Prof.Dr. Halil Çivi
Köşe Yazarı
Prof.Dr. Halil Çivi
 

Evlenmek Nedir ve Nasıl Sürdürülebilir?

Yarın Dünya Kadınlar ya da Çalışan Kadınlar Günü. Acaba günümüzdeki evliliklere ve kadın-erkek ilişkilerine nasıl bakmak gerekir. Bu iki insan gurubu arasındaki stres ve gerilimlerin ana nedenleri neler olabilir. Kanımca konuya evlilik kararları ile başlamak lazımdır. Evlenmek sadece erkeğin kendisine bir kadın ya da kadının da kendisine sadece bir erkek seçmesinden ibaret değildir. Bu işin bedensel, biyolojik ve içgüdüsel boyutudur. Evlenmek her iki tarafın da ortak çıkarları ve ortak iyilerine denk gelecek; ömür boyu sürdürmeye uygun bir aile yapısı ve adil bir YAŞAM TARZI, saygı, sevgi, vicdan ve adalete dayalı bir DEĞERLER SİSTEMİ hakkında DOĞRU SEÇİM yapabilmektir. Hiç olmazsa bu konuda ortak bir fikir ve görüş birliği içinde olabilmektir. Ancak bu konuda doğru kararlar verebilmek hiç de kolay değildir. Çünkü evlilik yaşı genellikle rasyonelliğin ve deneyimlerin yeterli bir kıvam kazanamadığı, biyolojik, bedensel dürtülerin baskın olduğu bir döneme rastlar. Erkeğin bir ömür bencilliği; kadının ise yaşam boyu özgeciliğine; yahut, nadiren de olsa kadının sürekli kaprisleri ve bencilliği; erkeğin de her zaman, her yerde ve her koşulda özgeciliğine dayalı bir evlilik zulümdür ve sürdürülemez bir konumdadır; dağılmaya da mahkumdur.  Ayrıca ailenin ekonomik, parasal, sosyal, kültürel yükümlülük ve sorumluluklarının eşlerden tek taraflı birinin omuzlarında olması da doğru değildir. Bu durum, özellikle de işsizlik ve mali sıkıntı dönemlerinde- aile içi kriz ve stresleri artıran yıkıcı sonuçlar doğurur. Sosyolojik olarak, günümüzde hâla ataerkil ve erkek egemen bir ahlak, aile ve hukuk düzeni ile yapılanan evlilikler ve kurulan aile düzenleri çağdaş, adil ve sürdürülebilir değildir. Mutlaka, ataerkil değerlerin, erkek egemen örfün son bulduğu, daha çağdaş, daha iyi, daha adil ve daha eşitlikçi bir yöne ve aile yapısına  doğru değişmek zorundadır.  Günümüzde boşanmaların çığ gibi büyümesine ve özellikle de erkeklerin kıyıcı kadın cinayetlerine, adaletten, eşitlikten, insaniyetten ve sevgiden uzak aile yapısına ve kadın erkek birlikteliğine biraz da bu gözle bakmak gerekmez mi? Acaba suç sadece bireylerde mi? Mevcut sosyal, hukuki, ekonomik, kültürel yapılar ve değerler sisteminin hiç mi suçu yok. Özellikle de daha iyiyi, daha doğruyu ve daha güzeli yakalayabilmek için değiştirici, dönüştürücü ve yeniden yapılandırıcı bir güce ve öneme sahip EĞİTİM SISTEMİ bu işin neresinde? Şimdi gel de Ulu Önderimiz M. Kemal Atatürk'ün kadınlara ve kadın haklarına verdiği önemi ve yaptığı eşitlikçi ve adil hukuki düzenlemeleri görmezden gel. Bu olacak iş mi? Ekonomik, sosyal, sanatsal ve kültürel yaşamın her alanında kadın ve erkeklerin birlikte, adil ve eşit olarak görünür olmaları;  birlikte üretip, adil paylaşıp, birlikte sevgi ve barış içinde tüketebilmeleri çok büyük gereksinim olmuştur.   Bu duygu, düşünce ve özlemlerle, Dünya Kadınlar ya da Çalışan Kadınlar gününüz kutlu olsun.
Ekleme Tarihi: 07 Mart 2022 - Pazartesi

Evlenmek Nedir ve Nasıl Sürdürülebilir?

Yarın Dünya Kadınlar ya da Çalışan Kadınlar Günü. Acaba günümüzdeki evliliklere ve kadın-erkek ilişkilerine nasıl bakmak gerekir. Bu iki insan gurubu arasındaki stres ve gerilimlerin ana nedenleri neler olabilir. Kanımca konuya evlilik kararları ile başlamak lazımdır.

Evlenmek sadece erkeğin kendisine bir kadın ya da kadının da kendisine sadece bir erkek seçmesinden ibaret değildir. Bu işin bedensel, biyolojik ve içgüdüsel boyutudur.

Evlenmek her iki tarafın da ortak çıkarları ve ortak iyilerine denk gelecek; ömür boyu sürdürmeye uygun bir aile yapısı ve adil bir YAŞAM TARZI, saygı, sevgi, vicdan ve adalete dayalı bir DEĞERLER SİSTEMİ hakkında DOĞRU SEÇİM yapabilmektir. Hiç olmazsa bu konuda ortak bir fikir ve görüş birliği içinde olabilmektir.

Ancak bu konuda doğru kararlar verebilmek hiç de kolay değildir. Çünkü evlilik yaşı genellikle rasyonelliğin ve deneyimlerin yeterli bir kıvam kazanamadığı, biyolojik, bedensel dürtülerin baskın olduğu bir döneme rastlar.

Erkeğin bir ömür bencilliği; kadının ise yaşam boyu özgeciliğine; yahut, nadiren de olsa kadının sürekli kaprisleri ve bencilliği; erkeğin de her zaman, her yerde ve her koşulda özgeciliğine dayalı bir evlilik zulümdür ve sürdürülemez bir konumdadır; dağılmaya da mahkumdur.

 Ayrıca ailenin ekonomik, parasal, sosyal, kültürel yükümlülük ve sorumluluklarının eşlerden tek taraflı birinin omuzlarında olması da doğru değildir. Bu durum, özellikle de işsizlik ve mali sıkıntı dönemlerinde- aile içi kriz ve stresleri artıran yıkıcı sonuçlar doğurur.

Sosyolojik olarak, günümüzde hâla ataerkil ve erkek egemen bir ahlak, aile ve hukuk düzeni ile yapılanan evlilikler ve kurulan aile düzenleri çağdaş, adil ve sürdürülebilir değildir. Mutlaka, ataerkil değerlerin, erkek egemen örfün son bulduğu, daha çağdaş, daha iyi, daha adil ve daha eşitlikçi bir yöne ve aile yapısına  doğru değişmek zorundadır.

 Günümüzde boşanmaların çığ gibi büyümesine ve özellikle de erkeklerin kıyıcı kadın cinayetlerine, adaletten, eşitlikten, insaniyetten ve sevgiden uzak aile yapısına ve kadın erkek birlikteliğine biraz da bu gözle bakmak gerekmez mi?

Acaba suç sadece bireylerde mi? Mevcut sosyal, hukuki, ekonomik, kültürel yapılar ve değerler sisteminin hiç mi suçu yok. Özellikle de daha iyiyi, daha doğruyu ve daha güzeli yakalayabilmek için değiştirici, dönüştürücü ve yeniden yapılandırıcı bir güce ve öneme sahip EĞİTİM SISTEMİ bu işin neresinde?

Şimdi gel de Ulu Önderimiz M. Kemal Atatürk'ün kadınlara ve kadın haklarına verdiği önemi ve yaptığı eşitlikçi ve adil hukuki düzenlemeleri görmezden gel. Bu olacak iş mi?

Ekonomik, sosyal, sanatsal ve kültürel yaşamın her alanında kadın ve erkeklerin birlikte, adil ve eşit olarak görünür olmaları;  birlikte üretip, adil paylaşıp, birlikte sevgi ve barış içinde tüketebilmeleri çok büyük gereksinim olmuştur.

 

Bu duygu, düşünce ve özlemlerle, Dünya Kadınlar ya da Çalışan Kadınlar gününüz kutlu olsun.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri