Dünyanın en eski kılıçları orada bulundu

Kültür-Sanat (Web Sitesi) - Web Sitesi | 07.01.2023 - 12:30, Güncelleme: 07.01.2023 - 12:30 3476+ kez okundu.
 

Dünyanın en eski kılıçları orada bulundu

Arslantepe Höyüğü, duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı ile 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağın yanı sıra Malatya Müzesi'nde bulunan ve dünyanın en eski metal kılıcı olduğu belirtilen 5 bin yıllık kılıçla tarihe ışık tutuyor.

Anadolu topraklarının zengin tarihi kültürünü yansıtan, ilk şehir devletinin kurulmasına sahne olan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü'nde dünyanın bilinen en eski kerpiç sarayındaki kazılarda çıkartılarak Malatya Müzesi'nde sergilenen kılıç, dünyanın bilinen en eski kılıcı özelliğini taşıyor. 5 bin yıl öncesine ait kılıcın yapımında kullanılan teknoloji ve üzerindeki gümüş dekorasyon farklı bir özelliği yansıtıyor. Metal eserler, dünyada devlet yönetimi, bürokrasisinin ilk doğduğu yer olarak bilinen Arslantepe, kerpiç sarayındaki kamusal yapılarda (M.Ö.3350-2900) olağanüstü bir gelişme gösterdi. Aynı zamanda, bu dönemdeki Mezopotamya merkezlerinde de metal isteğini karşılama konusunda bir artış meydana geldi. Seçkin bir buluntu grubunu oluşturan bu yeni nesneler bakır, kurşun, gümüş, altın ve bunların alaşımlarıyla farklı metallerden yapılıyordu. Bunların arasında M.Ö 2900 yıllarına ait 12 mızrak ve 9 kılıç özellikle dikkat çekiyor Arsenikli bakırdan yapılan bu objeler, bir grup olarak saray odalarından birinin içinde bulundu. Silahlar, temsili ya da törensel bir özelliğe sahip olduğunu düşündüren bir biçimde yapının duvarına asılıydı. Eğer mızraklar, bir sonraki dönem 3. bin yılda yaygınlaşacak olan yeni bir tipolojiyi temsil ediyorsa, kılıçların kesinlikle silah kullanımının ilk örneğini oluşturduğu belirtiliyor. Bu kılıçlardan üçünün kabzasında gümüş kaplama bulunuyor. Bir örnekte ise bezeme ile yapılmış motifler yer alıyor. Kılıç ve mızrak formlarının birleşimi, askeri aletlerin gelişmekte olduğunu ve savaşmak için gerekli kesin formların tasarlanmasında başlangıç evresinin yaşandığını gösterirken, böylece de gücün doğasını değiştirmeye ve isteklerini yerine getirtmeye başladığı anlaşılıyor. Arslantepe Höyüğü Onursal Kazı Başkanı Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane, 5 bin yıllık kılıcın üzerinde gümüş dekorasyon olduğunu ifade ederek, kılıçlarla ilgili şunları söylüyor: “Saray içerisinde metal çok önemliydi. Ve Silah. Mızrak ucu bulundu. Türkiye'de Doğu Anadolu'da çok güzel aynı tip mızraklar var. Ama şimdiye kadar bu özellikle ilk defa böyle bir kılıç bulduk. İlk kılıç çok eski. Uzun bir kılıç, 45 ila 60 santime kadar. Çok önemli bir eser. Kılıç, burada değişik bir savaşın olduğunu da bize gösteriyor. Kılıcın yapımında kullanılan teknoloji çok güzel. Kılıcın üzerinde gümüş dekorasyon var. Bakır arsenik ile yapılmış o zaman kalay yok. Daha kullanmamışlar. O zaman arsenik tam aynı kalay gibi oluyor, o zaman sertleştirmek için kullanmışlar. Üstünde de gümüş dekorasyon, çok sofistike bir şey.”
Arslantepe Höyüğü, duvarlarına renkli figürler işlenmiş kerpiçten sarayı ile 5 bin 500 yıllık geçmişe sahip tapınağın yanı sıra Malatya Müzesi'nde bulunan ve dünyanın en eski metal kılıcı olduğu belirtilen 5 bin yıllık kılıçla tarihe ışık tutuyor.

Anadolu topraklarının zengin tarihi kültürünü yansıtan, ilk şehir devletinin kurulmasına sahne olan Malatya’daki Arslantepe Höyüğü'nde dünyanın bilinen en eski kerpiç sarayındaki kazılarda çıkartılarak Malatya Müzesi'nde sergilenen kılıç, dünyanın bilinen en eski kılıcı özelliğini taşıyor. 5 bin yıl öncesine ait kılıcın yapımında kullanılan teknoloji ve üzerindeki gümüş dekorasyon farklı bir özelliği yansıtıyor.

Metal eserler, dünyada devlet yönetimi, bürokrasisinin ilk doğduğu yer olarak bilinen Arslantepe, kerpiç sarayındaki kamusal yapılarda (M.Ö.3350-2900) olağanüstü bir gelişme gösterdi. Aynı zamanda, bu dönemdeki Mezopotamya merkezlerinde de metal isteğini karşılama konusunda bir artış meydana geldi. Seçkin bir buluntu grubunu oluşturan bu yeni nesneler bakır, kurşun, gümüş, altın ve bunların alaşımlarıyla farklı metallerden yapılıyordu.

Bunların arasında M.Ö 2900 yıllarına ait 12 mızrak ve 9 kılıç özellikle dikkat çekiyor Arsenikli bakırdan yapılan bu objeler, bir grup olarak saray odalarından birinin içinde bulundu. Silahlar, temsili ya da törensel bir özelliğe sahip olduğunu düşündüren bir biçimde yapının duvarına asılıydı. Eğer mızraklar, bir sonraki dönem 3. bin yılda yaygınlaşacak olan yeni bir tipolojiyi temsil ediyorsa, kılıçların kesinlikle silah kullanımının ilk örneğini oluşturduğu belirtiliyor.

Bu kılıçlardan üçünün kabzasında gümüş kaplama bulunuyor. Bir örnekte ise bezeme ile yapılmış motifler yer alıyor. Kılıç ve mızrak formlarının birleşimi, askeri aletlerin gelişmekte olduğunu ve savaşmak için gerekli kesin formların tasarlanmasında başlangıç evresinin yaşandığını gösterirken, böylece de gücün doğasını değiştirmeye ve isteklerini yerine getirtmeye başladığı anlaşılıyor.

Arslantepe Höyüğü Onursal Kazı Başkanı Roma La Sapienza Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcelle Frangipane, 5 bin yıllık kılıcın üzerinde gümüş dekorasyon olduğunu ifade ederek, kılıçlarla ilgili şunları söylüyor:

“Saray içerisinde metal çok önemliydi. Ve Silah. Mızrak ucu bulundu. Türkiye'de Doğu Anadolu'da çok güzel aynı tip mızraklar var. Ama şimdiye kadar bu özellikle ilk defa böyle bir kılıç bulduk. İlk kılıç çok eski. Uzun bir kılıç, 45 ila 60 santime kadar. Çok önemli bir eser. Kılıç, burada değişik bir savaşın olduğunu da bize gösteriyor. Kılıcın yapımında kullanılan teknoloji çok güzel. Kılıcın üzerinde gümüş dekorasyon var. Bakır arsenik ile yapılmış o zaman kalay yok. Daha kullanmamışlar. O zaman arsenik tam aynı kalay gibi oluyor, o zaman sertleştirmek için kullanmışlar. Üstünde de gümüş dekorasyon, çok sofistike bir şey.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri