Üniversitede ‘Nevruz’ Coşkusu

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 21.03.2022 - 13:53, Güncelleme: 21.03.2022 - 14:21 3119+ kez okundu.
 

Üniversitede ‘Nevruz’ Coşkusu

Malatya İnönü Üniversitesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ortak organizasyonu ile üniversite kampusunda nevruz kutlaması yapıldı. Kutlamaya katılan üniversite öğrenciler, nevruz ateşinin başında halay çekerek, üretmeyi ifade edilen ve rengarenk boyanan yumurtaları tokuşturdular.

Nevruz kutlaması İnönü Üniversitesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün ortak organizasyonu ile üniversite kampüsünde gerçekleştirildi. İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda gerçekleştirilen programda, ‘Doğanın ve tarihin uyanışı nevruz’ konulu konferans verildi. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, konferans öncesi yaptığı açılış konuşmasında, nevruzun yeni mevsimin, baharın, tabiatın canlanışının başlangıcı olduğunu ifade ederek, “Nevruz, bizim tarihimizin, kökümüzün, kültürümüzün çok önemli bir parçası” dedi. Malatya Valisi Aydın Baruş ise nevruz bayramının çok eski zamanlardan beri başta Türkler olmak üzere Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar birçok toplumun ve kültürün kutladığı bir bayram olduğunu söyledi. Vali Baruş, “Nevruz’un bayram olmasının sebebi; yeni bir uyanışı ve canlanmayı temsil etmesidir. Kış mevsimi boyunca uykuya geçen doğa, 21 Mart’la birlikte artık güneşinde kuvvetli ışıklarıyla birlikte doğayı canlandırması ve insanın içerisinde yeni hevesler ve arzular uyandırması bakımından önemli bir başlangıç tarihini işaret ediyor. Nevruz bayramı birçok kültürde kutlanıyor ama Türk kültüründe ayrı bir anlamı var. Türklerin tarihinde başlangıç noktası kabul edilen Ergenekon çıkışı yeni bir uyanışın ve dirilişin de simgesi” diye konuştu. Açılış konuşmalarının ardından ‘Doğanın ve tarihin uyanışı nevruz’ konulu konferansında konuşan Doktor Öğretim Üyesi Gülcan Kızılözen, nevruzun dünyanın birçok medeniyetinde kutsal olarak kabul edildiğini belirtti. Kızılözen, nevruzun Türk kültüründe öneminin bir başka coşku içerdiğini anlatarak, “Türklerin demir dağı eriterek tarih sahnesine daha güçlü bir şekilde çıktığı gün nevruz, başka bir adıyla ‘Ergenekon’ günüdür” dedi. Kutlama programı ise Mudanya Meydanı’nda gerçekleştirildi. Halay gösterisiyle başlayan kutlama programında; Mas güreşi, okçuluk, demir dövme, yumurta tokuşturma etkinlikleri yapıldı. Etkinliklerin ardından protokol üyeleri tarafından nevruz ateşi yakıldı. Nevruz ateşinin üzerinden ilk olarak Malatya Valisi Aydın Baruş atladı. Kutlama programı, nevruz ateşinin etrafından halay çekilmesi ve Özbek Pilavı ikramının ardından sona erdi.
Malatya İnönü Üniversitesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’nün ortak organizasyonu ile üniversite kampusunda nevruz kutlaması yapıldı. Kutlamaya katılan üniversite öğrenciler, nevruz ateşinin başında halay çekerek, üretmeyi ifade edilen ve rengarenk boyanan yumurtaları tokuşturdular.

Nevruz kutlaması İnönü Üniversitesi ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü'nün ortak organizasyonu ile üniversite kampüsünde gerçekleştirildi.

İnönü Üniversitesi Hoca Ahmet Yesevi Salonu'nda gerçekleştirilen programda, ‘Doğanın ve tarihin uyanışı nevruz’ konulu konferans verildi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay, konferans öncesi yaptığı açılış konuşmasında, nevruzun yeni mevsimin, baharın, tabiatın canlanışının başlangıcı olduğunu ifade ederek, “Nevruz, bizim tarihimizin, kökümüzün, kültürümüzün çok önemli bir parçası” dedi.

Malatya Valisi Aydın Baruş ise nevruz bayramının çok eski zamanlardan beri başta Türkler olmak üzere Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar birçok toplumun ve kültürün kutladığı bir bayram olduğunu söyledi. Vali Baruş, “Nevruz’un bayram olmasının sebebi; yeni bir uyanışı ve canlanmayı temsil etmesidir. Kış mevsimi boyunca uykuya geçen doğa, 21 Mart’la birlikte artık güneşinde kuvvetli ışıklarıyla birlikte doğayı canlandırması ve insanın içerisinde yeni hevesler ve arzular uyandırması bakımından önemli bir başlangıç tarihini işaret ediyor. Nevruz bayramı birçok kültürde kutlanıyor ama Türk kültüründe ayrı bir anlamı var. Türklerin tarihinde başlangıç noktası kabul edilen Ergenekon çıkışı yeni bir uyanışın ve dirilişin de simgesi” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ‘Doğanın ve tarihin uyanışı nevruz’ konulu konferansında konuşan Doktor Öğretim Üyesi Gülcan Kızılözen, nevruzun dünyanın birçok medeniyetinde kutsal olarak kabul edildiğini belirtti.

Kızılözen, nevruzun Türk kültüründe öneminin bir başka coşku içerdiğini anlatarak, “Türklerin demir dağı eriterek tarih sahnesine daha güçlü bir şekilde çıktığı gün nevruz, başka bir adıyla ‘Ergenekon’ günüdür” dedi.

Kutlama programı ise Mudanya Meydanı’nda gerçekleştirildi. Halay gösterisiyle başlayan kutlama programında; Mas güreşi, okçuluk, demir dövme, yumurta tokuşturma etkinlikleri yapıldı. Etkinliklerin ardından protokol üyeleri tarafından nevruz ateşi yakıldı. Nevruz ateşinin üzerinden ilk olarak Malatya Valisi Aydın Baruş atladı. Kutlama programı, nevruz ateşinin etrafından halay çekilmesi ve Özbek Pilavı ikramının ardından sona erdi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri