CHP'li Akkuş İlgezdi: Monoklonal Antikorlar Ülkemizde Halen Kullanılmamaktadır

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 19.12.2021 - 11:51, Güncelleme: 19.12.2021 - 11:51 1521+ kez okundu.
 

CHP'li Akkuş İlgezdi: Monoklonal Antikorlar Ülkemizde Halen Kullanılmamaktadır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 tedavisinde etkisinin olmadığı ortaya çıkan Favipiravir’in halen hastalara verildiğini hatırlatarak, “Dünyada tedavi için kullanılan ölüm ve hastane yatışını yüzde 70’in üzerinde önlediğini ortaya konan monoklonal antikorlar ülkemizde halen kullanılmamaktadır” dedi.

CHP'nin Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Gamze Akkuş İlgezdi’nin önergesi şöyle: "HER GÜN BU TEDAVİLERİN KURTARILABİLECEĞİ ONLARCA YAŞAM GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE YİTİP GİTMEKTEDİR" “Dünyadaki otoritelerin onayı ile kullanılmaya başlayan monoklonalantikorlar ülkemizde kullanılmadığı için ölüm oranları yüksek seyretmeye devam ediyor. Hafif – orta seyirli Covid-19 hastaları arasında ağır hastalığa ilerleme riski olanlara uygulanacak monoklonal antikor tedavisinin (bamlavinimab/etesevimab, kasirivimab/imdevimab ya da sotrovimab) ölüm ve hastane yatışını yüzde 70’in üzerinde önlediğini ortaya koymuştur. Öte yandan monoklonal antikor tedavisinin tam aşılaması yapılmamış kişilerde uygulandığı ve ülkemizin aşı oranının da pandemiyi kontrol altına alamayacak oranda düşük olduğu dikkate alındığında, başta gebeler olmak üzere risk faktörü olan kişilerde bu tedavilerin hayat kurtaracağı şüphe götürmez bir gerçekliktir. Söz konusu ilaçlar ruhsatlanmadığı ve temin edilmediği için ülkemizde ulaşılamamaktadır. Her gün bu tedavilerin kurtarabileceği onlarca yaşam gözümüzün önünde yitip gitmektedir." "FAVİPİRAVİR, SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ REHBERİ'NDE NEDEN YER ALMAKTADIR" "Halen bilimsel olarak Covid-19 tedavisinde etkili olmadığı kanıtlanmış bulunan Favipiravir, Sağlık Bakanlığı Covid-19 Tedavi Rehberi’nde neden yer almakta ve bu ilaç neden halen hastalara verilmektedir? FDA tarafından çok daha önce onayı verilen ve daha önemlisi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da ağır hastalığa ilerleme riski bulunan Covid-19 hastalarına kullanılması onaylanan monoklonal antikor tedavileri Türkiye’de neden yoktur? Neden bu ilaçlara Bakanlık Rehberi’nde yer verilmemektedir? Uzun bir süredir FDA, EMA ve DSÖ gibi uluslararası ve KLİMİK gibi ulusal sağlık otoritelerinin riskli grup hastalarda kullanılmasını önermelerine rağmen bu ilaçlara ulaşamayan ve yakınlarını Covid-19 nedeniyle kaybeden insanlara Sağlık Bakanlığı tarafından bir açıklama ya da tazminat ödemesi yapılması düşünülmekte midir?”  
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 tedavisinde etkisinin olmadığı ortaya çıkan Favipiravir’in halen hastalara verildiğini hatırlatarak, “Dünyada tedavi için kullanılan ölüm ve hastane yatışını yüzde 70’in üzerinde önlediğini ortaya konan monoklonal antikorlar ülkemizde halen kullanılmamaktadır” dedi.

CHP'nin Halkla İlişkiler, Sağlık, Kültür ve Sanattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Gamze Akkuş İlgezdi’nin önergesi şöyle:

"HER GÜN BU TEDAVİLERİN KURTARILABİLECEĞİ ONLARCA YAŞAM GÖZÜMÜZÜN ÖNÜNDE YİTİP GİTMEKTEDİR"

“Dünyadaki otoritelerin onayı ile kullanılmaya başlayan monoklonalantikorlar ülkemizde kullanılmadığı için ölüm oranları yüksek seyretmeye devam ediyor. Hafif – orta seyirli Covid-19 hastaları arasında ağır hastalığa ilerleme riski olanlara uygulanacak monoklonal antikor tedavisinin (bamlavinimab/etesevimab, kasirivimab/imdevimab ya da sotrovimab) ölüm ve hastane yatışını yüzde 70’in üzerinde önlediğini ortaya koymuştur. Öte yandan monoklonal antikor tedavisinin tam aşılaması yapılmamış kişilerde uygulandığı ve ülkemizin aşı oranının da pandemiyi kontrol altına alamayacak oranda düşük olduğu dikkate alındığında, başta gebeler olmak üzere risk faktörü olan kişilerde bu tedavilerin hayat kurtaracağı şüphe götürmez bir gerçekliktir. Söz konusu ilaçlar ruhsatlanmadığı ve temin edilmediği için ülkemizde ulaşılamamaktadır. Her gün bu tedavilerin kurtarabileceği onlarca yaşam gözümüzün önünde yitip gitmektedir."

"FAVİPİRAVİR, SAĞLIK BAKANLIĞI TEDAVİ REHBERİ'NDE NEDEN YER ALMAKTADIR"

"Halen bilimsel olarak Covid-19 tedavisinde etkili olmadığı kanıtlanmış bulunan Favipiravir, Sağlık Bakanlığı Covid-19 Tedavi Rehberi’nde neden yer almakta ve bu ilaç neden halen hastalara verilmektedir? FDA tarafından çok daha önce onayı verilen ve daha önemlisi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da ağır hastalığa ilerleme riski bulunan Covid-19 hastalarına kullanılması onaylanan monoklonal antikor tedavileri Türkiye’de neden yoktur? Neden bu ilaçlara Bakanlık Rehberi’nde yer verilmemektedir? Uzun bir süredir FDA, EMA ve DSÖ gibi uluslararası ve KLİMİK gibi ulusal sağlık otoritelerinin riskli grup hastalarda kullanılmasını önermelerine rağmen bu ilaçlara ulaşamayan ve yakınlarını Covid-19 nedeniyle kaybeden insanlara Sağlık Bakanlığı tarafından bir açıklama ya da tazminat ödemesi yapılması düşünülmekte midir?”

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri