CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sakarya'nın Hendek ilçesindeki İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) son 10 gün içinde peş peşe yaşanan iş cinayetlerine ilişkin yazılı bir basın açıklaması yaptı.

Çalışma hayatının denetimsizlik ve güvencesizlik düzenine teslim edildiğini belirten Karasu, iktidarın iş sağlığı politikalarını sert sözlerle eleştirdi.

"10 Günde Üç Ayrı Facia, Üç Can Kaybı"

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Haftası'nın hemen ardından ve Soma katliamı anılırken yaşanan ölümlerin altını çizen Karasu, Hendek'teki faciaların detaylarını şu şekilde paylaştı:

  • 8 Mayıs: Kayış üretimi yapan bir fabrikada meydana gelen patlamada ağır yaralanan 26 yaşındaki Tayfun Atış hayatını kaybetti, 8 işçi yaralandı.

  • Ardından: Bir alüminyum fabrikasında üzerine ağır rulo parça düşen 52 yaşındaki Hüseyin Bodur yaşamını yitirdi.

  • Son Olarak: Çelik yapı üretimi yapılan bir fabrikada vinç halatının kopması sonucu 41 yaşındaki Muhammet Duman, çelik konstrüksiyonların altında kalarak can verdi.

"Emekçinin Canını Maliyet Kalemi Olarak Gören Anlayışın Eseri"

Hendek'te yaşananların tesadüf olmadığını, geçmişteki ihmallerin devamı niteliğinde olduğunu belirten Karasu, iktidarın denetim mekanizmalarını etkisiz bıraktığını söyledi.

"2020 yılındaki Havai Fişek Fabrikası katliamında yaşananlar hafızalardaki yerini korurken; alınmayan önlemlerin, yapılmayan denetimlerin ve emekçinin canını maliyet kalemi olarak gören bir anlayışın eseriyle karşı karşıyayız. AKP iktidarı döneminde işçi sağlığı ve iş güvenliği alanı tamamen keyfiyete sürüklenmiştir."

"İktidarları Boyunca Yaklaşık 36 Bin İşçi Hayatını Kaybetti"

Türkiye'nin ucuz, güvencesiz ve denetimsiz bir emek rejimine mahkum edildiğini ifade eden Karasu, acı bilançoyu rakamlarla gözler önüne serdi:

"Öyle olmasa; yalnızca yılın ilk dört ayında 622 emekçi yaşamdan koparılmaz, iktidarları boyunca yaklaşık 36 bin işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmezdi. Her facianın ardından yayımlanan sıradan taziye mesajları gerçeği değiştirmiyor."

Emeklilik yaşında olmasına rağmen çalışmak zorunda kalan işçilerin en temel kuralların bile uygulanmadığı fabrikalarda can verdiğini söyleyen Karasu, "Soruyoruz: Hendek'te neler yaşanmaktadır? Bu ölümlerin sorumluları kimlerdir? Denetimler yapılmış mıdır?" sorularını yöneltti.

Buca'da 16 Eserlik Dev Açılış! Görkem Duman’dan Ankara’ya Salondakileri Ayağa Kaldıran "Baskı" Resti!
Buca'da 16 Eserlik Dev Açılış! Görkem Duman’dan Ankara’ya Salondakileri Ayağa Kaldıran "Baskı" Resti!
İçeriği Görüntüle

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Acil Çağrı

CHP'li Karasu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nı derhal göreve davet ederek, asıl sorumluluğun facialar yaşanmadan önce önlem almak olduğunu hatırlattı.

"Aslolan; emekçiler yaşamını yitirdikten sonra açıklama yapmak değil, iş cinayetleri gerçekleşmeden gerekli önlemleri almak, etkin denetim mekanizmalarını işletmek ve yaşam hakkını korumaktır. Emekçinin canı, kimsenin canından ucuz değildir. İhmaller öldürür, önlemler ise yaşatır" diyen Karasu, çalışma hayatında insan onuru ve yaşam hakkı esas alınana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.

Kaynak: ANKA