İftarda bol şerbetli tatlı isteyenlere: Osmanlı Saray Usulü Şekerpare Tarifi

Yemek 24.03.2023 - 00:19, Güncelleme: 25.03.2023 - 20:02 46021+ kez okundu.
 

İftarda bol şerbetli tatlı isteyenlere: Osmanlı Saray Usulü Şekerpare Tarifi

Rasmazan geldi iftar sofraları kuruldu. İftarda ne tatlı yapacağım diyenler bu tarif tam da size göre. Osmanlı döneminde bu yana yapılan damak tadımıza uygun şerbetini iyi çekmiş bir şekerpareye iftar sonrası hiç birimiz yok demeyiz. Şekerparenin farklı tarifleri de olsa bizim size verdiğimiz tarif geleneksel mutfağımızda yıllardır yapıla gelen bir tarif olup ustaların kullandığı bir tarif olma özelliğine sahip.

Bu tarifle şekerparenizi tepsi tepsi yapıp gerek iftar sonrası gerekse bayramda konuklarınıza gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz gibi evde çocuklarınızın ve sizin zevkle tüketeceği bir tatlıyı rahatlıkla yapacaksınız. O halde şekerpare nasıl yapılır? İyi bir şekerparenin püf noktası ne? İyi bir şekerpare yapmak için içerisine hangi malzemeyi koymak gerekir? Hamurunun kıvamı nasıl olmalı? Hepsi bu tarifte. Malzemeler 4 su bardağı un 1 su bardağı irmik 200 gram margarin 2 adet yumurta 1 yumurta sarısı 1 su bardağı pudra şekeri Kabartma tozu 3-4 su bardak toz şeker 3-4 su bardak su Şerbeti için 2-3 damla limon suyu Osmanlı Usulü Şekerpare Tarifi Şekerpare yapımına öncelikle şerbetinden başlayalım. Bir tencereye şekeri koyup üzerine su ilave edip kaynamaya bırakalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra 2-3 damla limon suyu ilave edelim bir iki taşım kaynatıp soğumaya bırakalım. Şimdi sıra şekerpare hamurumuzu hazırlamaya geldi. Hamuru için bir kaba margarini, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu koyalım ve ağır ağır karıştıralım. Ardından yaptığımız karışıma azar azar un ilave edip yoğuralım. Hamurumuz ele yapışmamalı aynı zamanda cıvık olmamalı. Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayalım sonra da hafiften üzerine bastırıp oval bir şekle getirelim. Altına yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine bir birine değmeyecek biçimde dizelim. Tepsiye dizdiğimiz şekerparelerin üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim ve bir çatalla üzerine şekil verelim. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza şekerpare tepsimizi sürelim, 20-25 dakika kadar pişirelim. Pişen şekerparemizi fırından alıp 5 dakika kadar soğumaya ve dinlenmeye bırakalım. Soğuk şerbetimizi henüz soğumamış sıcak şekerparelerimizin üzerine bir kepçe yardımıyla azar azar gezdirelim. Şerbeti birden üzerine dökmeyin azar azar eşit bir biçimde üzerine gezdirin. 1.5-2 saat kadar dinlenmeye ve soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığında bir derecede servis ediniz. Afiyet olsun… Börekçileri bile kıskandıracak çıtır çıtır bir kol böreği tarifi Patatesli Çıtır Çıtır Bir Börek İçin Bunu Mutlaka Yapın Diğer yemek tariflerimize ulaşmak için
Rasmazan geldi iftar sofraları kuruldu. İftarda ne tatlı yapacağım diyenler bu tarif tam da size göre. Osmanlı döneminde bu yana yapılan damak tadımıza uygun şerbetini iyi çekmiş bir şekerpareye iftar sonrası hiç birimiz yok demeyiz. Şekerparenin farklı tarifleri de olsa bizim size verdiğimiz tarif geleneksel mutfağımızda yıllardır yapıla gelen bir tarif olup ustaların kullandığı bir tarif olma özelliğine sahip.

Bu tarifle şekerparenizi tepsi tepsi yapıp gerek iftar sonrası gerekse bayramda konuklarınıza gönül rahatlığıyla sunabileceğiniz gibi evde çocuklarınızın ve sizin zevkle tüketeceği bir tatlıyı rahatlıkla yapacaksınız. O halde şekerpare nasıl yapılır? İyi bir şekerparenin püf noktası ne? İyi bir şekerpare yapmak için içerisine hangi malzemeyi koymak gerekir? Hamurunun kıvamı nasıl olmalı? Hepsi bu tarifte.

Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 200 gram margarin
  • 2 adet yumurta
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • Kabartma tozu
  • 3-4 su bardak toz şeker
  • 3-4 su bardak su
  • Şerbeti için 2-3 damla limon suyu

Osmanlı Usulü Şekerpare Tarifi

  • Şekerpare yapımına öncelikle şerbetinden başlayalım. Bir tencereye şekeri koyup üzerine su ilave edip kaynamaya bırakalım. Şerbetimiz kaynadıktan sonra 2-3 damla limon suyu ilave edelim bir iki taşım kaynatıp soğumaya bırakalım.
  • Şimdi sıra şekerpare hamurumuzu hazırlamaya geldi. Hamuru için bir kaba margarini, yumurtayı, irmiği, kabartma tozunu koyalım ve ağır ağır karıştıralım.
  • Ardından yaptığımız karışıma azar azar un ilave edip yoğuralım. Hamurumuz ele yapışmamalı aynı zamanda cıvık olmamalı.
  • Hazırladığınız hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlayalım sonra da hafiften üzerine bastırıp oval bir şekle getirelim.
  • Altına yağlı kâğıt serdiğimiz fırın tepsisine bir birine değmeyecek biçimde dizelim.
  • Tepsiye dizdiğimiz şekerparelerin üzerine bir fırça yardımıyla yumurta sarısı sürelim ve bir çatalla üzerine şekil verelim.
  • Önceden 180 derecede ısıttığımız fırınımıza şekerpare tepsimizi sürelim, 20-25 dakika kadar pişirelim.
  • Pişen şekerparemizi fırından alıp 5 dakika kadar soğumaya ve dinlenmeye bırakalım. Soğuk şerbetimizi henüz soğumamış sıcak şekerparelerimizin üzerine bir kepçe yardımıyla azar azar gezdirelim. Şerbeti birden üzerine dökmeyin azar azar eşit bir biçimde üzerine gezdirin.
  • 1.5-2 saat kadar dinlenmeye ve soğumaya bırakalım. Oda sıcaklığında bir derecede servis ediniz. Afiyet olsun…

Börekçileri bile kıskandıracak çıtır çıtır bir kol böreği tarifi

Patatesli Çıtır Çıtır Bir Börek İçin Bunu Mutlaka Yapın

Diğer yemek tariflerimize ulaşmak için

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri