Rusya, Suriye yardım mekanizmasının 9 ay uzatılmasını öngören kararı veto etti

Gündem (AA) - Anadolu Ajansı | 11.07.2023 - 18:30, Güncelleme: 11.07.2023 - 18:00 1934+ kez okundu.
 

Rusya, Suriye yardım mekanizmasının 9 ay uzatılmasını öngören kararı veto etti

Rusya, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye yardım ulaştırılmasını sağlayan yardım mekanizmasının süresini 9 ay uzatmayı öngören karar tasarısını veto etti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Brezilya ve İsviçre'nin Suriye yardım mekanizmasının 9 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısı oylandı.Tasarı, 15 üyeli BMGK'de 13 "evet", 1 "çekimser" oy alırken, daimi üye Rusya'nın "hayır" oyuyla onaylanamadı.Oylamanın ardından söz alan BMGK üyelerinin bir çoğu Rusya'nın kararını "hayal kırıklığı" olarak nitelendirerek, Suriye halkına gerekli yardımın ulaşamamasının ülkenin kuzeybatısındaki insanları açlığa maruz bırakacağını dile getirdi.Kararı veto eden Rusya'nın mekanizmaya ilişkin ayrı bir karar taslağı bulunuyor.Rusya'nın sunduğu taslak, mekanizmanın 6 ay uzatılmasını talep ediyor ve Suriye yönetimini gözeten bazı unsurlar içeriyor.Suriye'ye yardım mekanizmasıBMGK'nin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.Genellikle gıda ve ilaçlardan oluşan yardımların yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor.En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmıştı. Mekanizmanın görev süresi dün gece doldu.Muhabir: Şerife Çetin
Rusya, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'ye yardım ulaştırılmasını sağlayan yardım mekanizmasının süresini 9 ay uzatmayı öngören karar tasarısını veto etti.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Brezilya ve İsviçre'nin Suriye yardım mekanizmasının 9 ay daha uzatılmasını öngören karar tasarısı oylandı.

Tasarı, 15 üyeli BMGK'de 13 "evet", 1 "çekimser" oy alırken, daimi üye Rusya'nın "hayır" oyuyla onaylanamadı.

Oylamanın ardından söz alan BMGK üyelerinin bir çoğu Rusya'nın kararını "hayal kırıklığı" olarak nitelendirerek, Suriye halkına gerekli yardımın ulaşamamasının ülkenin kuzeybatısındaki insanları açlığa maruz bırakacağını dile getirdi.

Kararı veto eden Rusya'nın mekanizmaya ilişkin ayrı bir karar taslağı bulunuyor.

Rusya'nın sunduğu taslak, mekanizmanın 6 ay uzatılmasını talep ediyor ve Suriye yönetimini gözeten bazı unsurlar içeriyor.

Suriye'ye yardım mekanizması

BMGK'nin 2014'te kabul ettiği karar tasarısına göre, Cilvegözü Sınır Kapısı'ndan Suriye'nin kuzeybatısındaki bölgelere uluslararası yardım gönderiliyor.

Genellikle gıda ve ilaçlardan oluşan yardımların yaklaşık 4 milyon kişiye ulaştığı belirtiliyor.

En son 10 Ocak'ta alınan kararla, yardım mekanizmasının görev süresi 10 Temmuz'a kadar uzatılmıştı. Mekanizmanın görev süresi dün gece doldu.


Muhabir: Şerife Çetin

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri