Deprem bölgesinde kalan aileler kızamık hastalığına karşı dikkat! Aileler bu durumda ne yapmalı?

Sağlık 01.03.2023 - 13:11, Güncelleme: 01.03.2023 - 13:42 4225+ kez okundu.
 

Deprem bölgesinde kalan aileler kızamık hastalığına karşı dikkat! Aileler bu durumda ne yapmalı?

Deprem bölgesinde kalan aileler kızamık hastalığına karşı dikkatli olmalı. Aileler çocuklarda kızamık belirtilerine rastladığında ne yapmalı? Kızamık belirtisi ile karşılaşıldığında hangi tür ilaçlara dikkat etmeli?

Çocuklarda kızamık vakası son zamanlarda %80 artışa geçti. Uzun yıllardır görünmeyen kızamık vakası, bu yıl İstanbul gibi büyük şehirlerden gelen ihbarlarla korkuttu. Aşı karşıtlığı bu hastalığın tekrar ortaya çıkmasına neden oldu Çocuklarda artan kızamık vakaları için ne yapılmalı? Eğer kızamıkla birlikte seyreden ateş varsa ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ancak kesinlikle aspirin kullanmayın. Çünkü, aspirin kullanılması daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Çocuğunuzun bol su ve sıvı tüketmesine dikkat edin Öksürük ve boğaz ağrısı rahatsızlığı için solunum yollarını rahatlatacak nemlendiriciler kullanabilirsiniz. Parlak ışığa karşı oluşan hassasiyet durumunda, çocuğunuzu güneş ışığından uzak tutup gerekirse güneş gözlüğü kullanabilirsiniz. Kızamık ile beraber zatürre veya kulak enfeksiyonu ortaya çıkarsa doktorun önerdiği bir antibiyotik kullanılabilirsiniz. A Vitamini Çok Önemli! Kızamık virüsü özellikle A vitamini eksikliği, yetersiz beslenme, hijyenik olmayan koşullar vb.  sebeplerle ortaya çıkar. Kızamıkta, iyi bir beslenme şekli ve doktor önerileriyle kullanılan ilaçlar sayesinde kısa sürede kızamığı atlatmak mümkün. Bebekler, çocuklar, aşılanmamış yetişkinler virüs bulaşmasından 72 saat sonra kızamık aşısı yapılabilir. Hamile kadınlar, bebekler, çocuklar ve hastalığa yakalanmış bağışıklık sistemi zayıf bireylerde “bağışıklık serum globülini” adı verilen bir protein enjeksiyonu yaptırılabilir.  Virüse yakalandıktan sonraki 6 gün içinde verildiğinde, bu antikorlar kızamık oluşumunu önleyebilir veya şikayetleri azaltabilir. Kızamığın belirtileri yaklaşık 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Kızamık hastalığının ilk belirtileri şunlardır; Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığına benzer belirtiler. Yüksek ateş ve aşırı halsizlik Kuru öksürük Boğaz ağrısı Yoğun bir Yorgunluk Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler Ağız içinde küçük beyaz lekeler Vücutta ve deride döküntü
Deprem bölgesinde kalan aileler kızamık hastalığına karşı dikkatli olmalı. Aileler çocuklarda kızamık belirtilerine rastladığında ne yapmalı? Kızamık belirtisi ile karşılaşıldığında hangi tür ilaçlara dikkat etmeli?

Çocuklarda kızamık vakası son zamanlarda %80 artışa geçti. Uzun yıllardır görünmeyen kızamık vakası, bu yıl İstanbul gibi büyük şehirlerden gelen ihbarlarla korkuttu. Aşı karşıtlığı bu hastalığın tekrar ortaya çıkmasına neden oldu

Çocuklarda artan kızamık vakaları için ne yapılmalı?

  • Eğer kızamıkla birlikte seyreden ateş varsa ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Ancak kesinlikle aspirin kullanmayın. Çünkü, aspirin kullanılması daha ciddi sorunlara yol açabilmektedir.
  • Çocuğunuzun bol su ve sıvı tüketmesine dikkat edin
  • Öksürük ve boğaz ağrısı rahatsızlığı için solunum yollarını rahatlatacak nemlendiriciler kullanabilirsiniz.
  • Parlak ışığa karşı oluşan hassasiyet durumunda, çocuğunuzu güneş ışığından uzak tutup gerekirse güneş gözlüğü kullanabilirsiniz.
  • Kızamık ile beraber zatürre veya kulak enfeksiyonu ortaya çıkarsa doktorun önerdiği bir antibiyotik kullanılabilirsiniz.

A Vitamini Çok Önemli!

  • Kızamık virüsü özellikle A vitamini eksikliği, yetersiz beslenme, hijyenik olmayan koşullar vb.  sebeplerle ortaya çıkar. Kızamıkta, iyi bir beslenme şekli ve doktor önerileriyle kullanılan ilaçlar sayesinde kısa sürede kızamığı atlatmak mümkün.
  • Bebekler, çocuklar, aşılanmamış yetişkinler virüs bulaşmasından 72 saat sonra kızamık aşısı yapılabilir.
  • Hamile kadınlar, bebekler, çocuklar ve hastalığa yakalanmış bağışıklık sistemi zayıf bireylerde “bağışıklık serum globülini” adı verilen bir protein enjeksiyonu yaptırılabilir.  Virüse yakalandıktan sonraki 6 gün içinde verildiğinde, bu antikorlar kızamık oluşumunu önleyebilir veya şikayetleri azaltabilir.

Kızamığın belirtileri yaklaşık 8 ila 12 gün sonra ortaya çıkar. Kızamık hastalığının ilk belirtileri şunlardır;

  • Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi soğuk algınlığına benzer belirtiler.
  • Yüksek ateş ve aşırı halsizlik
  • Kuru öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Yoğun bir Yorgunluk
  • Işığa duyarlı, şişmiş, ağrılı ve iltihaplı gözler
  • Ağız içinde küçük beyaz lekeler
  • Vücutta ve deride döküntü
Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri