Yeni Parti Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, Halk TV’ye kayyum atandığı yönündeki gelişmeler üzerine yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de basın özgürlüğünün giderek daraldığını ve farklı görüşlere yer veren medya kuruluşlarının baskılarla karşı karşıya kaldığını ifade etti.
Son 25 yılda ana akım medyanın büyük ölçüde iktidar yanlısı bir yayın çizgisine yöneldiğini savunan Yıldız, farklı görüşlerin ekranlarda yeterince yer bulamamasının bağımsız ve muhalif medyanın önemini artırdığını belirtti.
“Halk TV’ye Kayyum Atanması Ciddi Kaygılar Doğuruyor”
İktidardan farklı düşünen gazetecilerin, akademisyenlerin ve toplumun farklı kesimlerinin söz hakkının kısıtlandığını dile getiren Yıldız, bu anlayışın en belirgin şekilde medya alanında kendisini gösterdiğini söyledi.
Halk TV’ye ilişkin gelişmeleri büyük üzüntüyle öğrendiklerini belirten Yıldız, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün, muhalif kesimlere ve farklı görüşlere ekranlarında yer veren Halk TV’ye kayyum atandığı haberini büyük bir üzüntüyle öğrendik. Tele1 ve T24’e yönelik uygulamaların ardından Halk TV’nin de bu sürecin bir parçası hâline gelmesi, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkı açısından ciddi kaygılar doğurmaktadır.”
“Basın Hürdür, Sansür Edilemez”
Anayasa’nın 28. maddesinde yer alan basın özgürlüğü güvencesini hatırlatan Barış Yıldız, basın kuruluşlarının baskı altına alınmasının ve farklı seslerin susturulmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı.
Yıldız, “Basın hürdür, sansür edilemez.” hükmünün açık olduğunu belirterek, anayasal güvenceye rağmen basın üzerinde baskı oluşturulmasına karşı olduklarını ifade etti.
Basının özgür olmadığı bir ortamda toplumun gerçeklere ulaşmasının zorlaşacağını savunan Yıldız, halkın haber alma hakkının hiçbir şekilde engellenemeyeceğinin altını çizdi.
“Halkın Haber Alma Hakkı Engellenemez”
Açıklamasında ekonomik koşullara da değinen Yıldız, televizyon ekranlarının susturulmasının vatandaşların yaşadığı sorunları ortadan kaldırmayacağını belirtti.
Ekonominin iyi olduğuna yönelik açıklamalar yapılsa da emeklilerin, emekçilerin ve esnafın ülkenin ekonomik koşullarını günlük yaşamlarında doğrudan hissettiğini dile getirdi.
Yıldız, vatandaşların çarşıda, pazarda ve iş hayatında karşılaştıkları ekonomik gerçeklerin görmezden gelinemeyeceğini ifade ederek halkın haber alma hakkının korunması gerektiğini söyledi.
“Özgür Basın, Demokratik Bir Toplumun Vazgeçilmezidir”
Özgür ve bağımsız basının demokrasinin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Yeni Parti Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, hiçbir iktidarın toplumun gerçekleri öğrenme hakkının üzerinde olamayacağını belirtti.
Yıldız, açıklamasında “Özgür basın, demokratik bir toplumun vazgeçilmezidir.” ifadelerini kullanarak basın özgürlüğünün yalnızca gazetecileri değil, toplumun tamamını ilgilendirdiğini dile getirdi.
“Mücadelemizi Kararlılıkla Sürdüreceğiz”
Yeni Parti olarak adalet, demokrasi ve ifade özgürlüğünden yana olduklarını belirten Barış Yıldız, baskıya ve sansüre karşı mücadelelerini sürdüreceklerini açıkladı.
Yıldız, partisinin bu konudaki tutumunu şu sözlerle ifade etti:
“Bizler de Yeni Parti çatısı altında adaletten, demokrasiden ve ifade özgürlüğünden yana; baskıya, sansüre ve halkın haber alma hakkının engellenmesine karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”
Açıklamasının sonunda demokrasi ile basın özgürlüğü arasındaki ilişkiye dikkat çeken Yıldız, sözlerini şöyle tamamladı:
“Çünkü özgür basın susturulursa demokrasi zarar görür. Demokrasiye sahip çıkmak, halkın sesine ve gerçekleri öğrenme hakkına sahip çıkmaktır.”



