Malatya’da Çalışan Bulunamıyor

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 06.06.2023 - 14:48, Güncelleme: 06.06.2023 - 14:52 2256+ kez okundu.
 

Malatya’da Çalışan Bulunamıyor

Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Bizim daha fazla üretebilmemiz için bu desteklere ihtiyacımız var. Hem bölgesel hem de ülke olarak daha fazla üretmeliyiz, üretene sahip çıkmalıyız, destek olmalıyız” dedi.

Akın, Mera Islahı projesi kapsamında ilçelerde üreticilere malzemelerin dağıtılmaya başlandığını ifade etti. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinin yetiştiricilere sulak, çobanların kullanacakları malzemeler, hayvan çadırı ve çeşitli malzemelerin dağıtıldığını kaydeden Akın, öncelikle deprem bölgesindeki üreticiler ile ihtiyacı olan üreticilere verileceğini belirtti. Malatya’nın 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde büyük bir yıkım yaşadığını ancak yetiştiricilerin üretime devam ettiğini dile getiren Akın, şunları söyledi: “Yetiştiricilerimizin sorunlarını, sıkıntılarını ve problemlerini yerinde çözmeye çalıştık. Şu anda çoban bulmakta zorlanıyoruz. Çobanlarımıza destek veriliyor ama bu desteklerin artırılması gerekiyor. Sosyal güvence anlamında en azından bir ailede ya da işletmede çobanımızın kız kardeşi, annesi ya da eşi sosyal güvencelerinin devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Bu yapılırsa süreklilik olur, üretim devam eder ve işletmeler kapanmaz. Eğer bir işletmede kadın yoksa bu işletmeler kapanıyor ve üretimden vazgeçiliyor. Bizim daha fazla üretebilmemiz için bu desteklere ihtiyacımız var. Hem bölgesel hem de ülke olarak daha fazla üretmeliyiz, üretene sahip çıkmalıyız, destek olmalıyız.” Akın, depremde zayi olan hayvanların yanında yıkılan ahırlarında olduğunu kaydederek, “2 bin 500 civarında ahır yıkıldı. Tabii görevimiz yaralarımızı sarıp, devam etmek. Bunları da en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Yetiştiricilerimiz kış şartları nedeniyle olumsuz etkilendi. Su ve yem sıkıntısı yaşandı. Hayvanlarla ilgili protokol hazırlandı ve parası çıkarıldı. Hayvanları telef olan üreticilere aynı sayıda hayvan desteği verilecek. Türk Üretici Sistemi’nde kaydı olanlarla devletimiz bu desteği verecek” diye konuştu. Akın, 20 milyon TL civarında olan Mera Islahı projesinin hayata geçmesiyle birlikte üreticilere destek verilmeye devam edileceği de sözlerine ekledi.
Malatya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, “Bizim daha fazla üretebilmemiz için bu desteklere ihtiyacımız var. Hem bölgesel hem de ülke olarak daha fazla üretmeliyiz, üretene sahip çıkmalıyız, destek olmalıyız” dedi.

Akın, Mera Islahı projesi kapsamında ilçelerde üreticilere malzemelerin dağıtılmaya başlandığını ifade etti.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ilçe müdürlüklerinin yetiştiricilere sulak, çobanların kullanacakları malzemeler, hayvan çadırı ve çeşitli malzemelerin dağıtıldığını kaydeden Akın, öncelikle deprem bölgesindeki üreticiler ile ihtiyacı olan üreticilere verileceğini belirtti.

Malatya’nın 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde büyük bir yıkım yaşadığını ancak yetiştiricilerin üretime devam ettiğini dile getiren Akın, şunları söyledi:

“Yetiştiricilerimizin sorunlarını, sıkıntılarını ve problemlerini yerinde çözmeye çalıştık. Şu anda çoban bulmakta zorlanıyoruz. Çobanlarımıza destek veriliyor ama bu desteklerin artırılması gerekiyor. Sosyal güvence anlamında en azından bir ailede ya da işletmede çobanımızın kız kardeşi, annesi ya da eşi sosyal güvencelerinin devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Bu yapılırsa süreklilik olur, üretim devam eder ve işletmeler kapanmaz. Eğer bir işletmede kadın yoksa bu işletmeler kapanıyor ve üretimden vazgeçiliyor. Bizim daha fazla üretebilmemiz için bu desteklere ihtiyacımız var. Hem bölgesel hem de ülke olarak daha fazla üretmeliyiz, üretene sahip çıkmalıyız, destek olmalıyız.”

Akın, depremde zayi olan hayvanların yanında yıkılan ahırlarında olduğunu kaydederek, “2 bin 500 civarında ahır yıkıldı. Tabii görevimiz yaralarımızı sarıp, devam etmek. Bunları da en iyi şekilde yapmaya gayret ediyoruz. Yetiştiricilerimiz kış şartları nedeniyle olumsuz etkilendi. Su ve yem sıkıntısı yaşandı. Hayvanlarla ilgili protokol hazırlandı ve parası çıkarıldı. Hayvanları telef olan üreticilere aynı sayıda hayvan desteği verilecek. Türk Üretici Sistemi’nde kaydı olanlarla devletimiz bu desteği verecek” diye konuştu.

Akın, 20 milyon TL civarında olan Mera Islahı projesinin hayata geçmesiyle birlikte üreticilere destek verilmeye devam edileceği de sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri