PSAKD’dan Dayanışma Yemeği Etkinliği

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 20.11.2022 - 14:30, Güncelleme: 20.11.2022 - 16:02 2780+ kez okundu.
 

PSAKD’dan Dayanışma Yemeği Etkinliği

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya şubesi tarafından dayanışma yemeği gerçekleştirilirken, yapılan etkinlikte Alevi vatandaşların sorun ve sıkıntıları yeniden gündeme taşındı.

Malatya’da bulunan bir salonda gerçekleştirilen birlik ve dayanışma yemeği etkinliğine bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bazı siyasi parti temsilcileri, dernek yöneticileri ve üyeleri katılım sağladı. Etkinlikte konuşan PSAKD Malatya şube başkanı Latife Ulutaş;  “Uzun süredir bu ülkede ötekiler üzerinde öteki gördükleri üzerinde bu ülkede Aleviler üzerinde ciddi bir baskı ve asimilasyon politikaları devam ediyor Bir yandan yolsuzluk, yoksulluk, kadın cinayetleri, işsizlik devam ederken bir yandan da Aleviler üzerinde Gerçekten asimilasyon politikalarını geçen ciddi bir baskı ve bir yok sayma olarak karşımıza çıkıyor. Yıllardır bir mücadele yol önderlerimizin vermiş olduğu bedeller onca katliamlar yok sayıldı. Hiç biz bu ülkede yaşamamışız. Gerçekten kendi inancımızda kendi kültürümüzde yaşama talebimiz yokmuş gibi inancımızı tanımayı şu anda tamamen bizi yok sayıyorlar ki Sünni inancının altında bir kültür olarak görerek. Bizi maalesef cem Evi başkanlığı diye başkanlıklarını ona bağladılar.” dedi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yeni Genel Başkanı Cuma Erçe ise; “Cumhuriyetin birinci yüzyılında Aleviler sürgünler yaşadılar. Katliamlar gördüler. Yerlerinden, yurtlarından edildiler. Yakındılar. İdam edildiler cezaevlerine dolduruldular, işkencelere tabi tutuldular. Ama ne yazık ki Aleviler, cumhuriyetler beklediklerini birinci yüzyılda alamadılar Bu bizim temel gerçekliğimiz. Ama ikinci yüzyılına geçerken Aleviler olarak aynı şeylere tabi olmak istemiyoruz artık. Biz bu ülkenin asli unsurları olarak Gerçek manada cumhuriyeti savunan bir toplum olarak demokratik, laik cumhuriyetin en önemli savunucuları olarak biz cumhuriyetin ikinci yüzyılında artık katledilmek istemiyoruz Artık ötekiler durumuna düşmek istemiyoruz. Ama tam da cumhuriyetin birinci yüzyıl biterken AKP hükümeti 20. yılında Alevilere çok tarihi bir kazık daha attı. Aleviler için bizim darbe diye nitelendirdiğimiz bir karara imza attık. Bugüne kadar Aleviler yoktur. Alevilik diye bir şey yoktur. Bunlar sapkındır Bunların cemevi dedikleri yer cümbüş evidir diyenler bugün ne yazık ki bu söylemlerini daha süslü ifadelerle Alevilerin olmadığını Alevilik diye bir şeyin olmadığını yasa maddesi haline getirdiler. Yani Aleviliğin yok olduğunu yasal güvence altına aldılar. Birinin tersi bir şey söylüyoruz. Şu anda çıkardıkları yasa ve cumhurbaşkanının yayınladığı kararname aslında tam da Alevilik yoktur kararnamesidir. Alevilik bir inanç değildir. Bunlar bir araya gelmiş topluluklardır. İfadesinin yasal güvence altına alınması meselesidir. Biz en ücra dağ köylerinde bile Gerekirse gözcülerimizi köyün girişine ve çıkışına dikerek cemlerini yapmış bir toplumuz. İnancını yaşamış bir toplumuz. Köylerinde bile bu inancı yaşadık, yaptık Şehirlere geldiğimizde de bu inancımızı her türlü olumsuzluklara ve her türlü imkânsızlıklara rağmen yarattığımız değerlerle devam ettirdik. Cem Evleri inşa ettik. Dernekler inşa ettik. Ve inancımızı sürdürüyoruz” ifadelerinde bulundu.
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Malatya şubesi tarafından dayanışma yemeği gerçekleştirilirken, yapılan etkinlikte Alevi vatandaşların sorun ve sıkıntıları yeniden gündeme taşındı.

Malatya’da bulunan bir salonda gerçekleştirilen birlik ve dayanışma yemeği etkinliğine bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve bazı siyasi parti temsilcileri, dernek yöneticileri ve üyeleri katılım sağladı.

Etkinlikte konuşan PSAKD Malatya şube başkanı Latife Ulutaş;  “Uzun süredir bu ülkede ötekiler üzerinde öteki gördükleri üzerinde bu ülkede Aleviler üzerinde ciddi bir baskı ve asimilasyon politikaları devam ediyor Bir yandan yolsuzluk, yoksulluk, kadın cinayetleri, işsizlik devam ederken bir yandan da Aleviler üzerinde Gerçekten asimilasyon politikalarını geçen ciddi bir baskı ve bir yok sayma olarak karşımıza çıkıyor. Yıllardır bir mücadele yol önderlerimizin vermiş olduğu bedeller onca katliamlar yok sayıldı. Hiç biz bu ülkede yaşamamışız. Gerçekten kendi inancımızda kendi kültürümüzde yaşama talebimiz yokmuş gibi inancımızı tanımayı şu anda tamamen bizi yok sayıyorlar ki Sünni inancının altında bir kültür olarak görerek. Bizi maalesef cem Evi başkanlığı diye başkanlıklarını ona bağladılar.” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği yeni Genel Başkanı Cuma Erçe ise; “Cumhuriyetin birinci yüzyılında Aleviler sürgünler yaşadılar. Katliamlar gördüler. Yerlerinden, yurtlarından edildiler. Yakındılar. İdam edildiler cezaevlerine dolduruldular, işkencelere tabi tutuldular. Ama ne yazık ki Aleviler, cumhuriyetler beklediklerini birinci yüzyılda alamadılar Bu bizim temel gerçekliğimiz. Ama ikinci yüzyılına geçerken Aleviler olarak aynı şeylere tabi olmak istemiyoruz artık. Biz bu ülkenin asli unsurları olarak Gerçek manada cumhuriyeti savunan bir toplum olarak demokratik, laik cumhuriyetin en önemli savunucuları olarak biz cumhuriyetin ikinci yüzyılında artık katledilmek istemiyoruz Artık ötekiler durumuna düşmek istemiyoruz. Ama tam da cumhuriyetin birinci yüzyıl biterken AKP hükümeti 20. yılında Alevilere çok tarihi bir kazık daha attı. Aleviler için bizim darbe diye nitelendirdiğimiz bir karara imza attık. Bugüne kadar Aleviler yoktur. Alevilik diye bir şey yoktur. Bunlar sapkındır Bunların cemevi dedikleri yer cümbüş evidir diyenler bugün ne yazık ki bu söylemlerini daha süslü ifadelerle Alevilerin olmadığını Alevilik diye bir şeyin olmadığını yasa maddesi haline getirdiler. Yani Aleviliğin yok olduğunu yasal güvence altına aldılar. Birinin tersi bir şey söylüyoruz. Şu anda çıkardıkları yasa ve cumhurbaşkanının yayınladığı kararname aslında tam da Alevilik yoktur kararnamesidir. Alevilik bir inanç değildir. Bunlar bir araya gelmiş topluluklardır. İfadesinin yasal güvence altına alınması meselesidir. Biz en ücra dağ köylerinde bile Gerekirse gözcülerimizi köyün girişine ve çıkışına dikerek cemlerini yapmış bir toplumuz. İnancını yaşamış bir toplumuz. Köylerinde bile bu inancı yaşadık, yaptık Şehirlere geldiğimizde de bu inancımızı her türlü olumsuzluklara ve her türlü imkânsızlıklara rağmen yarattığımız değerlerle devam ettirdik. Cem Evleri inşa ettik. Dernekler inşa ettik. Ve inancımızı sürdürüyoruz” ifadelerinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri