ediliyor. Bizi bu ülkenin yurttaşlığından kovmuşlar da haberimiz yokmuş.”
“Mücadelemiz sürecek”
Konuşmasını “Başka bir memleketimiz yok” sözleriyle tamamlayan Esra Işık, yalnızca Akbelen’de değil, Türkiye’nin dört bir yanında bu mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi:
“Topraklarımıza döndük. Bu mücadeleyi burada ilmek ilmek öreceğiz, büyüteceğiz. Çünkü başka şansımız yok.”