Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de borçluluk ve icra dosyalarındaki artışa ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. Cumhuriyet Halk Partisi adına konuşan Gürer, milyonlarca yurttaşın borçla ayakta kalmaya çalıştığını vurguladı.
Vatandaşın Borcu Altı Trilyon Lirayı Aştı
Gürer, 2026 yılının 13 Şubat haftası itibarıyla vatandaşın bankalara olan kredi ve kredi kartı borcunun 5 trilyon 948 milyar 456 milyon liraya ulaştığını söyledi. Takipteki kredi ve kredi kartı borçları ile varlık yönetim şirketlerine devredilen borçlar eklendiğinde toplam tutarın 6 trilyon 315 milyar 308 milyon liraya çıktığını kaydetti.
2 Ocak 2026 haftasında toplam borcun 6 trilyon 72 milyar 490 milyon lira olduğunu hatırlatan Gürer, bir buçuk ayda 242 milyar 818 milyon liralık artış yaşandığını belirtti. Bu artışın, yüzde dörde yaklaşan bir yükselişe işaret ettiğini ifade etti.
Bir Yılda Faiz Yükü Yüzde Kırk İki Arttı
Vatandaşın 2025 yılı sonunda bireysel krediler için ödediği faizin 719 milyar 879 milyon lira, kredi kartları için ödediği faizin ise 502 milyar 343 milyon lira olduğunu aktaran Gürer, toplam faiz ödemesinin 1 trilyon 222 milyar 222 milyon liraya ulaştığını söyledi.
Bir yıl önce bu rakamın 856 milyar 614 milyon lira olduğunu anımsatan Gürer, “Vatandaşın bankalara ödediği faiz sadece bir yılda yüzde kırk iki oranında arttı. Bu tutar, birçok bakanlığın toplam bütçesinden fazla” dedi.
Bankalar Kar Rekoru Kırdı
Gürer, aynı dönemde bankaların 2025 yılı sonundaki toplam karının 940 milyar 183 milyon lira olduğunu belirterek, “Vatandaş borç batağında, bankalar ise neredeyse bir trilyon liraya yaklaşan kar açıklıyor” ifadelerini kullandı.
Kredi Kullanan Kişi Sayısı Kırk Üç Virgül Altı Milyon
2025 yılında bireysel kredi kullanan kişi sayısının yaklaşık 1,8 milyon artarak 43,6 milyon kişiye ulaştığını belirten Gürer, ortalama kredi bakiyesinin 136 bin lira olduğunu söyledi. Bu rakamın asgari ücretle geçinen bir yurttaş için ağır bir yük anlamına geldiğini vurguladı.
2025 yılında 2 milyon 114 bin 107 kişinin kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemediği için takibe alındığını kaydeden Gürer, bir yılda takibe düşen kişi sayısının yaklaşık 254 bin arttığını ifade etti. Güncel olarak takipte olan kişi sayısının ise 4 milyon 207 bin 174’e çıktığını dile getirdi.
Dakikada Yirmi Bir Yeni İcra Dosyası
Gürer, 21 Şubat 2026 itibarıyla icra dairelerine gelen yeni dosya sayısının 1 milyon 539 bin 602’ye ulaştığını, derdest yani halen işlemde olan toplam dosya sayısının ise 24 milyon 295 bin 54 olduğunu açıkladı.
Bir yıl önce bu sayının 22 milyon 557 bin 957 olduğunu belirten Gürer, yüzde yedi virgül yedi oranında artış yaşandığını söyledi. Aynı tarihte 982 aracın ve 1094 dairenin satışa çıkarıldığını aktaran Gürer, “İnsanlar arabasını, evini kaybetme noktasına gelmiş durumda. Dakikada yirmi bir yeni icra dosyası geliyor; 2026’nın ilk elli gününde 1,5 milyon kişi icralık oldu” dedi.
“Bu Tablo Yönetenleri Düşündürmeli”
Ekonomik krizin bireysel bir sorun olmaktan çıktığını vurgulayan Gürer, milyonlarca ailenin icra tehdidi altında yaşadığını belirtti. Gürer, “Vatandaş borçla yaşamaya mahkum edilmemelidir. Gelir artmadan, üretim güçlenmeden ve adil bir bölüşüm sağlanmadan bu tablo değişmez. Bankaların kar rekorları kırdığı, vatandaşın ise faiz ve icra kıskacında ezildiği bu düzeni değiştireceğiz” ifadelerini kullandı.




