Millet Partisi Genel Başkanı Cuma Nacar: Bu Karar, YSK’nın Politize Olduğunun Bir Göstergesidir

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 02.04.2023 - 12:42, Güncelleme: 02.04.2023 - 12:42 3657+ kez okundu.
 

Millet Partisi Genel Başkanı Cuma Nacar: Bu Karar, YSK’nın Politize Olduğunun Bir Göstergesidir

Millet Partisi Genel Başkanı Cuma Nacar, ‘millet’ sözcüğünün Millet İttifakı’nca kullanılmasına yaptıkları itirazın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedilmesine tepki gösterdi. Nacar, “Bu, YSK’nın politize olduğunun bir göstergesidir. Dolayısıyla Millet Partisi iktidarında, Gazi Meclis’in, aziz milletimizin hür iradesi ile YSK kararları kesin olmaktan çıkarılacak ve anayasa yargısının denetimine tabii tutulacaktır” dedi.

Cuma Nacar, partisinin isminde yer alan ‘millet’ sözcüğünün Millet İttifakı’nca kullanılmasına yaptıkları itirazların hem Anayasa Mahkemesi hem de YSK tarafından reddedilmesi üzerine bugün YSK önünde açıklama yaptı. Nacar, şunları söyledi: “Millet Partisi’nin isminin Altılı Masa tarafından haksız ve hukuka, ahlaka aykırı bir şekilde kullanılmasına itirazımız oldu. Bu itirazımızı Yüksek Seçim Kurulu’na yapmadan önce, Altılı Masa’yı oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarına şifahi olarak ve yazdığımız mektuplarla bildirdik. Dedik ki ‘Bakın, siz başkalarına siyasi ahlak dersi veriyorsunuz ama sizin öncelikle ahlaki olmanız gerekir. Millet Partisi’nin ismini kullanmamanız gerekir. Eğer Millet Partisi’nin ismini kullanmaya devam ederseniz bundan sonra size ‘gasp ittifakı’ diyeceğiz’. Fakat bunlar, ısrarla haksız ve hukuka aykırı olarak, ahlaka aykırı olarak, bütün etik değerleri ayaklarının altına alarak Millet Partisi’nin ismini ittifak ismi olarak kullanmaya devam ettiler. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bundan bir yıl kadar önce başvurduk. Dedik ki ‘Bakın, burada bir haksızlık var. Anayasa Mahkemesi olarak bunun önüne geçin. Bu haksızlığa dur deyin’. Anayasa Mahkemesi de dedi ki ‘Şu anda bu isimle meşru, hukuki bir ittifak ismi yoktur. Ne zaman ki Yüksek Seçim Kurulu’na ittifak protokolünü sunarlar, o zaman biz devreye gireriz’. Biz de öncelikle Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmak istedik. Yüksek Seçim Kurulu’na 29 Mart’ta başvurduk. YSK’nın sayın başkanı, bir gün sonra açıklama yaptı ve başvurumuzu reddettiklerini açıkladı. Biz de bugün buraya geldik ve dedik ki ‘Ret gerekçeniz nedir? Bize gerekçeli ret kararınızı verin’. Aldık, okudum. Biz, verilen bu kararın haksız ve hukuka aykırı olduğuna, hatta YSK’nın kendi kararlarına dahi aykırı olduğunu gördük. Çünkü muhalefet şerhi yazan iki çok değerli hukukçu, yüksek hakim üye, çok açık bir şekilde şunu söylüyorlar. Diyorlar ki ‘Bir partinin isminin başka bir parti tarafından kullanılması nasıl hukuka aykırı ise ittifak ismi olarak kullanılması da o şekilde hukuka aykırıdır. Biz, YSK olarak bir karar verdik mi? Verdik. Peki şimdi niye reddediyoruz bunu’. O iki yüksek hakimi huzurlarınızda, Türk Milleti’nin huzurunda tebrik ve takdirle önlerinde saygıyla eğiliyorum. Ancak bu, YSK’nın politize olduğunun bir göstergesidir. Dolayısıyla Millet Partisi iktidarında, Gazi Meclis’in, aziz milletimizin hür iradesi ile YSK kararları kesin olmaktan çıkarılacak ve anayasa yargısının denetimine tabii tutulacaktır. Aziz milletimizi, bu haksızlığa sandıkta ‘hayır’ demeye davet ediyorum.”
Millet Partisi Genel Başkanı Cuma Nacar, ‘millet’ sözcüğünün Millet İttifakı’nca kullanılmasına yaptıkları itirazın Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından reddedilmesine tepki gösterdi. Nacar, “Bu, YSK’nın politize olduğunun bir göstergesidir. Dolayısıyla Millet Partisi iktidarında, Gazi Meclis’in, aziz milletimizin hür iradesi ile YSK kararları kesin olmaktan çıkarılacak ve anayasa yargısının denetimine tabii tutulacaktır” dedi.

Cuma Nacar, partisinin isminde yer alan ‘millet’ sözcüğünün Millet İttifakı’nca kullanılmasına yaptıkları itirazların hem Anayasa Mahkemesi hem de YSK tarafından reddedilmesi üzerine bugün YSK önünde açıklama yaptı. Nacar, şunları söyledi:

“Millet Partisi’nin isminin Altılı Masa tarafından haksız ve hukuka, ahlaka aykırı bir şekilde kullanılmasına itirazımız oldu. Bu itirazımızı Yüksek Seçim Kurulu’na yapmadan önce, Altılı Masa’yı oluşturan siyasi partilerin genel başkanlarına şifahi olarak ve yazdığımız mektuplarla bildirdik. Dedik ki ‘Bakın, siz başkalarına siyasi ahlak dersi veriyorsunuz ama sizin öncelikle ahlaki olmanız gerekir. Millet Partisi’nin ismini kullanmamanız gerekir. Eğer Millet Partisi’nin ismini kullanmaya devam ederseniz bundan sonra size ‘gasp ittifakı’ diyeceğiz’.

Fakat bunlar, ısrarla haksız ve hukuka aykırı olarak, ahlaka aykırı olarak, bütün etik değerleri ayaklarının altına alarak Millet Partisi’nin ismini ittifak ismi olarak kullanmaya devam ettiler. Bunun üzerine Anayasa Mahkemesi’ne bundan bir yıl kadar önce başvurduk. Dedik ki ‘Bakın, burada bir haksızlık var. Anayasa Mahkemesi olarak bunun önüne geçin. Bu haksızlığa dur deyin’. Anayasa Mahkemesi de dedi ki ‘Şu anda bu isimle meşru, hukuki bir ittifak ismi yoktur. Ne zaman ki Yüksek Seçim Kurulu’na ittifak protokolünü sunarlar, o zaman biz devreye gireriz’.

Biz de öncelikle Yüksek Seçim Kurulu’na başvurmak istedik. Yüksek Seçim Kurulu’na 29 Mart’ta başvurduk. YSK’nın sayın başkanı, bir gün sonra açıklama yaptı ve başvurumuzu reddettiklerini açıkladı. Biz de bugün buraya geldik ve dedik ki ‘Ret gerekçeniz nedir? Bize gerekçeli ret kararınızı verin’. Aldık, okudum. Biz, verilen bu kararın haksız ve hukuka aykırı olduğuna, hatta YSK’nın kendi kararlarına dahi aykırı olduğunu gördük. Çünkü muhalefet şerhi yazan iki çok değerli hukukçu, yüksek hakim üye, çok açık bir şekilde şunu söylüyorlar. Diyorlar ki ‘Bir partinin isminin başka bir parti tarafından kullanılması nasıl hukuka aykırı ise ittifak ismi olarak kullanılması da o şekilde hukuka aykırıdır. Biz, YSK olarak bir karar verdik mi? Verdik. Peki şimdi niye reddediyoruz bunu’. O iki yüksek hakimi huzurlarınızda, Türk Milleti’nin huzurunda tebrik ve takdirle önlerinde saygıyla eğiliyorum. Ancak bu, YSK’nın politize olduğunun bir göstergesidir. Dolayısıyla Millet Partisi iktidarında, Gazi Meclis’in, aziz milletimizin hür iradesi ile YSK kararları kesin olmaktan çıkarılacak ve anayasa yargısının denetimine tabii tutulacaktır. Aziz milletimizi, bu haksızlığa sandıkta ‘hayır’ demeye davet ediyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri