Gribal enfeksiyonların kalp krizini tetiklediğini biliyor muydunuz?

Sağlık (Web Sitesi) - Web Sitesi | 30.12.2022 - 11:35, Güncelleme: 30.12.2022 - 11:35 2123+ kez okundu.
 

Gribal enfeksiyonların kalp krizini tetiklediğini biliyor muydunuz?

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, gribal enfeksiyonların kalp krizini tetiklediğini kaydederek, kalp hastalığına yatkınlığı bulunan, diyabeti, KOAH, ailesinde çok ciddi rahatsızlığı olan hastaların bu salgın dönemlerine girilmeden önce ilkbahar ve sonbaharın başında grip aşısı olmalarını tavsiye etti.

Pekdemir, gribal salgın dönemlerinde damar endotelinin yapısı bozulduğuna dikkat çekerek, “Gribal enfeksiyonlar kalp krizini tetikler. Vücutta enflamasyon başladığı zaman damar yüzerinde endotel dediğimiz bir tabaka var. Endotelde hassaslaşma olur, yırtıldığı zaman içinde pıhtılaşma oluşur ve kalp krizine neden olur. Gribal salgın zamanında damar endotelinin yapısı bozulduğunda tromboza ve emboli olaylarında bir artış olur. Bu durum kalp krizini artırır” dedi. “GRİP AŞISI OLUN” Korona salgını sırasında kalp krizlerinde ciddi artış olduğunu kaydeden Pekdemir, şunları söyledi: “Salgınlar kolay kolay önlenemiyor, çok ciddi tedbirler gerekiyor. Ben kalp hastalığına yatkınlığı bulunan, diyabeti, KOAH, ailesinde çok ciddi rahatsızlığı olan hastaların bu salgın dönemlerine girilmeden önce ilkbahar ve sonbaharın başında grip aşısı olmalarını tavsiye ediyorum.” “KAPALI ORTAMLARA GİRMEYİN YA DA HAVALANDIRIN” Pekdemir, şu önerilerde bulundu: “Halk arasında “soğuk bizi hasta ediyor” anlayışı var ama aslında soğuk bizi hasta etmez. Bu dönemde kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda kalmak insanı hasta eder. Solunum ve temasla geçer, o yüzden bu tür riski olan ya da yaşlı hastaların kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda çok durmaması gerekiyor. O nedenle bu kişilere tavsiyem salgın döneminde kapalı ortamlara çok girmesinler, girdikleri zaman ise bu ortamları havalandırsınlar. Bu noktada mutlaka grip aşısı olmalarını da öneriyorum.” “BİLİMSEL OLARAK BUNU GÖSTEREN BİR ÇALIŞMA YOK” Pekdemir, korona sürecinde yapılan aşının kalp krizi riskini artırdığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “Bilimsel olarak aşının pıhtı ya da emboli yaptığı, kalp krizine ya da başka bir şeye yol açtığını gösteren bir çalışma yok. Şunu da biliyoruz ki; pandeminin 6 yıl süreceği hesaplanırken aşı sayesinde bunu aştık. İnsanlar bu hastalığı ilk zamanlarda çok ağır geçiriyorlardı. Hem aşılama hem de virüsün zamanla mutasyon olmasıyla azaldı. Aşılamayı tam yapamayan Çin, şu anda yeniden kapanmaya başladı. Bu tamamen aşı sayesindedir” dedi.
İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Pekdemir, gribal enfeksiyonların kalp krizini tetiklediğini kaydederek, kalp hastalığına yatkınlığı bulunan, diyabeti, KOAH, ailesinde çok ciddi rahatsızlığı olan hastaların bu salgın dönemlerine girilmeden önce ilkbahar ve sonbaharın başında grip aşısı olmalarını tavsiye etti.

Pekdemir, gribal salgın dönemlerinde damar endotelinin yapısı bozulduğuna dikkat çekerek, “Gribal enfeksiyonlar kalp krizini tetikler. Vücutta enflamasyon başladığı zaman damar yüzerinde endotel dediğimiz bir tabaka var. Endotelde hassaslaşma olur, yırtıldığı zaman içinde pıhtılaşma oluşur ve kalp krizine neden olur. Gribal salgın zamanında damar endotelinin yapısı bozulduğunda tromboza ve emboli olaylarında bir artış olur. Bu durum kalp krizini artırır” dedi.

“GRİP AŞISI OLUN”

Korona salgını sırasında kalp krizlerinde ciddi artış olduğunu kaydeden Pekdemir, şunları söyledi:

“Salgınlar kolay kolay önlenemiyor, çok ciddi tedbirler gerekiyor. Ben kalp hastalığına yatkınlığı bulunan, diyabeti, KOAH, ailesinde çok ciddi rahatsızlığı olan hastaların bu salgın dönemlerine girilmeden önce ilkbahar ve sonbaharın başında grip aşısı olmalarını tavsiye ediyorum.”

“KAPALI ORTAMLARA GİRMEYİN YA DA HAVALANDIRIN”

Pekdemir, şu önerilerde bulundu:

“Halk arasında “soğuk bizi hasta ediyor” anlayışı var ama aslında soğuk bizi hasta etmez. Bu dönemde kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda kalmak insanı hasta eder. Solunum ve temasla geçer, o yüzden bu tür riski olan ya da yaşlı hastaların kapalı ve havalandırılmayan ortamlarda çok durmaması gerekiyor. O nedenle bu kişilere tavsiyem salgın döneminde kapalı ortamlara çok girmesinler, girdikleri zaman ise bu ortamları havalandırsınlar. Bu noktada mutlaka grip aşısı olmalarını da öneriyorum.”

“BİLİMSEL OLARAK BUNU GÖSTEREN BİR ÇALIŞMA YOK”

Pekdemir, korona sürecinde yapılan aşının kalp krizi riskini artırdığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, “Bilimsel olarak aşının pıhtı ya da emboli yaptığı, kalp krizine ya da başka bir şeye yol açtığını gösteren bir çalışma yok. Şunu da biliyoruz ki; pandeminin 6 yıl süreceği hesaplanırken aşı sayesinde bunu aştık. İnsanlar bu hastalığı ilk zamanlarda çok ağır geçiriyorlardı. Hem aşılama hem de virüsün zamanla mutasyon olmasıyla azaldı. Aşılamayı tam yapamayan Çin, şu anda yeniden kapanmaya başladı. Bu tamamen aşı sayesindedir” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri