Orta Hasarlı Binalar İçin Önemli Uyarı!

Gündem 19.04.2023 - 10:28, Güncelleme: 19.04.2023 - 10:28 8820+ kez okundu.
 

Orta Hasarlı Binalar İçin Önemli Uyarı!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar alan çok sayıda bina yıkılacak. Peki orta hasarlı binalarda nasıl bir yol izlemek gerekiyor? İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burkay Güçyetmez, hasar tespit çalışmaları, binaların güçlendirilmesi ve orta hasarlı binalarda yapılması gerekenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Orta hasarlı binalar konusundaki yıkım kararlarının kapsamlı olarak ele alınması gerektiğini belirten Güçyetmez, orta hasarlı binaların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. Posta’da yer alan habere göre, Önceliğin can güvenliği olduğunu ifade eden Güçyetmez, “Binalar uygunsa süreç içerisinde mutlaka Bina Performans Analizleri’nin yapılmasını gerektiğini öneriyoruz. Yani binanın check-up’ı yapılmalı. Bu check up'ın sonucunda tekrardan zemin etüt değer raporunu hazırlayıp, temel çukuru kazıp, her kattan 3 tane karot numunesi dediğimiz numuneleri alıp, sıyırma testlerini yapıp bir an evvel yeniden binayı modelliyoruz. Yani tamamıyla deprem yönetmeliğindeki bina performans analizi kriterlerine göre yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır” dedi. Hasar tespit çalışmalarının aşama aşama yapıldığını belirten Güçyetmez, “Birinci tespit aslında, ön inceleme dediğimiz tespittir. Bu aşamada vatandaşın evine gidiliyor. Bir karar veriliyor ancak bu kararların da yüzde 100 doğruluğunun iyi araştırılması gerekiyor. Bu süreçlerde bir an önce bunların hızlı bir şekilde yapılması yönünde bir süre baskısı ortaya çıkıyor. Çünkü barınma sorunu en büyük problemlerin başında geliyor. Hasarsız ve az hasarlı binalarla acil yıkılacak olan orta hasarlı binalara insanların girmemesi için bir ayrım yapılmalı. Ön tespit dediğimiz durum budur” diye konuştu. Performans analizleri sonucu güçlendirme projesi yapılıp yapılamayacağına karar verildiğini ifade eden Güçyetmez, “Burada kritik olanlar orta hasarlı binalar. Bina performans analizleri sonucu güçlendirme projesi yapılıp yapılamayacağına karar veriliyor. Güçlendirme projesi sonrasında da maliyet oranlarına göre bilime ve tekniğe göre güçlendirme olup olamayacağına karar verilmeli. Güçlendirme yapılacaksa bu iş bir ruhsata tabi olmadır. Güçlendirme projeleri yapılacak ve bunlar denetlenecektir. Sonrasında uygulama işlemine geçiliyor. Toplu bir karar orta hasarlı binalar için alınacaksa bu bölgesel zemin etüt değerlerine, verilere ve de yönetmelik yıllarına göre alınmalıdır" ifadelerini kullandı. Bina güçlendirilmesinin gerekip gerekmediğine Bina Performans Analizi'nden sonra karar verildiğine dikkat çeken Güçyetmez, "Bu tespitler sonucunda, bina güçlendirilmeye karar verildi diyelim. Bina Performans Analizi'nden aldığımız değerleri, modellerimizi ve sonuçlarımızı hangi güçlendirmede hangi yöntemleri seçeceğimizi belirleyip ona göre bir karar almak gerekiyor. Bazen betonarme dediğimiz kolon mantolama, perdeleme takviyeleri, bazen de çeliklerle ilgili takviyeler kullanılıyor. Tüm bunlar bir bütün olarak ele alınmalıdır. Her binada farklı ya da birlikte kullanılan teknikler uygulanabilir. Eğer binanın güçlendirme maliyeti, kamu binaları için yüzde 40'ı aşıyorsa o zaman binanın güçlendirilmesinin bir anlamı kalmıyor. Ancak az maliyetle güçlendirilebilecek orta hasarlı binaların tamamının yıkım kararı iyi analiz edilmelidir” dedi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasar alan çok sayıda bina yıkılacak. Peki orta hasarlı binalarda nasıl bir yol izlemek gerekiyor? İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Burkay Güçyetmez, hasar tespit çalışmaları, binaların güçlendirilmesi ve orta hasarlı binalarda yapılması gerekenlerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Orta hasarlı binalar konusundaki yıkım kararlarının kapsamlı olarak ele alınması gerektiğini belirten Güçyetmez, orta hasarlı binaların tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Posta’da yer alan habere göre, Önceliğin can güvenliği olduğunu ifade eden Güçyetmez, “Binalar uygunsa süreç içerisinde mutlaka Bina Performans Analizleri’nin yapılmasını gerektiğini öneriyoruz. Yani binanın check-up’ı yapılmalı. Bu check up'ın sonucunda tekrardan zemin etüt değer raporunu hazırlayıp, temel çukuru kazıp, her kattan 3 tane karot numunesi dediğimiz numuneleri alıp, sıyırma testlerini yapıp bir an evvel yeniden binayı modelliyoruz. Yani tamamıyla deprem yönetmeliğindeki bina performans analizi kriterlerine göre yapılıp yapılmadığına bakılmalıdır” dedi.

Hasar tespit çalışmalarının aşama aşama yapıldığını belirten Güçyetmez, “Birinci tespit aslında, ön inceleme dediğimiz tespittir. Bu aşamada vatandaşın evine gidiliyor. Bir karar veriliyor ancak bu kararların da yüzde 100 doğruluğunun iyi araştırılması gerekiyor. Bu süreçlerde bir an önce bunların hızlı bir şekilde yapılması yönünde bir süre baskısı ortaya çıkıyor. Çünkü barınma sorunu en büyük problemlerin başında geliyor. Hasarsız ve az hasarlı binalarla acil yıkılacak olan orta hasarlı binalara insanların girmemesi için bir ayrım yapılmalı. Ön tespit dediğimiz durum budur” diye konuştu.

Performans analizleri sonucu güçlendirme projesi yapılıp yapılamayacağına karar verildiğini ifade eden Güçyetmez, “Burada kritik olanlar orta hasarlı binalar. Bina performans analizleri sonucu güçlendirme projesi yapılıp yapılamayacağına karar veriliyor. Güçlendirme projesi sonrasında da maliyet oranlarına göre bilime ve tekniğe göre güçlendirme olup olamayacağına karar verilmeli. Güçlendirme yapılacaksa bu iş bir ruhsata tabi olmadır. Güçlendirme projeleri yapılacak ve bunlar denetlenecektir. Sonrasında uygulama işlemine geçiliyor. Toplu bir karar orta hasarlı binalar için alınacaksa bu bölgesel zemin etüt değerlerine, verilere ve de yönetmelik yıllarına göre alınmalıdır" ifadelerini kullandı.

Bina güçlendirilmesinin gerekip gerekmediğine Bina Performans Analizi'nden sonra karar verildiğine dikkat çeken Güçyetmez, "Bu tespitler sonucunda, bina güçlendirilmeye karar verildi diyelim. Bina Performans Analizi'nden aldığımız değerleri, modellerimizi ve sonuçlarımızı hangi güçlendirmede hangi yöntemleri seçeceğimizi belirleyip ona göre bir karar almak gerekiyor. Bazen betonarme dediğimiz kolon mantolama, perdeleme takviyeleri, bazen de çeliklerle ilgili takviyeler kullanılıyor. Tüm bunlar bir bütün olarak ele alınmalıdır. Her binada farklı ya da birlikte kullanılan teknikler uygulanabilir. Eğer binanın güçlendirme maliyeti, kamu binaları için yüzde 40'ı aşıyorsa o zaman binanın güçlendirilmesinin bir anlamı kalmıyor. Ancak az maliyetle güçlendirilebilecek orta hasarlı binaların tamamının yıkım kararı iyi analiz edilmelidir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri