Hekimhan’da Maden Ocağı Tepkisi: ÇED Süreci Durdurulmalıdır

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 11.04.2022 - 17:26, Güncelleme: 11.04.2022 - 17:29 3508+ kez okundu.
 

Hekimhan’da Maden Ocağı Tepkisi: ÇED Süreci Durdurulmalıdır

Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu, bir madencilik şirketinin 200701905 ruhsat numaralı sahada demir ocağı açmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğüne ÇED başvurusunda bulunması ve ÇED sürecinin başlamasıyla ilgili bir duyuru yayınlayarak, ÇED sürecinin durdurulması talebinde bulundu.

Platform tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, bir madencilik şirketi tarafından 8 Nisan’da 200701905 ruhsat numaralı sahada demir ocağı açmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğüne ÇED başvurusunda bulunduğuna yer verilerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün kurumlardan görüş talep ederek, ÇED sürecini başlattığına dikkat çekti. Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamanın devamında şunlara yer verildi: “200701905 ruhsat numaralı saha neresidir? Bu saha; daha önce bir şirketin Malatya’da Hekimhan ilçesi; Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz mahalleleri arazilerinde altın, gümüş ve demir madeni arama ve işlemek için 15 Eylül 2020’de 10 yıl süreli ruhsatını aldığı sahadır. İlgili şirket; aynı ruhsat numaralı sahada altın, gümüş ve demir ocağı projesini gerçekleştirmek için Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ÇED için başvuruda bulunmuştu. Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu olarak yoğun mücadelemiz sonucunda 29 Kasım 2020’de bu ÇED süreci, Hekimhan ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon idaresi Genel Müdürlüğü’nün (MASKİ) olumsuz görüş bildirmesi sonucu sonlandırılmış ve ÇED dosyası ilgili firmaya iade edilmişti. Mevcut şirket; Basak, Güvenç, Deveci, Aşağı Saz ve Karaköcek arazilerinde altın, gümüş ve demir aramak için aldığı ruhsatı bir madencilik şirketine, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün onayı ile devri gerçekleşmişti. Bu şirket devraldığı daha önce altın, gümüş ve demir ocağı projesi için Dinçarslan şirketi tarafından ÇED başvurusu yapılan ve Hekimhan Belediyesi ile Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon idaresi Genel Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesi sonucu ÇED süreci sonlandırılmış 200701905 ruhsat numaralı sahada ‘altın’ ve ‘gümüş’ kelimelerini çıkararak ‘demir ocağı’ açma projesi için tekrar ÇED başvurusunda bulunmuştur. Platform olarak talebimiz; ÇED sürecinin durdurularak, ruhsat verilen sahaların ruhsatı iptal edilmesidir.”
Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu, bir madencilik şirketinin 200701905 ruhsat numaralı sahada demir ocağı açmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğüne ÇED başvurusunda bulunması ve ÇED sürecinin başlamasıyla ilgili bir duyuru yayınlayarak, ÇED sürecinin durdurulması talebinde bulundu.

Platform tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada, bir madencilik şirketi tarafından 8 Nisan’da 200701905 ruhsat numaralı sahada demir ocağı açmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği il Müdürlüğüne ÇED başvurusunda bulunduğuna yer verilerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün kurumlardan görüş talep ederek, ÇED sürecini başlattığına dikkat çekti.

Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

“200701905 ruhsat numaralı saha neresidir? Bu saha; daha önce bir şirketin Malatya’da Hekimhan ilçesi; Deveci, Basak, Güvenç, Karaköcek ve Aşağısaz mahalleleri arazilerinde altın, gümüş ve demir madeni arama ve işlemek için 15 Eylül 2020’de 10 yıl süreli ruhsatını aldığı sahadır. İlgili şirket; aynı ruhsat numaralı sahada altın, gümüş ve demir ocağı projesini gerçekleştirmek için Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne ÇED için başvuruda bulunmuştu. Han Yolu Doğa ve Kültür Varlıklarını Koruma Platformu olarak yoğun mücadelemiz sonucunda 29 Kasım 2020’de bu ÇED süreci,

Hekimhan ve Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon idaresi Genel Müdürlüğü’nün (MASKİ) olumsuz görüş bildirmesi sonucu sonlandırılmış ve ÇED dosyası ilgili firmaya iade edilmişti. Mevcut şirket; Basak, Güvenç, Deveci, Aşağı Saz ve Karaköcek arazilerinde altın, gümüş ve demir aramak için aldığı ruhsatı bir madencilik şirketine, Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nün onayı ile devri gerçekleşmişti. Bu şirket devraldığı daha önce altın, gümüş ve demir ocağı projesi için Dinçarslan şirketi tarafından ÇED başvurusu yapılan ve Hekimhan Belediyesi ile Malatya Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon idaresi Genel Müdürlüğü’nün olumsuz görüş bildirmesi sonucu  ÇED süreci sonlandırılmış 200701905 ruhsat numaralı sahada ‘altın’ ve ‘gümüş’ kelimelerini çıkararak ‘demir ocağı’ açma projesi için tekrar ÇED başvurusunda bulunmuştur. Platform olarak talebimiz; ÇED sürecinin durdurularak, ruhsat verilen sahaların ruhsatı iptal edilmesidir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri