Milyonlarca gencin üniversite hayallerini gerçekleştirmek adına ter döktüğü 2026 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) büyük bir heyecan dalgasıyla başladı. Sınav salonlarında geleceğe yönelik kalem oynatılırken, dışarıda bekleyen anne ve babaların stresi salonların sınırlarını aştı.
"Bu Sistemden Memnun Değilim"
Sabahın erken saatlerinden itibaren okul bahçelerini ve çevrelerini dolduran veliler, bir yıllık emeğin birkaç saate sığdırılmasına yönelik eleştirilerini açıkça paylaştı. Hazırlık sürecinde tüm aile düzeninin altüst olduğunu belirten bir veli, sistemin çocukları sosyal hayattan kopardığını vurguladı.
Yaşadığı süreci aktaran veli, "Ben çocuğumdan daha çok stres oldum. Çalışma düzenini korumak için sürekli onu kırmamaya, üzmemeye çalıştık. Bir çocuk 17 yaşında bu kadar yoğun bir sınav stresini yaşamamalı. Çocuk bir yılını kaybediyor. Bu sistemden memnun değilim" dedi.
"Biz Arkada Maraton Koşusu Gibi Koştuk"
Sınav sabahı yaşanan telaş ve sınav kapısına yetişme stresi de okul önlerindeki atmosferin tuzu biberi oldu. Kızını sınava getiren bir anne, geç kalma korkusuyla yaşadıkları o nefes kesen anları çarpıcı sözlerle anlattı.
Giriş kapısına saniyeler kala yaşadıkları heyecana değinen veli, "Yürüyerek geldik ve önce yetişememe kaygısı oluştu. Çocuğumuz önde, biz arkada maraton koşusu gibi koştuk. Bir yıl boyunca verilen emeğin sonucu birkaç saate sığdırılıyor maalesef. Ama en önemlisi sağlıkları" ifadelerini kullandı.
"Bir Haftadır Uyku Yüzü Görmüyoruz"
Sınav öncesindeki son düzlükte evlerdeki hayatın adeta durma noktasına geldiğini belirten aileler, günlerdir gözlerine uyku girmediğini itiraf etti. Çocuklarının gösterdiği yoğun gayrete şahit olan bir başka veli ise içini döktü.
Dualarla çocuklarını bekleyen acılı anne, "Bir haftadır uyku yüzü görmüyoruz. Çocuk çok emek sarf etti. Allah emeklerini zayi etmesin. İstediği yeri kazansın. Tüm çocukların yolları, bahtları açık olsun" diyerek gözyaşlarını ve umutlarını paylaştı.
"Sabah Evde Heyecanımızı Bastıramadık"
Sınava hazırlık sürecinde evdeki tüm yaşam alanlarının ve saatlerin öğrencinin programına göre askeri bir disiplinle şekillendirildiği öğrenildi. Sınav sabahı evdeki gerilimin zirve yaptığını söyleyen aileler, çocuklarının hakkını teslim etti.
Oğlunu sınav salonuna uğurladıktan sonra dışarıda beklemeye koyulan bir baba, "Sabah evde heyecanımızı bastıramadık. Oğlumuzu içeri soktuk, şimdi sonucu bekliyoruz. O çalışırken evde ses yapmamaya dikkat ettik. Gece yatışından kalkışına kadar her şeyi ona göre ayarladık" şeklinde konuştu. Milyonların kilitlendiği dev maratonun ilk oturumu olan TYT saat 13.00'te sona erecek.




