Bakan Kirişci: Torba Kanun Teklifimiz İnşallah Bu Hafta Meclis’te Komisyonumuza İntikal Edecek

Gündem (Anka) - Anka Haber Ajansı | 30.01.2023 - 13:36, Güncelleme: 30.01.2023 - 13:36 2475+ kez okundu.
 

Bakan Kirişci: Torba Kanun Teklifimiz İnşallah Bu Hafta Meclis’te Komisyonumuza İntikal Edecek

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ‘Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’ toplantısında, “Suyu merkeze alan bir planlama, bizim olmazsa olmazımız olmalı. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle torba kanun teklifimiz inşallah bu hafta Meclis’te komisyonumuza intikal edecek diye bilgimiz var. Pek çok konuda inşallah bu kanun sayesinde düzenlemeler yapılmış olacaktır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bugün düzenlenen ‘Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’ tanıtım toplantısına, Bakan Vahit Kirişci’nin yanı sıra TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç da katıldı. Hanelerde kullanılan suyun toplam tüketimin yüzde 7’si kadar olduğunu söyleyen Yunus Kılıç, “Şu anda Türkiye’de, tarımda, suyun yüzde 75’ini kullanıyoruz. Burada yüzde 20 tasarruf yapabildiğinizi düşünün; 15 birim yapar. Kullanım suyunda 85 milyon insanı bilgilendirmeniz, bilinçlendirmeniz gerekir. Ama tarımda sulama yapan insan sayısı 500 bin civarındadır. Bunları anlatmak ve organize etmek lazım. Geç midir? Hiçbir şey için geç değildir” dedi. Vahit Kirişci ise Türkiye’nin mevcut su potansiyeli 85 milyona bölündüğünde kişi başına düşen su miktarının bin 323 litre olduğunu belirterek, “Ama 2030’unu öngördüğümüzde 750 litreye düşeceğinden su fakiri bir ülke konumuna gelmiş olacak. Bu, AK Parti’nin kentsel dönüşümle üstesinden gelebileceği bir durum değil. Bizim yapacağımız en önemli sonuç, sürecin etkilerini yavaşlatmaktır. Geri dönüş söz konusu değildir” diye konuştu. Kirişci, “Küresel konular, global çözümler gerektirir. Batının, batıyla beraber dünyayı kirletenlerin, bugün yaşananların müsebbibi olanların adeta kendileri yapmamış, başkaları yapmışçasına yükledikleri bazı sorumlulukların bizim ülkemiz için de geçerli olduğunu görüyoruz. Örneğin, küresel ısınmaya en az katkısı olan ülke olmamıza rağmen biz, 2021 yılında Paris Sözleşmesi’ni ülke olarak Meclis’imizden geçirmiş olduk. Kuraklık, kabul etmemiz gereken bir konudur” dedi. “DOĞRUDAN EKİM, DOĞRUDAN DİKİM UYGULAMASININ ÜLKEMİZDE YAYGINLAŞMAMIŞ OLMASINDAN DOLAYI ÜZÜLÜYORUM” Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim hem kuru tarım hem de sulu tarım için çalışmalar yapmış olmamız gerekir. ‘Doğrudan ekim, doğrudan dikim’, ‘direct drilling, direct planting’ adını verdiğimiz uygulamanın ülkemizde yaygınlaşmamış olmasından dolayı üzüldüğümü belirtmek isterim. Planlar hazırlanır ama planların uygulanması, hazırlanmasından daha önemlidir. Diğer bakanlıklarımızın da katkısının vazgeçilmez olduğunu belirtmek istiyorum. Biz, bugün varız, yarın yokuz. Neticede faniyiz. Bizlerden sonra gelene nesiller tarafından güzellikle yad edilmemiz gerekir. Allah izin verirse Türkiye Yüzyılı’nın ana eksenini tarım ve orman oluşturacak. Yıllarca bu ülkede bu iki cenah için hep beraber hiçbir şey yapamadıysak en azından bu işleri yapalım. Eğer Konya bölgesinde bu kadar su sıkıntısı varken suyu çok tüketen ürünlere üretiminde hâlâ rıza gösteriyorsak burada da bir tuhaflık var. Dolayısıyla suyu merkeze alan bir planlama bizim olmazsa olmazımız olmalı. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle torba kanun teklifimiz inşallah bu hafta Meclis’te komisyonumuza intikal edecek diye bilgimiz var. Pek çok konuda inşallah bu kanun sayesinde düzenlemeler yapılmış olacaktır. Seçimden önce torba kanun yasalaşırsa hepimiz mutlu olacağız.”
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, ‘Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’ toplantısında, “Suyu merkeze alan bir planlama, bizim olmazsa olmazımız olmalı. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle torba kanun teklifimiz inşallah bu hafta Meclis’te komisyonumuza intikal edecek diye bilgimiz var. Pek çok konuda inşallah bu kanun sayesinde düzenlemeler yapılmış olacaktır” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nda bugün düzenlenen ‘ Türkiye Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Stratejisi ve Eylem Planı’ tanıtım toplantısına, Bakan Vahit Kirişci’nin yanı sıra TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Kars Milletvekili Yunus Kılıç da katıldı.

Hanelerde kullanılan suyun toplam tüketimin yüzde 7’si kadar olduğunu söyleyen Yunus Kılıç, “Şu anda Türkiye’de, tarımda, suyun yüzde 75’ini kullanıyoruz. Burada yüzde 20 tasarruf yapabildiğinizi düşünün; 15 birim yapar. Kullanım suyunda 85 milyon insanı bilgilendirmeniz, bilinçlendirmeniz gerekir. Ama tarımda sulama yapan insan sayısı 500 bin civarındadır. Bunları anlatmak ve organize etmek lazım. Geç midir? Hiçbir şey için geç değildir” dedi.

Vahit Kirişci ise Türkiye’nin mevcut su potansiyeli 85 milyona bölündüğünde kişi başına düşen su miktarının bin 323 litre olduğunu belirterek, “Ama 2030’unu öngördüğümüzde 750 litreye düşeceğinden su fakiri bir ülke konumuna gelmiş olacak. Bu, AK Parti’nin kentsel dönüşümle üstesinden gelebileceği bir durum değil. Bizim yapacağımız en önemli sonuç, sürecin etkilerini yavaşlatmaktır. Geri dönüş söz konusu değildir” diye konuştu.

Kirişci, “Küresel konular, global çözümler gerektirir. Batının, batıyla beraber dünyayı kirletenlerin, bugün yaşananların müsebbibi olanların adeta kendileri yapmamış, başkaları yapmışçasına yükledikleri bazı sorumlulukların bizim ülkemiz için de geçerli olduğunu görüyoruz. Örneğin, küresel ısınmaya en az katkısı olan ülke olmamıza rağmen biz, 2021 yılında Paris Sözleşmesi’ni ülke olarak Meclis’imizden geçirmiş olduk. Kuraklık, kabul etmemiz gereken bir konudur” dedi.

“DOĞRUDAN EKİM, DOĞRUDAN DİKİM UYGULAMASININ ÜLKEMİZDE YAYGINLAŞMAMIŞ OLMASINDAN DOLAYI ÜZÜLÜYORUM”

Bakan Kirişci, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim hem kuru tarım hem de sulu tarım için çalışmalar yapmış olmamız gerekir. ‘Doğrudan ekim, doğrudan dikim’, ‘direct drilling, direct planting’ adını verdiğimiz uygulamanın ülkemizde yaygınlaşmamış olmasından dolayı üzüldüğümü belirtmek isterim. Planlar hazırlanır ama planların uygulanması, hazırlanmasından daha önemlidir. Diğer bakanlıklarımızın da katkısının vazgeçilmez olduğunu belirtmek istiyorum. Biz, bugün varız, yarın yokuz. Neticede faniyiz. Bizlerden sonra gelene nesiller tarafından güzellikle yad edilmemiz gerekir.

Allah izin verirse Türkiye Yüzyılı’nın ana eksenini tarım ve orman oluşturacak. Yıllarca bu ülkede bu iki cenah için hep beraber hiçbir şey yapamadıysak en azından bu işleri yapalım. Eğer Konya bölgesinde bu kadar su sıkıntısı varken suyu çok tüketen ürünlere üretiminde hâlâ rıza gösteriyorsak burada da bir tuhaflık var. Dolayısıyla suyu merkeze alan bir planlama bizim olmazsa olmazımız olmalı. Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle torba kanun teklifimiz inşallah bu hafta Meclis’te komisyonumuza intikal edecek diye bilgimiz var. Pek çok konuda inşallah bu kanun sayesinde düzenlemeler yapılmış olacaktır. Seçimden önce torba kanun yasalaşırsa hepimiz mutlu olacağız.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve gunestv.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.
Malatya haberleri