Yeni Cami’de Şemsiyelerin Bakımına Aylık 20 Bin TL

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 09.08.2022 - 17:40, Güncelleme: 09.08.2022 - 17:40 3788+ kez okundu.
 

Yeni Cami’de Şemsiyelerin Bakımına Aylık 20 Bin TL

Malatya’nın en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami, Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami, Yeni Cami’ adlarıyla bilinen 110 yıllık tarihi caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyelerinin aylık bakım ücretinin 20 bin TL olduğu öğrenildi.

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ-Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine bir süre ibadete kapatılan restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan Malatya’nın simge yapılarından Yeni Camide tartışmalar sürüyor. Depremde hasar gören Yeni Camide; ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirildi. Caminin iç duvarlarında da güçlendirme çalışmaları yapılırken, caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren yenilendi. BETON BLOKLAR KALDIRILMADAN, AVLUYA ŞEMSİYELER YERLEŞTİRİLDİ Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak duvarlarla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmıştı. ‘Yüksek’ olduğu ve ‘caminin görünümünü’ bozduğu gerekçesiyle 40’ın üzerinde sivil toplum kuruluşu, caminin avlusunda basın açıklaması yaparak, bu blokların kaldırılmasını istemişti. Malatya kamuoyundaki tepkiler üzerine kaldırılacağı açıklanan beton bloklar yerinde dururken, caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyeler yeniden bir tartışma yaşanmasına neden oldu. Tarihi caminin avlusuna yerleştirilen dev şemsiyeler Malatya kamuoyunda rahatsızlığa neden olurken, toplamda her şeyiyle 1,5 milyon TL’ye mal olduğu iddia edilen şemsiyelerin aylık bakım ücretinin ise 20 bin TL olduğu öğrenildi. Şemsiyelerin aylık bakım masrafı yeni bir tartışmaya neden olurken, henüz kaldırılmayan beton bloklarla birlikte şemsiyelerin kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu oldu.
Malatya’nın en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami, Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami, Yeni Cami’ adlarıyla bilinen 110 yıllık tarihi caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyelerinin aylık bakım ücretinin 20 bin TL olduğu öğrenildi.

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine bir süre ibadete kapatılan restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan Malatya’nın simge yapılarından Yeni Camide tartışmalar sürüyor.

Depremde hasar gören Yeni Camide; ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirildi. Caminin iç duvarlarında da güçlendirme çalışmaları yapılırken, caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren yenilendi.

BETON BLOKLAR KALDIRILMADAN, AVLUYA ŞEMSİYELER YERLEŞTİRİLDİ

Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak duvarlarla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmıştı. ‘Yüksek’ olduğu ve ‘caminin görünümünü’ bozduğu gerekçesiyle 40’ın üzerinde sivil toplum kuruluşu, caminin avlusunda basın açıklaması yaparak, bu blokların kaldırılmasını istemişti. Malatya kamuoyundaki tepkiler üzerine kaldırılacağı açıklanan beton bloklar yerinde dururken, caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyeler yeniden bir tartışma yaşanmasına neden oldu.

Tarihi caminin avlusuna yerleştirilen dev şemsiyeler Malatya kamuoyunda rahatsızlığa neden olurken, toplamda her şeyiyle 1,5 milyon TL’ye mal olduğu iddia edilen şemsiyelerin aylık bakım ücretinin ise 20 bin TL olduğu öğrenildi. Şemsiyelerin aylık bakım masrafı yeni bir tartışmaya neden olurken, henüz kaldırılmayan beton bloklarla birlikte şemsiyelerin kaldırılıp kaldırılmayacağı merak konusu oldu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri