Prof.Dr. Halil Çivi
Köşe Yazarı
Prof.Dr. Halil Çivi
 

Hacı Bektaş Veli'ye Göre Akıl Din ve İman İlişkisi Nedir?

Hacı Bektaş Veli diyor ki;: " İman akıl üzeredir, akıl sultandır. Sultan giderse naibi de ( yani din ve iman da) gider. İman bir hazinedir. Şeytan bir hırsızdır. Akıl hazinedardır. Hazinedar (akıl) giderse hırsız hazineyi ( yani imanı ) çalar...ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır." Kıssadan hisse: İslam dünyasında ve Türkiye deki din anlayışı akılcılığa değil, büyük oranda nakilciliğe dayanır. Küçük istisnalar hariç, tarikat ve cemaat yapıları ise genellikle aklın din ve imandan kovulduğu yerlerdir. Halbuki kutsal kitabımız Kur'an’ın temel kabulüne göre aklı olmayanın dini olmaz. Aklını kullanmayanın üzerine pislik yağar. Ulu Önderimiz M.K.Atatürk " Dünyada en hakiki mürşit ( kılavuz, yol gösterici) ilimdir, fendir... İlim ve fennin dışında mürşit aramak cehalettir, gaflettir dalalettir (sapkınlıktır)" dememişiydi. Akıl ve bilim dışı, toplumun vicdanını yaralayan, din kisvesi verilmiş din bazlık ve sapkınlıkların en büyük zararı bizzat dine dokunur. Altı yaşındaki minik kız çocuğunun, gerekçesi din sosuna büründürülerek yetişkin bir insana nikâhlanması ve yapılan vahşi cinsel tecavüzler herkesi derinden yaralamıştır. Türkiye, mutlaka özgür akıl ve bilimle inşa edilen her kademedeki laik eğitim politikası ve din öğretisine geri dönmelidir. Umut kıran bir beklenti olsa bile, bu görev en başta Devletin, yani siyasi iktidarlar ve Diyanet İşleri Başkanlığı' nın görevidir. Bu konu üzerinde etraflıca düşünmek en başta gerçek dindar insanlar olmak üzere, her yurttaşımızın görevidir. İbretlik bir tarihsel dinsel öykü de şöyledir. Il.Halife Ömer Fars kökenli Selman'a sorar - Sence ben kral mıyım yoksa halife mi? Selman( Selman'ı Farisi ) şu yanıtı verir. - Müslümanların tarlasına, toprağına bir dirhemlik bile bir vergi koyduğunda bunu hukuksuz ve haksız yerde kullanırsan halife değil kralsın demektir... Halife Ömer ağlar(×). Devleti adil yönetmek, halktan toplanan vergilerin harcanma yerlerinin adaletli harcanması, yani kul hakkı tam da  böyle bir şeydir. Kadın da erkekle eşittir ve kul hakkı, doğal olarak aynı şekilde, çocuk ve  kadınları da kapsar. ‐‐-------   (×). Bernard LEWIS; İSLAMIN SİYASAL SÖYLEMİ. Çev.Ünsal Oskay, Kronik Yayınları.2.Baskı 2022. Sayfa 101.   Not. Krallık ya da sultanlık keyfi yönetimdir. Halbuki Halifelik, hukuki, akli, dinsel ve ahlaki sorumluluk gerektirir. Yetkileri de sınırlıdır.  
Ekleme Tarihi: 13 Aralık 2022 - Salı

Hacı Bektaş Veli'ye Göre Akıl Din ve İman İlişkisi Nedir?

Hacı Bektaş Veli diyor ki;:

" İman akıl üzeredir, akıl sultandır. Sultan giderse naibi de ( yani din ve iman da) gider. İman bir hazinedir. Şeytan bir hırsızdır. Akıl hazinedardır. Hazinedar (akıl) giderse hırsız hazineyi ( yani imanı ) çalar...ilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır."

Kıssadan hisse: İslam dünyasında ve Türkiye deki din anlayışı akılcılığa değil, büyük oranda nakilciliğe dayanır. Küçük istisnalar hariç, tarikat ve cemaat yapıları ise genellikle aklın din ve imandan kovulduğu yerlerdir.

Halbuki kutsal kitabımız Kur'an’ın temel kabulüne göre aklı olmayanın dini olmaz. Aklını kullanmayanın üzerine pislik yağar.

Ulu Önderimiz M.K.Atatürk " Dünyada en hakiki mürşit ( kılavuz, yol gösterici) ilimdir, fendir... İlim ve fennin dışında mürşit aramak cehalettir, gaflettir dalalettir (sapkınlıktır)" dememişiydi.

Akıl ve bilim dışı, toplumun vicdanını yaralayan, din kisvesi verilmiş din bazlık ve sapkınlıkların en büyük zararı bizzat dine dokunur. Altı yaşındaki minik kız çocuğunun, gerekçesi din sosuna büründürülerek yetişkin bir insana nikâhlanması ve yapılan vahşi cinsel tecavüzler herkesi derinden yaralamıştır.

Türkiye, mutlaka özgür akıl ve bilimle inşa edilen her kademedeki laik eğitim politikası ve din öğretisine geri dönmelidir.

Umut kıran bir beklenti olsa bile, bu görev en başta Devletin, yani siyasi iktidarlar ve Diyanet İşleri Başkanlığı' nın görevidir. Bu konu üzerinde etraflıca düşünmek en başta gerçek dindar insanlar olmak üzere, her yurttaşımızın görevidir.

İbretlik bir tarihsel dinsel öykü de şöyledir.

Il.Halife Ömer Fars kökenli Selman'a sorar

- Sence ben kral mıyım yoksa halife mi?

Selman( Selman'ı Farisi ) şu yanıtı verir.

- Müslümanların tarlasına, toprağına bir dirhemlik bile bir vergi koyduğunda bunu hukuksuz ve haksız yerde kullanırsan halife değil kralsın demektir... Halife Ömer ağlar(×).

Devleti adil yönetmek, halktan toplanan vergilerin harcanma yerlerinin adaletli harcanması, yani kul hakkı tam da  böyle bir şeydir. Kadın da erkekle eşittir ve kul hakkı, doğal olarak aynı şekilde, çocuk ve  kadınları da kapsar.

‐‐-------

 

(×). Bernard LEWIS; İSLAMIN SİYASAL SÖYLEMİ.

Çev.Ünsal Oskay, Kronik Yayınları.2.Baskı 2022. Sayfa 101.

 

Not. Krallık ya da sultanlık keyfi yönetimdir. Halbuki Halifelik, hukuki, akli, dinsel ve ahlaki sorumluluk gerektirir. Yetkileri de sınırlıdır.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri