Yüzde 25 sınırı da işe yaramadı

Gündem 29.06.2023 - 11:18, Güncelleme: 29.06.2023 - 13:42 2392+ kez okundu.
 

Yüzde 25 sınırı da işe yaramadı

Konut ve fiyat artışları krize dönüştü. Özellikle megakentlerde bazı semtlerde kira fiyatları astronomik rakamlara ulaşırken "Fahiş" kira artışını önlemek amacıyla getirilen yüzde 25’lik sınır, ev sahibi-kiracı tartışmalarının önüne geçemedi. Birçok ev sahibi sınırlamaya uymazken son yıllardaki "fahiş" kira artışları nedeniyle mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda patlama yaşanıyor.

Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, konut kiralarında yüzde 25 sınırlama getirilmesine rağmen, sahada kira bedelinin "fahiş" miktarda arttığına tanıklık ettiklerini belirterek, iş yerlerinin kapsam dışında kalması nedeniyle yüzde 25 sınırlamasının uygulanamadığına dikkat çekti. 2 DÜZENLEME ÇAĞRISI Milliyet'e konuşan Göçüm, evlerde krize dönüşen "fahiş" kira artışıyla mücadele için 2 yeni düzenleme çağrısında bulunarak “Boş olarak alınan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmeli ve işyerlerine de kira artış sınırı konulmalı.” dedi. Olcay Göçüm, "fahiş" kira artışlarının önüne geçilmesi için mesken kiralarına getirilen sınırlamanın iş yeri kiralarına da getirilmesi gerektiğini belirtti. "İŞ YERLERİNE DE SINIRLAMA GETİRİLMELİ" Göçüm, “İş yeri kiralamalarına getirilmeyen sınırlama konut kiralamalarında muvazaalı (danışıklı) olarak tahliye davalarının açılmasına ve dolayısıyla konut kiralamalarında aylık kira bedellerinin artmasına neden oluyor. Konut malikleri için istenen fedakârlık fabrika maliklerinden de beklenmeli ve talep edilmelidir. Zira salt konutlar için getirilecek sınırlama vatandaşların danışıklı olarak açtıkları tahliye davası sayısını artıracak ve bu nedenle aylık kira bedelleri fahiş oranda artacaktır.” dedi. Avukat Göçüm, uygulamada yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı: “Eğer bu düzenleme yapılırsa, kiralayanlar işyeri ve konut kira artışının aynı oranda ve seviyede arttığını görünce yasal düzenlemenin hakkaniyetli olduğunu düşünecek ve danışıklı dava yoluna başvurmayacaktır. Aksi takdirde senelerce küçük birikimlerle ev sahibi olup kiraladığı taşınmazın geliri ile çocuğunu okutan ev sahiplerinden fedakârlık bekleyip, işyeri kiralarında çok yüksek meblağlarda aylık kira bedeli alan mülk sahiplerinden fedakarlık beklenmemesi toplumsal alanda huzursuzluğa neden olacak ve dolayısı ile danışıklı tahliye davalarının açılmasına yol açacaktır.”
Konut ve fiyat artışları krize dönüştü. Özellikle megakentlerde bazı semtlerde kira fiyatları astronomik rakamlara ulaşırken "Fahiş" kira artışını önlemek amacıyla getirilen yüzde 25’lik sınır, ev sahibi-kiracı tartışmalarının önüne geçemedi. Birçok ev sahibi sınırlamaya uymazken son yıllardaki "fahiş" kira artışları nedeniyle mülk sahipleri ile kiracılar arasındaki davalarda patlama yaşanıyor.

Kira Hukuku ve Kat Mülkiyeti uzmanı avukat Olcay Göçüm, konut kiralarında yüzde 25 sınırlama getirilmesine rağmen, sahada kira bedelinin "fahiş" miktarda arttığına tanıklık ettiklerini belirterek, iş yerlerinin kapsam dışında kalması nedeniyle yüzde 25 sınırlamasının uygulanamadığına dikkat çekti.

2 DÜZENLEME ÇAĞRISI

Milliyet'e konuşan Göçüm, evlerde krize dönüşen "fahiş" kira artışıyla mücadele için 2 yeni düzenleme çağrısında bulunarak “Boş olarak alınan tahliye taahhütlerinin geçersiz olacağına ilişkin yasal düzenleme getirilmeli ve işyerlerine de kira artış sınırı konulmalı.” dedi.

Olcay Göçüm, "fahiş" kira artışlarının önüne geçilmesi için mesken kiralarına getirilen sınırlamanın iş yeri kiralarına da getirilmesi gerektiğini belirtti.

"İŞ YERLERİNE DE SINIRLAMA GETİRİLMELİ"

Göçüm, “İş yeri kiralamalarına getirilmeyen sınırlama konut kiralamalarında muvazaalı (danışıklı) olarak tahliye davalarının açılmasına ve dolayısıyla konut kiralamalarında aylık kira bedellerinin artmasına neden oluyor. Konut malikleri için istenen fedakârlık fabrika maliklerinden de beklenmeli ve talep edilmelidir. Zira salt konutlar için getirilecek sınırlama vatandaşların danışıklı olarak açtıkları tahliye davası sayısını artıracak ve bu nedenle aylık kira bedelleri fahiş oranda artacaktır.” dedi.

Avukat Göçüm, uygulamada yaşanan sıkıntıları şöyle anlattı:

“Eğer bu düzenleme yapılırsa, kiralayanlar işyeri ve konut kira artışının aynı oranda ve seviyede arttığını görünce yasal düzenlemenin hakkaniyetli olduğunu düşünecek ve danışıklı dava yoluna başvurmayacaktır. Aksi takdirde senelerce küçük birikimlerle ev sahibi olup kiraladığı taşınmazın geliri ile çocuğunu okutan ev sahiplerinden fedakârlık bekleyip, işyeri kiralarında çok yüksek meblağlarda aylık kira bedeli alan mülk sahiplerinden fedakarlık beklenmemesi toplumsal alanda huzursuzluğa neden olacak ve dolayısı ile danışıklı tahliye davalarının açılmasına yol açacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri