Sayıştay Raporu: Kütahya Belediyesi 31 Aracı Mevzuata Aykırı Kiraladı

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 22.12.2021 - 14:20, Güncelleme: 22.12.2021 - 14:20 2062+ kez okundu.
 

Sayıştay Raporu: Kütahya Belediyesi 31 Aracı Mevzuata Aykırı Kiraladı

Kütahya Belediyesi’nin 2020 yılı hesapları ile ilgili Sayıştay raporunda, 31 aracın açık ihale usulü ile değil doğrudan temin yöntemiyle kiralandığı belirtildi.

Kütahya Belediyesi’nin 2020 yılı hesapları ile ilgili Sayıştay raporun yayınlandı. Raporda, Kütahya Belediyesi’nin belediyenin açık ihale usulü ile kiralaması gereken araçları doğrudan temin yoluyla kiraladığı tespit edildi. Raporda, Kütahya Belediyesi'nin taşıt kiralama işlemlerinin incelenmesi neticesinde; belediye hizmetinde kullanılan toplam 31 aracın üçer aylık dönemler halinde, her bir dönemde de üç farklı müdürlük tarafından doğrudan temin için öngörülen 32 milyon 316 bin liralık limitin altında kalmak suretiyle doğrudan temin usulüyle kiralandığı tespit edildi. Buna göre; 1 Ocak-31 Mart 2020 arasındaki ilk üç aylık dönemde toplam 88 milyon 219 bin TL’lik ihale bedeli, 1 Nisan-30 Haziran 2020 arasındaki ikinci üç aylık dönemde 94 milyon 731 bin TL’lik ihale bedeli, 1 Temmuz-30 Eylül 2020 arasındaki üçüncü üç aylık süreçte 95 milyon 772 bin TL’lik ihale bedeli ve 1 Ekim-31 Aralık 2020 arasındaki son üç aylık dönemde toplam 96 bin 581 bin TL’lik ihale bedeli 3 farklı müdürlük arasında paylaştırılarak doğrudan temin için öngörülen limitin altında kalındı. Kütahya Belediyesi’nin Sayıştay denetçilerinin bu tespiti karşısındaki savunması da raporda yer aldı. Belediye, “öncelikli işlerde vatandaşın taleplerinin hızla yerine getirilebilmesi açısından söz konusu hizmet alımı yöntemine müracaat edildiğini” savundu. Raporda, belediyenin bu savunması ile ilgili şu değerlendirme yapıldı: “Araç kiralama hizmeti, planlı bir şekilde aylara bölünmüş olup yıllık bir ihtiyaç olduğu net bir şekilde görünmektedir. Ayrıca araç kiralama hizmet alımı, doğrudan temin sınırları altında kalmak maksadıyla müdürlükler arasında paylaştırılmıştır. İdarenin; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak için, yukarıda belirtilen büyük alımlarını açık ihale ile yapması mevzuatına uygun olacaktır.”
Kütahya Belediyesi’nin 2020 yılı hesapları ile ilgili Sayıştay raporunda, 31 aracın açık ihale usulü ile değil doğrudan temin yöntemiyle kiralandığı belirtildi.

Kütahya Belediyesi’nin 2020 yılı hesapları ile ilgili Sayıştay raporun yayınlandı. Raporda, Kütahya Belediyesi’nin belediyenin açık ihale usulü ile kiralaması gereken araçları doğrudan temin yoluyla kiraladığı tespit edildi.

Raporda, Kütahya Belediyesi'nin taşıt kiralama işlemlerinin incelenmesi neticesinde; belediye hizmetinde kullanılan toplam 31 aracın üçer aylık dönemler halinde, her bir dönemde de üç farklı müdürlük tarafından doğrudan temin için öngörülen 32 milyon 316 bin liralık limitin altında kalmak suretiyle doğrudan temin usulüyle kiralandığı tespit edildi.

Buna göre; 1 Ocak-31 Mart 2020 arasındaki ilk üç aylık dönemde toplam 88 milyon 219 bin TL’lik ihale bedeli, 1 Nisan-30 Haziran 2020 arasındaki ikinci üç aylık dönemde 94 milyon 731 bin TL’lik ihale bedeli, 1 Temmuz-30 Eylül 2020 arasındaki üçüncü üç aylık süreçte 95 milyon 772 bin TL’lik ihale bedeli ve 1 Ekim-31 Aralık 2020 arasındaki son üç aylık dönemde toplam 96 bin 581 bin TL’lik ihale bedeli 3 farklı müdürlük arasında paylaştırılarak doğrudan temin için öngörülen limitin altında kalındı.

Kütahya Belediyesi’nin Sayıştay denetçilerinin bu tespiti karşısındaki savunması da raporda yer aldı. Belediye, “öncelikli işlerde vatandaşın taleplerinin hızla yerine getirilebilmesi açısından söz konusu hizmet alımı yöntemine müracaat edildiğini” savundu.

Raporda, belediyenin bu savunması ile ilgili şu değerlendirme yapıldı:

Araç kiralama hizmeti, planlı bir şekilde aylara bölünmüş olup yıllık bir ihtiyaç olduğu net bir şekilde görünmektedir. Ayrıca araç kiralama hizmet alımı, doğrudan temin sınırları altında kalmak maksadıyla müdürlükler arasında paylaştırılmıştır. İdarenin; saydamlığı, rekabeti, eşit muameleyi, güvenirliği, gizliliği, kamuoyu denetimini, ihtiyaçların uygun şartlarla ve zamanında karşılanmasını ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak için, yukarıda belirtilen büyük alımlarını açık ihale ile yapması mevzuatına uygun olacaktır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri