Doğa Derneği, Marmara Gölü’nün ana besleme kaynağı Gördes Çayı üzerindeki kum-çakıl ocağı projesine verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının mahkeme tarafından iptal edildiğini açıkladı.
ÇED kararı mahkemeden döndü
Doğa Derneği, Salihli Çevre Derneği, Akhisar Çevre Derneği ve Turgutlu Çevre Derneği ile birlikte, Marmara Gölü’nün ana besleme kaynağı olan Gördes Çayı üzerindeki kum-çakıl ocağı projesine karşı açtıkları davada önemli bir kazanım elde edildiğini duyurdu. Mahkeme, projeye verilen “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararını iptal etti.
Bilirkişi raporu belirleyici oldu
Mahkemenin kararında, bilirkişi incelemesi sonrası hazırlanan rapor esas alındı. Raporda, proje alanının koruma bölgesi içinde yer aldığı ve Marmara Gölü’nü besleyen kritik bir su havzasında bulunduğu belirtildi. Ayrıca yüzey ve yeraltı sularının olumsuz etkilenme riski, rezerv hesapları ile ocak planlamasındaki tutarsızlıklar ve faaliyetin habitat kaybına yol açacağı vurgulandı.
“ÇED gerekli değildir” uygun bulunmadı
Bilirkişi raporundaki tespitler doğrultusunda, söz konusu proje için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararının uygun olmadığı ifade edildi ve bu kararın iptal edilmesi gerektiği sonucuna varıldı.
Marmara Gölü için su çağrısı
Doğa Derneği açıklamasında, Marmara Gölü’nün yaşamaya devam edebilmesi için nehir yatağındaki su akışının yeniden sağlanması ve Gördes Barajı’ndan Marmara Gölü’ne su bırakılması talep edildi.





