Yeni Camide Şemsiye Krizi

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 05.08.2022 - 16:58, Güncelleme: 05.08.2022 - 16:58 4397+ kez okundu.
 

Yeni Camide Şemsiye Krizi

Malatya’nın en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami, Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami, Yeni Cami’ adlarıyla bilinen 110 yıllık tarihi camide şemsiye tartışması yaşanıyor. Şemsiyelerin, tarihi caminin siluetini bozduğunu savunan sivil toplum kuruluşları, cami avlusunun eski haline dönmesini istiyor.

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ-Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine bir süre ibadete kapatılan restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan Malatya’nın simge yapılarından Yeni Camide tartışmalar sürüyor. Depremde hasar gören Yeni Camide; ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirildi. Caminin iç duvarlarında da güçlendirme çalışmaları yapılırken, caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren yenilendi. Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak duvarlarla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmıştı. ‘Yüksek’ olduğu ve ‘caminin görünümünü’ bozduğu gerekçesiyle 40’ın üzerinde sivil toplum kuruluşu, caminin avlusunda basın açıklaması yaparak, bu blokların kaldırılmasını istemişti. Malatya kamuoyundaki tepkiler üzerine kaldırılacağı açıklanan beton bloklar yerinde dururken, caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyeler yeniden bir tartışma yaşanmasına neden oldu. Caminin avlusuna yerleştirilen dev şemsiyeler, tarihi caminin görünümünü bozduğu gerekçesiyle bir kez daha sivil toplu kuruluşlarını harekete geçirdi. “CAMİNİNİ GÖRÜNTÜSÜ TAMAMEN BOZULDU” Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı, tarihi caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyelerin kamuoyunun bilmediği bir konu olduğunu söyledi. Kantarcı, “Şemsiyenin yapılacağı bilgisini almıştık ama ilk başta ucube o ucube abdest alma mekânlarının kaldırılması için kamuoyu oluşturduk. Bu noktada amacımıza ulaştık. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede, ucube abdest alma yerlerinin yıkılacağı sözü verildi. Yıkım işinin uzamasının nedeni ise konunun Sivas Anıtlar Kurulu’na gitmesiydi. Bürokrasi biraz uzun sürüyor, hemen yıkılması söz konusu olmadı. Hemşerilerimiz rahat olsun o beton bloklar yıkılacak” diye konuştu. Beton blokların yıkılmasını beklerken, tarihi caminin avlusuna şemsiyelerin dikildiğini ifade eden Kantarcı, “Caminin görüntüsünü abdest alma mekânlarından daha çok bozan bir görüntü oluştu. Medine tipi şemsiyeler konuldu. Malatya ve Teze Cami için gerekli miydi, bana göre hiçbir gerekliliği yoktu. Camimizde dışarıda namaz kılma oranı çok düşük. Cuma günleri ve bayram namazlarında dışarıda namaz kılınıyor. Bununla ilgili bir hesap yaptık ve astarı yüzünü kurtarmaz. Maddiyatı düşünmek istemiyorum, buradaki işin vahameti caminin siluetinin tamamen bozuldu. Bunun yanında caminin orijinalliği ve güzelliği de bozulmuş oldu. Bu konuda da bir kamuoyu oluştu, insanlarımızın ne yapacaklarını göreceğiz” dedi. 
Malatya’nın en eski ve simge yapılarından olan ve 'Hacı Yusuf Camisi, Taş Cami, Hacı Yusuf Taş Camisi, Büyük Cami, Teze Cami, Yeni Cami’ adlarıyla bilinen 110 yıllık tarihi camide şemsiye tartışması yaşanıyor. Şemsiyelerin, tarihi caminin siluetini bozduğunu savunan sivil toplum kuruluşları, cami avlusunun eski haline dönmesini istiyor.

24 Ocak 2020'de Sivrice merkezli olarak meydana gelen Elazığ- Malatya depreminde ciddi hasar görmesi üzerine bir süre ibadete kapatılan restorasyon, onarım ve güçlendirme çalışmalarının ardından yeniden ibadete açılan Malatya’nın simge yapılarından Yeni Camide tartışmalar sürüyor.

Depremde hasar gören Yeni Camide; ana kubbe ve hasar gören diğer kubbeler tamamen sökülüp değiştirilirken, doğu ve batı yan duvarlarına da payandalar eklenerek yapı güçlendirildi. Caminin iç duvarlarında da güçlendirme çalışmaları yapılırken, caminin her iki minaresinin üst kısmı da şerefelerinden itibaren yenilendi.

Yeni Cami’nin restorasyonunda dikkat çeken detaylardan birini, caminin ana girişi olan batı ve doğu kapısının merdivenlerinin sağ ve solunda bulunan abdest alma musluklarının kaldırılıp, kanalın ise kapatılması oluşturmuştu. Bunun yerine cami avlusunun kuzey kısmına yeni abdest yerleri yapılmış, ancak duvarlarla caminin görünümünün bozulması tepkilere yol açmıştı. ‘Yüksek’ olduğu ve ‘caminin görünümünü’ bozduğu gerekçesiyle 40’ın üzerinde sivil toplum kuruluşu, caminin avlusunda basın açıklaması yaparak, bu blokların kaldırılmasını istemişti. Malatya kamuoyundaki tepkiler üzerine kaldırılacağı açıklanan beton bloklar yerinde dururken, caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyeler yeniden bir tartışma yaşanmasına neden oldu.

Caminin avlusuna yerleştirilen dev şemsiyeler, tarihi caminin görünümünü bozduğu gerekçesiyle bir kez daha sivil toplu kuruluşlarını harekete geçirdi.

“CAMİNİNİ GÖRÜNTÜSÜ TAMAMEN BOZULDU”

Malatya Kültür Yaşam Derneği Başkanı Atilla Kantarcı, tarihi caminin avlusuna yerleştirilen şemsiyelerin kamuoyunun bilmediği bir konu olduğunu söyledi. Kantarcı, “Şemsiyenin yapılacağı bilgisini almıştık ama ilk başta ucube o ucube abdest alma mekânlarının kaldırılması için kamuoyu oluşturduk. Bu noktada amacımıza ulaştık. Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmede, ucube abdest alma yerlerinin yıkılacağı sözü verildi. Yıkım işinin uzamasının nedeni ise konunun Sivas Anıtlar Kurulu’na gitmesiydi. Bürokrasi biraz uzun sürüyor, hemen yıkılması söz konusu olmadı. Hemşerilerimiz rahat olsun o beton bloklar yıkılacak” diye konuştu.

Beton blokların yıkılmasını beklerken, tarihi caminin avlusuna şemsiyelerin dikildiğini ifade eden Kantarcı, “Caminin görüntüsünü abdest alma mekânlarından daha çok bozan bir görüntü oluştu. Medine tipi şemsiyeler konuldu. Malatya ve Cami " class="text-dark font-weight-bold" target="_blank">Teze Cami için gerekli miydi, bana göre hiçbir gerekliliği yoktu. Camimizde dışarıda namaz kılma oranı çok düşük. Cuma günleri ve bayram namazlarında dışarıda namaz kılınıyor. Bununla ilgili bir hesap yaptık ve astarı yüzünü kurtarmaz. Maddiyatı düşünmek istemiyorum, buradaki işin vahameti caminin siluetinin tamamen bozuldu. Bunun yanında caminin orijinalliği ve güzelliği de bozulmuş oldu. Bu konuda da bir kamuoyu oluştu, insanlarımızın ne yapacaklarını göreceğiz” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri