Kullandığı Enerjinin En Az Yüzde 5'ini Yenilenebilir Enerjiden Üretmeyen Binalara Ruhsat Verilmeyecek

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 19.02.2022 - 11:59, Güncelleme: 19.02.2022 - 11:59 3350+ kez okundu.
 

Kullandığı Enerjinin En Az Yüzde 5'ini Yenilenebilir Enerjiden Üretmeyen Binalara Ruhsat Verilmeyecek

Binalarda enerji performansına ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, 2023'ten itibaren binalar, parsel alanlarına göre kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini 'yenilenebilir enerji' kaynaklarından karşılamak zorunda olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.

Binalarda enerji performansına ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, 2023'ten itibaren binalar, parsel alanlarına göre kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini 'yenilenebilir enerji' kaynaklarından karşılamak zorunda olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek. BİNALARIN KULLANDIĞI ENERJİNİN YÜZDE 5’İ İÇİN YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI ZORUNLU OLACAK   Yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az 'B' olacak şekilde inşa edilecek. Bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5'inin güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak. KULLANILACAK YALITIM MALZEMESİ KALINLIĞI ARTTIRILDI Bu yapıların halen "C" olan asgari enerji performansının "B"ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılacak. Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek.
Binalarda enerji performansına ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, 2023'ten itibaren binalar, parsel alanlarına göre kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini 'yenilenebilir enerji' kaynaklarından karşılamak zorunda olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.

Binalarda enerji performansına ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, 2023'ten itibaren binalar, parsel alanlarına göre kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini 'yenilenebilir enerji' kaynaklarından karşılamak zorunda olacak. 1 Ocak 2023'ten itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalara ruhsat düzenlenemeyecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete'de yayınlandı. Yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından temin eden "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş, aşamalı olarak zorunlu hale getirilecek.

BİNALARIN KULLANDIĞI ENERJİNİN YÜZDE 5’İ İÇİN YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAĞI ZORUNLU OLACAK  

Yönetmeliğe göre, 1 Ocak 2023'ten itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar enerji performans sınıfı en az 'B' olacak şekilde inşa edilecek. Bu binaların kullandığı enerjinin en az yüzde 5'inin güneş enerjisi paneli, rüzgâr enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanması zorunlu olacak.

KULLANILACAK YALITIM MALZEMESİ KALINLIĞI ARTTIRILDI

Bu yapıların halen "C" olan asgari enerji performansının "B"ye çıkarılması ile ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış yapılacak. Bu kapsamda asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye çıkacak. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerleri de iyileştirilecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri