İçişleri'nin Kadın Cinayeti Verilerini Değerlendiren TKDF Başkanı Güllü: Şiddeti Gizleme Adına Sorumluluk Duydukları İçin Açıklamıyorlar

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 09.12.2021 - 14:58, Güncelleme: 09.12.2021 - 14:58 2543+ kez okundu.
 

İçişleri'nin Kadın Cinayeti Verilerini Değerlendiren TKDF Başkanı Güllü: Şiddeti Gizleme Adına Sorumluluk Duydukları İçin Açıklamıyorlar

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun (TKDF) "Feminist Akademi" projesinin tanıtımında konuşan Canan Güllü, İçişleri Bakanlığı'nın kamuoyu ile paylaşmadan kadına şiddet verilerini toplamaya başladığını söyledi. Güllü, "Sanırım bir doğru yol var ama açıklanması noktasında hala kadına şiddeti gizleme adına sorumluluk duydukları için açıklamıyorlar" dedi.

TKDF bugün "Feminist Akademi" projesinin tanıtım toplantısını yaptı. TKDF Başkanı Canan Güllü, cinsiyete duyarlı veri üretmek, feminist harekete bilgi ve belge sağlamak ve katılımcı demokrasiyi güçlendirmek amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi.  Güllü, verilerin toplumsal yaşamdaki ilişkiler, uygulamalar ve politikalardan tüm cinsiyetlerin etkilendiğini gösterdiğini belirterek, "Toplumsal cinsiyete duyarlı veri, sadece politika yapıcılar için değil, eşitliğinin sağlanmasını hedefleyen tüm kesimler için gereklidir" dedi.  Güllü, İçişleri Bakanlığı'nın Ocak 2021'den beri kadın cinayetleri verilerini toplamaya başladığını ancak bunları kamuoyu ile paylaşmadığını hatırlattı. Güllü şunları söyledi: "ŞÜPHELİ ÖLÜMLER KADIN CİNAYETLERİ İÇERİSİNDE SAYILMIYOR" "İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ocak 2021’den beri onlar toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bir veri tutmaya başladılar ancak kamuoyu ile paylaşmadıklarını biliyorum. Çağırdılar görüştük, bu anlamda çok ısrarcı olduğumuzun da farkındalar, yanlışları da gözlemleyebiliyorlar. Dikkat ederseniz şüpheli ölümler var Türkiye’de. Şüpheli ölümlerin de kadın cinayetleri içerisinde olmadığını da fark ediyoruz, arka tarafı incelemeden. Biz İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerimizde bu konulara açıklık getirdik. Sanırım bir doğru yol var ama açıklanması noktasında hala kadına şiddeti gizleme adına sorumluluk duydukları için açıklamıyorlar. Halının altına süpürme devam ediyor. Aile Bakanlığı konusunda, kadın adı değiştikten sonra bence kadın mevzusundan kilometrelerce uzaklaşıldı. Bu anlamıyla da o dönemi kıyasladığımızda Türkiye’de şiddetin, cinayetlerin arttığı, boşanmış kadınlar üzerinde daha çok yoğunlaştığını, siyasal İslam’ın erkek egemen baskısıyla gelen sorunlara tanıklık ediyoruz. "16 YAŞ ERKEN EVLİLİKLERİ GÖREMİYORUZ" TÜİK verileri çok net kullanmadığından 16 yaş erken evlilikleri göremiyoruz. Bu nedenle de 16 yaş altındaki evliliklerle azalma var gibi belirli sonuçları kendi adına çıkarttığı bir süreç. Evet bir veri eksikliğinin çıkarttığı acı sonuçlar var, ama oraya gidene kadar Türkiye’de kadına karşı şiddetin de bir tanımlı ceza maddesi yasası yok. Baştan aşağı kadın sorununda bir problem var."
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun (TKDF) "Feminist Akademi" projesinin tanıtımında konuşan Canan Güllü, İçişleri Bakanlığı'nın kamuoyu ile paylaşmadan kadına şiddet verilerini toplamaya başladığını söyledi. Güllü, "Sanırım bir doğru yol var ama açıklanması noktasında hala kadına şiddeti gizleme adına sorumluluk duydukları için açıklamıyorlar" dedi.

TKDF bugün "Feminist Akademi" projesinin tanıtım toplantısını yaptı. TKDF Başkanı Canan Güllü, cinsiyete duyarlı veri üretmek, feminist harekete bilgi ve belge sağlamak ve katılımcı demokrasiyi güçlendirmek amacıyla projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. 

Güllü, verilerin toplumsal yaşamdaki ilişkiler, uygulamalar ve politikalardan tüm cinsiyetlerin etkilendiğini gösterdiğini belirterek, "Toplumsal cinsiyete duyarlı veri, sadece politika yapıcılar için değil, eşitliğinin sağlanmasını hedefleyen tüm kesimler için gereklidir" dedi. 

Güllü, İçişleri Bakanlığı'nın Ocak 2021'den beri kadın cinayetleri verilerini toplamaya başladığını ancak bunları kamuoyu ile paylaşmadığını hatırlattı. Güllü şunları söyledi:

"ŞÜPHELİ ÖLÜMLER KADIN CİNAYETLERİ İÇERİSİNDE SAYILMIYOR"

"İçişleri Bakanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ocak 2021’den beri onlar toplumsal cinsiyet eşitliğine dair bir veri tutmaya başladılar ancak kamuoyu ile paylaşmadıklarını biliyorum. Çağırdılar görüştük, bu anlamda çok ısrarcı olduğumuzun da farkındalar, yanlışları da gözlemleyebiliyorlar. Dikkat ederseniz şüpheli ölümler var Türkiye’de. Şüpheli ölümlerin de kadın cinayetleri içerisinde olmadığını da fark ediyoruz, arka tarafı incelemeden. Biz İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerimizde bu konulara açıklık getirdik. Sanırım bir doğru yol var ama açıklanması noktasında hala kadına şiddeti gizleme adına sorumluluk duydukları için açıklamıyorlar. Halının altına süpürme devam ediyor.

Aile Bakanlığı konusunda, kadın adı değiştikten sonra bence kadın mevzusundan kilometrelerce uzaklaşıldı. Bu anlamıyla da o dönemi kıyasladığımızda Türkiye’de şiddetin, cinayetlerin arttığı, boşanmış kadınlar üzerinde daha çok yoğunlaştığını, siyasal İslam’ın erkek egemen baskısıyla gelen sorunlara tanıklık ediyoruz.

"16 YAŞ ERKEN EVLİLİKLERİ GÖREMİYORUZ"

TÜİK verileri çok net kullanmadığından 16 yaş erken evlilikleri göremiyoruz. Bu nedenle de 16 yaş altındaki evliliklerle azalma var gibi belirli sonuçları kendi adına çıkarttığı bir süreç. Evet bir veri eksikliğinin çıkarttığı acı sonuçlar var, ama oraya gidene kadar Türkiye’de kadına karşı şiddetin de bir tanımlı ceza maddesi yasası yok. Baştan aşağı kadın sorununda bir problem var."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri