Genel Sağlık-İş, Aile Sağlığı Merkezlerinin Elektrik Aboneliklerinin Resmi Kurum Aboneliğine Dönüştürülmesi İçin Başvurdu

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 23.02.2022 - 11:32, Güncelleme: 23.02.2022 - 11:32 2370+ kez okundu.
 

Genel Sağlık-İş, Aile Sağlığı Merkezlerinin Elektrik Aboneliklerinin Resmi Kurum Aboneliğine Dönüştürülmesi İçin Başvurdu

Genel Sağlık-İş Sendikası, Aile Sağlığı Merkezlerinin elektrik aboneliklerinin, "ticarethane aboneliği" statüsünden "resmi kurum aboneliği" statüsüne geçirilmesi talebiyle Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye başvurdu.

Elektriğe gelen zam, Aile Sağlığı Merkezlerini de zora soktu. Genel Sağlık-İş Sendikası’nın verdiği bilgiye göre; Adana’daki bir Aile Sağlığı Merkezi’ne Kasım 2021'de 163,72 lira gelen elektrik faturası Aralık 2021'de 827,60 TL’ye Ocak ayında ise 3 bin 994,78 TL’ye çıktı. Sendika; Aile Sağlığı Merkezlerinin, elektrik tüketimlerinin "ticarethane aboneliği" üzerinden ücretlendirmesi yerine, "resmi kurum aboneliği" üzerinden ücretlendirilmesi gerektiğini belirterek, 4 farklı kuruma başvuruda bulundu.  Aile Sağlığı Merkezleri, hizmetlerine göre A, B, C, D ve sınıfsız olarak sınıflandırılıyor. Aile hekimleri, merkezler kurulurken tüm ihtiyaçları kendileri satın alıyor. Yeni bir merkez kurulurken, bu merkez Sağlık Bakanlığı'nın binalarında yer almıyorsa, aile hekimi özel şahıslardan kiralanması için de ayarlamaları yapıyor.  Harcamalar ise Sağlık Bakanlığı'nın cari gider ödemesinden karşılanıyor. Ancak, aile hekimleri ödemelere ocak ayında yapılan yüzde 32'lik artışın yetersiz kaldığını belirtiyor. Elektrik, su, kira, ilaç gibi harcamalarını cari gider ödemesi üzerinden karşılayan hekimler, elektrik zammının da Aile Sağlığı Merkezleri'ni olumsuz etkilediğini vurguluyor.   "AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ 'TİCARETHANE' DEĞİLDİR" Genel Sağlık-İş Sendikası'nın Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye yaptığı başvuruda şunlar kaydedildi: "Son dönemde, elektrik tüketimine yapılan zamlar neticesinde, birinci basamak sağlık kurumu olan Aile Sağlığı Merkezlerinde kullanılan elektrik nedeniyle, Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli Genel Sağlık-İş üyeleri ile Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapmakta olan tüm sağlık çalışanları, ağır bir elektrik faturası maliyeti yükü altında kalmaktadırlar. Aile Sağlığı Merkezlerinin, elektrik tüketiminin, 'ticarethane aboneliği' üzerinden fiyatlandırılması, aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını daha da güç duruma düşürmekte, yapılan aile sağlığı merkezi gider ödenekleri, elektrik faturasıyla birlikte Aile Sağlığı Merkezi giderlerinin karşılanmasına yetersiz kalmaktadır. Aile Sağlığı Merkezlerinin elektrik tüketimleri, her ne kadar 'ticarethane aboneliği' üzerinden ücretlendirilmekte ise de Aile Sağlığı Merkezleri 'ticarethane' olmadığı gibi, aile sağlığı merkezlerine başvuran hastalar da 'müşteri' değildir. Aile sağlığı merkezlerinde ticari bir faaliyet gerçekleştirilmemekte, birinci basamak kamu sağlık hizmeti verilmektedir. Bu nedenle, aile sağlığı merkezlerinin 'ticarethane', aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının ise 'tacir' olmamaları nedeniyle Aile Sağlığı Merkezlerinin elektrik aboneliklerinin 'resmi kurum aboneliği' statüsüne alınması gerekmektedir."
Genel Sağlık-İş Sendikası, Aile Sağlığı Merkezlerinin elektrik aboneliklerinin, "ticarethane aboneliği" statüsünden "resmi kurum aboneliği" statüsüne geçirilmesi talebiyle Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye başvurdu.

Elektriğe gelen zam, Aile Sağlığı Merkezlerini de zora soktu. Genel Sağlık-İş Sendikası’nın verdiği bilgiye göre; Adana’daki bir Aile Sağlığı Merkezi’ne Kasım 2021'de 163,72 lira gelen elektrik faturası Aralık 2021'de 827,60 TL’ye Ocak ayında ise 3 bin 994,78 TL’ye çıktı.

Sendika; Aile Sağlığı Merkezlerinin, elektrik tüketimlerinin "ticarethane aboneliği" üzerinden ücretlendirmesi yerine, "resmi kurum aboneliği" üzerinden ücretlendirilmesi gerektiğini belirterek, 4 farklı kuruma başvuruda bulundu. 

Aile Sağlığı Merkezleri, hizmetlerine göre A, B, C, D ve sınıfsız olarak sınıflandırılıyor. Aile hekimleri, merkezler kurulurken tüm ihtiyaçları kendileri satın alıyor. Yeni bir merkez kurulurken, bu merkez Sağlık Bakanlığı'nın binalarında yer almıyorsa, aile hekimi özel şahıslardan kiralanması için de ayarlamaları yapıyor. 

Harcamalar ise Sağlık Bakanlığı'nın cari gider ödemesinden karşılanıyor. Ancak, aile hekimleri ödemelere ocak ayında yapılan yüzde 32'lik artışın yetersiz kaldığını belirtiyor. Elektrik, su, kira, ilaç gibi harcamalarını cari gider ödemesi üzerinden karşılayan hekimler, elektrik zammının da Aile Sağlığı Merkezleri'ni olumsuz etkilediğini vurguluyor.  

"AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ 'TİCARETHANE' DEĞİLDİR"

Genel Sağlık-İş Sendikası'nın Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş'ye yaptığı başvuruda şunlar kaydedildi:

"Son dönemde, elektrik tüketimine yapılan zamlar neticesinde, birinci basamak sağlık kurumu olan Aile Sağlığı Merkezlerinde kullanılan elektrik nedeniyle, Aile Sağlığı Merkezlerinde görevli Genel Sağlık-İş üyeleri ile Aile Sağlığı Merkezlerinde görev yapmakta olan tüm sağlık çalışanları, ağır bir elektrik faturası maliyeti yükü altında kalmaktadırlar. Aile Sağlığı Merkezlerinin, elektrik tüketiminin, 'ticarethane aboneliği' üzerinden fiyatlandırılması, aile hekimlerini ve aile sağlığı çalışanlarını daha da güç duruma düşürmekte, yapılan aile sağlığı merkezi gider ödenekleri, elektrik faturasıyla birlikte Aile Sağlığı Merkezi giderlerinin karşılanmasına yetersiz kalmaktadır.

Aile Sağlığı Merkezlerinin elektrik tüketimleri, her ne kadar 'ticarethane aboneliği' üzerinden ücretlendirilmekte ise de Aile Sağlığı Merkezleri 'ticarethane' olmadığı gibi, aile sağlığı merkezlerine başvuran hastalar da 'müşteri' değildir. Aile sağlığı merkezlerinde ticari bir faaliyet gerçekleştirilmemekte, birinci basamak kamu sağlık hizmeti verilmektedir. Bu nedenle, aile sağlığı merkezlerinin 'ticarethane', aile hekimleri ile aile sağlığı çalışanlarının ise 'tacir' olmamaları nedeniyle Aile Sağlığı Merkezlerinin elektrik aboneliklerinin 'resmi kurum aboneliği' statüsüne alınması gerekmektedir."

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri