Zazalar baklava yerine onu tercih ediyorlar. Bayram kahvaltılarının vazgeçilmezi Zaza böreği baklava ile yarışıyor

Yemek 04.05.2023 - 22:09, Güncelleme: 04.05.2023 - 22:09 50046+ kez okundu.
 

Zazalar baklava yerine onu tercih ediyorlar. Bayram kahvaltılarının vazgeçilmezi Zaza böreği baklava ile yarışıyor

Muş’ta yaşayan Zazalar, vazgeçemedikleri yöresel lezzetlerinden Zaza böreği (heş) bu bayramda da sofralarda ki yerini almak için bir gün önceden hazırlandı.

Muş’ta yaşayan Zazalar, vazgeçemedikleri yöresel lezzetlerinden Zaza böreği (heş) bu bayramda  olduğu gibi bundan sonra da sofralarda ki yerini almak için bir gün önceden hazırlanıyor. Muş merkeze bağlı hürriyet Mahallesi’nde yaşayan Zazalar, asırlık geleneklerini devam ettiriyor. Her bayram kadınlar tarafından özenle hazırlanan ve Zaza böreği adı verilen yöresel yemek bu yılda sofralarda ki yerini kaptırmadı. Bayram sabahlarında yapılan toplu kahvaltıların vazgeçilmezi olan asırlık börek kendine has tarifi ile oldukça beğeniliyor. Soğuk kavurma, ceviz içi, çökelek ve soğan malzemeleri ile yapılan börek bayram sabahı baklavanın yerine tüketiliyor. Kadınlar tarafında evlerde yapılan Zaza böreği, tepsi içerisine açılan hamurun üzerine sırası ile çökelek, soğan, kavurma ve ceviz içi konulduktan sonra üzerine bir kat daha hamur geçirilip fırına verilerek pişirilmeye bırakılıyor. Ortalama 25 dakika da pişen Zaza böreği isteğe bağlı pişirildiği tepsi ile birlikte ya da servis tabaklarına üçer dilim dizilerek servis ediliyor. Bayram için evlerinde Zaza böreği yapan Hurmiye Yüce, baklava yerine kendi yöresel lezzetlerinden olan böreği bayram sabahında evlerine gelen misafirlere ikram ettiklerini ifade ederek, “ bayram öncesi bu gün yöresel böreğimiz olan Zaza böreğini (heş) yaptık. Bizim yöresel yemeğimizdir her bayram yaparız. Bayramdan bir gün önce arife günü hazırlığımızı yaparız. Bayramlaşma için gelen misafirlerimize kahvaltıda ikram ediyoruz. Geçmiş yıllarda camiye gelen misafirlerimize ikram ediyorduk ancak artık camiye götürmüyoruz evlerimize gelen misafirlere ikram ediyoruz. Malzeme olarak sonbahardan hazırladığımız kavurma, ceviz içi ve çökeleği kullanıyoruz. Biz bayramlarda baklava yerine Zaza böreği yapıyoruz. Genellikle çok seviliyor. Özelikle yabancı misafirlerimiz çok beğeniyor” dedi. Zaza böreğinin yapılışı    
Muş’ta yaşayan Zazalar, vazgeçemedikleri yöresel lezzetlerinden Zaza böreği (heş) bu bayramda da sofralarda ki yerini almak için bir gün önceden hazırlandı.

Muş’ta yaşayan Zazalar, vazgeçemedikleri yöresel lezzetlerinden Zaza böreği (heş) bu bayramda  olduğu gibi bundan sonra da sofralarda ki yerini almak için bir gün önceden hazırlanıyor.

Muş merkeze bağlı hürriyet Mahallesi’nde yaşayan Zazalar, asırlık geleneklerini devam ettiriyor. Her bayram kadınlar tarafından özenle hazırlanan ve Zaza böreği adı verilen yöresel yemek bu yılda sofralarda ki yerini kaptırmadı. Bayram sabahlarında yapılan toplu kahvaltıların vazgeçilmezi olan asırlık börek kendine has tarifi ile oldukça beğeniliyor. Soğuk kavurma, ceviz içi, çökelek ve soğan malzemeleri ile yapılan börek bayram sabahı baklavanın yerine tüketiliyor. Kadınlar tarafında evlerde yapılan Zaza böreği, tepsi içerisine açılan hamurun üzerine sırası ile çökelek, soğan, kavurma ve ceviz içi konulduktan sonra üzerine bir kat daha hamur geçirilip fırına verilerek pişirilmeye bırakılıyor.

Ortalama 25 dakika da pişen Zaza böreği isteğe bağlı pişirildiği tepsi ile birlikte ya da servis tabaklarına üçer dilim dizilerek servis ediliyor. Bayram için evlerinde Zaza böreği yapan Hurmiye Yüce, baklava yerine kendi yöresel lezzetlerinden olan böreği bayram sabahında evlerine gelen misafirlere ikram ettiklerini ifade ederek, “ bayram öncesi bu gün yöresel böreğimiz olan Zaza böreğini (heş) yaptık. Bizim yöresel yemeğimizdir her bayram yaparız. Bayramdan bir gün önce arife günü hazırlığımızı yaparız. Bayramlaşma için gelen misafirlerimize kahvaltıda ikram ediyoruz. Geçmiş yıllarda camiye gelen misafirlerimize ikram ediyorduk ancak artık camiye götürmüyoruz evlerimize gelen misafirlere ikram ediyoruz. Malzeme olarak sonbahardan hazırladığımız kavurma, ceviz içi ve çökeleği kullanıyoruz. Biz bayramlarda baklava yerine Zaza böreği yapıyoruz. Genellikle çok seviliyor. Özelikle yabancı misafirlerimiz çok beğeniyor” dedi.

Zaza böreğinin yapılışı

 

 

Habere ifade bırak !
Habere Ek Video
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri