‘Çekiçle Binanın Durumu Ortaya Çıkmaz’

Gündem (Web Sitesi) - Web Sitesi | 01.05.2023 - 11:21, Güncelleme: 01.05.2023 - 11:21 2179+ kez okundu.
 

‘Çekiçle Binanın Durumu Ortaya Çıkmaz’

Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Malatya’da binaların durumlarının deprem performans analiz testiyle belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Özgür, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentten ayrılan vatandaşların geri dönmeye başladıklarını ifade ederek, “İnsanlar geri dönüyor ama birçoğu çadır ya da konteyner bulamıyor. Milli Eğitim İl Müdürlüğü öğretmenleri çağırıyor ama barınabilecekleri yerler yok” dedi.   “ORTA YA DA AĞIR HASARLI EVLERDE YAŞAMAYA ÇALIŞIYORLAR” “Malatya’ya dönen vatandaşlar mecburen orta ya da ağır hasarlı evlere girip yaşamaya çalışıyor” diyen Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu çok doğru bir şey değil. Orta ve ağır hasarlı binalara girmek şu an için çok tehlikeli. Bu binalara girilmemesi gerekiyor ama insanlarda mağdur. Bu konuda ne yapılacak bilmiyoruz. Yöneticilerin bir an önce buna çözüm bulmaları gerekiyor.”   “ÇEKİÇLE BETON KALİTESİNE BAKMAK SAĞLIKLI BİR YÖNTEM DEĞİL” Özgür, ağır hasarlı binalara sonrasında hafif hasar raporlarının verildiği iddialarıyla ilgili ise “2020 yılındaki Sivrice depreminde de gördük; çeşitli illerden gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ekipler, mimar ve mühendislerin belki de birçoğu bilgi birikimine sahip değillerdi. Belki de hayatlarında ilk kez depremi görmüş, yaşamış illere geldiler. Ellerindeki çekiçle betonun kalitesine bakmaya çalışıyorlar. Esasında bu sağlıklı bir yöntem değil. Çekiçle beton kalitesine bakarak binanın durumu ortaya çıkmaz. Bazı binalara da hiç girilmiyor, ‘ağır, orta ya da hafif’ deyip geçiyor. İnsanlarda, “Benim binam ağırdı neden ortaya döndü? Ortaydı neden ağıra döndü?” gibi soru sormaya başlıyor. Dolayısıyla da bir bilgi kirliliği oluşuyor” yorumunda bulundu.   “DEPREM PERFORMANS ANALİZİ YAPILMASI GEREKİYOR” Binalara deprem performans analiz testinin yapılması gerektiğine dikkati çeken Özgür, “Şu anda bunu özel firmalar yapıyor. Devletin binalara deprem performans analizi yapması gerekiyor. İnsanlara güvenle oturulur ya da oturulmaz diye bu şekilde söylenebilir. Ya da güçlendirme yapılacaksa bu testle otaya çıkar. Yıkılması gereken içinde ‘yıkılacak’ diye insanlara söylenirdi. Devlet bunu yapmadığı için özel firmalar ya da üniversitedeki hocalar devreye giriyor. He firmada deprem performans analizini iyi yapmıyor. Burada da parasal boyut öne çıkıyor. Doğru firmalarla çalışmak gerekiyor. Bu iş devlet eliyle yapılsa daha sağlıklı olurdu ama maalesef bu yapılmıyor” dedi.
Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Malatya’da binaların durumlarının deprem performans analiz testiyle belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Özgür, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından kentten ayrılan vatandaşların geri dönmeye başladıklarını ifade ederek, “İnsanlar geri dönüyor ama birçoğu çadır ya da konteyner bulamıyor. Milli Eğitim İl Müdürlüğü öğretmenleri çağırıyor ama barınabilecekleri yerler yok” dedi.

 

“ORTA YA DA AĞIR HASARLI EVLERDE YAŞAMAYA ÇALIŞIYORLAR”

“Malatya’ya dönen vatandaşlar mecburen orta ya da ağır hasarlı evlere girip yaşamaya çalışıyor” diyen Özgür, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu çok doğru bir şey değil. Orta ve ağır hasarlı binalara girmek şu an için çok tehlikeli. Bu binalara girilmemesi gerekiyor ama insanlarda mağdur. Bu konuda ne yapılacak bilmiyoruz. Yöneticilerin bir an önce buna çözüm bulmaları gerekiyor.”

 

“ÇEKİÇLE BETON KALİTESİNE BAKMAK SAĞLIKLI BİR YÖNTEM DEĞİL”

Özgür, ağır hasarlı binalara sonrasında hafif hasar raporlarının verildiği iddialarıyla ilgili ise “2020 yılındaki Sivrice depreminde de gördük; çeşitli illerden gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na bağlı ekipler, mimar ve mühendislerin belki de birçoğu bilgi birikimine sahip değillerdi. Belki de hayatlarında ilk kez depremi görmüş, yaşamış illere geldiler. Ellerindeki çekiçle betonun kalitesine bakmaya çalışıyorlar. Esasında bu sağlıklı bir yöntem değil. Çekiçle beton kalitesine bakarak binanın durumu ortaya çıkmaz. Bazı binalara da hiç girilmiyor, ‘ağır, orta ya da hafif’ deyip geçiyor. İnsanlarda, “Benim binam ağırdı neden ortaya döndü? Ortaydı neden ağıra döndü?” gibi soru sormaya başlıyor. Dolayısıyla da bir bilgi kirliliği oluşuyor” yorumunda bulundu.

 

DEPREM PERFORMANS ANALİZİ YAPILMASI GEREKİYOR”

Binalara deprem performans analiz testinin yapılması gerektiğine dikkati çeken Özgür, “Şu anda bunu özel firmalar yapıyor. Devletin binalara deprem performans analizi yapması gerekiyor. İnsanlara güvenle oturulur ya da oturulmaz diye bu şekilde söylenebilir. Ya da güçlendirme yapılacaksa bu testle otaya çıkar. Yıkılması gereken içinde ‘yıkılacak’ diye insanlara söylenirdi. Devlet bunu yapmadığı için özel firmalar ya da üniversitedeki hocalar devreye giriyor. He firmada deprem performans analizini iyi yapmıyor. Burada da parasal boyut öne çıkıyor. Doğru firmalarla çalışmak gerekiyor. Bu iş devlet eliyle yapılsa daha sağlıklı olurdu ama maalesef bu yapılmıyor” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri